KULTURA I ZABAVA

Izložba crteža “Miris apatinskih šuma” – autor Dušan Gladić

13651

Izložba crteža  “Miris apatinskih šuma” će biti postavljena u petak, 7. avgusta i moći će se pogledati tog dana od 19 do 20 časova.  Narednih dana posetioci moći pogledati izložbu u periodu od 8 do
14 časova.  Sama izložba će trajati do 20. avgusta.

O autoru:

Dušan Gladić, rođen u Apatinu. Bavi se muzikom, književnošću, folklorom, režijom, glumom, organizovanjem kulturnih programa. Počeo da izlaže 1999. godine. Slika u tehnici crtež i lavirani tuš. Do sada imao 15 samostalnih izložbi u Novom Sadu, Subotici, Somboru, Odžacima, Kuli, Apatinu.

Imao 40-tak zajedničkih izložbi u Novom Sadu, Zaječaru, Gornjem Milanovcu, Novom Bečeju, Subotici, Kuli, Somboru, Apatinu, Sremskoj Mitrovici, Prigrevici, Bačkom Gračacu, Paliću, Novom Sadu. Učestvovao u više likovnih i humanitarnih kolonija. Učesnik je završnih smotri likovnih stvaralaca Vojvodine i nagrađivan je više puta. Dobitnik je oktobarske nagrade Opštine Apatin 2016. godine za oblast kulture i obrazovanja.

Tematski, izložba je vezana za trave, šume, bare i reke Vojvodine. Izložene slike su nastale 2019/20. godine sa kratkim osvrtom na prethodno stvaralaštvo.

REKLI SU:

MIRJANA ČAKAN, istoričar umetnosti

Gladić čvrsto vlada zanatskim postupkom. Njegova posvećenost pejzažu omogućava mu da svoje namere, svoju umetničku poruku izrazi jasno, razložno, a što ovim grafičkim tvorevinama otvara široke mogućnosti komunikacije sa posmatračem. Krenuo je u vizuelno oblikovanje svojih ideja, da slikama saopšti dubinu osećanja za pejzaž koji je nežan, topao, lirski.
DRAGIŠ KALAJIĆ, slikar, novinar, pisac

Video sam ritove iznad Apatina i mogu da posvedočim da Gladićeve minijature verno predočavaju doživljaj koji oko duše tamo može steći. I tamo kao i pred Gladićevim crtežima oni koji se suprostavljaju velikim strujama istorije mogu osetiti slast bezbedne postranjenosti.

MILOŠ PEJOVIĆ, akademski slikar

Crtež Dušana Gladića osobenim izrazom odražava svu onu ustreptalu, unutrašnju snagu i ritam linije, poteza, tačke ili mrlje kojima uspostavlja autentično cjelovito djelo.

NIKOLA TATALOVIĆ, likovni umetnik

Autor teži savremenom likovnom izrazu i u tom nastojanju postiže značajan domet. On stvara iz sopstvenog nagona i potrebe, zanemarujući u kojoj meri će se njegovi radovi dodvoravati ukusima drugih. Crteži su realizovani velikim bogatstvom valera, odnosno nijansi od svetlog do tamnog.

MILE TASIĆ, umetnik i likovni kritičar

Senke na slikama vrlo suptilno naznačene i postavljene u autentičnom prostoru slikara sjedinjuju sa prirodom, čineći neodvojivu celinu. I tama je kod Gladića razbokorena, obgrljuje reku noseći nebesku svetlost kao bezgranični izazov. I svetlost i tamo kao dva antipoda na ovim slikama, mada razuđeni i vrlo raznovrsni, vešto su integrisani na maloj površini, kao na dlanu.

NINO KUSTURICA, akademski slikar

Iza Gladića su godine traganja i veliki broj radova. Sve je na ovim slikama slično a opet različito, jer je i priroda koju Gladić ovekovečuje jedinstvena… Kroz ove pejzaže jasno je da slikar  oživljava lepotu koju slika i da voli ono što slika.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!