KULTURA I ZABAVA

INTERAKTIVNA IZLOŽBA “Spektri” do četvrtka u galeriji Meander

16066

 

U saradnji sa Centrom za promociju nauke, u galeriji „Meander“ je do 21. jula postavljena interaktivna izložba pod nazivom “Spektri”. Na ovoj zanimljivoj postavci, posetioci sami mogu testirati osobine elektromagnetnih talasa, pa tako, između ostalog, mogu videti kako se proverava ispravnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi kamera koja snima infracrveno zračenje, kako funkcionišu radio-antene i šta bi mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju, kako je otkriveno infracrveno zračenje, koliko smo zapravo ozračeni i da li treba da brinemo itd.

Izložba Spektri posvećena je svetlosti, onoj koju vidimo, ali i onoj koju ne vidimo, ali nas svakodnevno okružuje. Izložba je nastala kao deo proslave Međunarodne godine svetlosti, u organizaciji UNESCO tokom 2015. godine, a kojoj se pridružio i CPN. Tokom izložbe posetioci imaju priliku da zavire u svet elektromagnetnih talasa. Ova putujuća izložba tokom 2015. godine obišla je Valjevo, Obrenovac, Šabac i Beograd a svoja putovanja nastavlja u narednim godinama, pa je obišla ne samo škole, festivale i izložbene prostore u Srbiji, već i u regionu.

 „Spektri“ pokrivaju šest oblasti koje čine elektromagnetno zračenje: radio-talase, zahvaljujući kojima komuniciramo još od kraja 19. veka, mikrotalase, kojima možemo i da zagrevamo hranu, infracrveno zračenje, koje koriste termalne kamere, vidljivi deo spektra na koje reaguje ljudsko oko, ultraljubičasto zračenje koje može služiti i za sterilizaciju i x i gama zračenje visokih energija. Svaka od oblasti može biti izložba za sebe, predstavljena je određenom bojom i sastoji se od nekoliko interaktivnih eksponata, na kojima posetioci sami možete mogu testirati osobine elektromagnetnih talasa. Eksponati su smešteni u mobilne drvene kutije, koje podsećaju na velike prizme i stoje na dugačkim nogama. Među eksponatima koji su deo spektara posetioci mogu videti kako se proverava ispravnost novčanica pomoću ultraljubičastog zračenja, kako nas vidi kamera koja snima infracrveno zračenje, kako funkcionišu radio-antene i šta bi mogli da vidimo kada bi svetlost sadržala samo jednu boju. Saznajte kako je otkriveno infracrveno zračenje, koliko smo zapravo ozračeni i da li treba da brinemo, saznajte kako nastaju boje i mnoge druge zanimljivosti iz sveta elektromagnetnih talasa.

16067

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!