KULTURA I ZABAVA

IZLOŽBA I SKULPTURE I CRTEŽA IVANA RAKINA

Danas u Galeriji " Meander " sa početkom u 20h otvoriće se izložba skulptura i crteža Ivana Rakina.
Ivan Rakin je skulpturu smatrao za umetnost figure.  Radio je portrete, figure žena i ljudi samostalno i u kompoziciji, životinje u terakoti, kamenu i od bakra, gvožđa, mesinga.
Posebnog stila i tematike, po kojima je prepoznatljiv  u svim vremenima su skulpture  koje prikazuju život vojvođanskog seljaka. U remek dela savremene vojvođanske skulpture jeste grupa figura Vojvođani u Banji Junaković  u Apatinu.  Sačinjene od delova,   koje umetnik sa preciznošću oblikuje  i detalja upotrebne vrednosti. Statične i masivne izvedene su u duhu spomeničke skulpture neskrivajući autorovu sugestiju o parametrima  veličine ovih figura u društvenom i istorijskom kontekstu.  
Rođen je 1953. godine u Srpskom Miletiću. Porodica se seli 1957. godine u Apatin gde završava osnovnu i srednju školu. Završio Fakultet likovne umetnosti odsek vajarstvo u Beogradu i magistrirao na istom fakultetu kod profesora Miše Popovića. Izlagao na preko 60 izložbi u zemlji i inostranstvu, Beogradu, Pančevu, Kragujevcu, Pančevu, Zagrebu, Vrsaru, Sarajevu, Banja Luka,  Beču, Kalgariju  (Kanada), Štutgartu (Nemačka). Nagrade: nagrada opštine Savski venac u Beogradu za skulpturu Amaltea u varenom mesingu 1979. godine; nagrada za vajarstvo u Beogradu u okviru sajma nauke tehnike i umetnosti 1986. godine i nagrada za skulpturu u Štutgartu na izložbi mladih autora 1987. godine
Živeo i radio u Apatinu do tragične pogibije.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!