KULTURA I ZABAVA

Izložba radova Dobrosava Boba Živkovića i nastup učenika Muzičke škole „Stevan Hristić“

14096

Kulturni centar Apatin i Galerija “Meander” u saradnji sa Kreativnim centrom organizuju izložbu radova Dobrosava Boba Živkovića iz izdanja Kreativnog centra pod nazivom “BOB”.

Otvaranje izložbe je 28. maja u 19 časova, a trajaće do 17. juna.

Izložbu će upotpuniti i nastup učenika Muzičke škole „Stevan Hristić“ iz Apatina.

O izložbi

Izložba radova Dobrosava Boba Živkovića iz izdanja Kreativnog centra, pod nazivom BOB, organizuje se u galeriji Meander Kulturnog centra Apatin, u saradnji sa izdavačkom kućom Kreativni centar. Na izložbi će biti prikazane ilustracije koje je Bob Živković radio za knjige Kreativnog centra.

„Posle gledanja Bobovih radova niste više isti. Svaka Bobova ilustracija deluje na više nivoa – nasmeje nas, zabavi, razgali bogatstvom duha, vizuelno je privlačna i zavodljiva; deluje sadržajem, porukom koju šalje; deluje odnosom prema realnosti, sistemom vrednosti koji nosi i koji se može prepoznati. Karakteristično za Bobove radove jeste autentično poštovanje za posmatrače, posebno decu i mlade. Nikada nije sladunjav, a direktan je i otvoren i krajnje pošten u odnosu prema temi koju obrađuje i prema budućem gledaocu. Bob kritikuje a ne vređa, ukazuje na slabosti a ne ponižava, jasno zastupa određen stav a prihvata različitost, zna ispravne odgovore ali poručuje – misli svojom glavom, budi svoj, ne boj se da budeš drugačiji. On preživljava strahove, ali i hrabri tako da krila rastu. Bobovi radovi univerzalno deluju, nisu specijalizovani za određen uzrast, struku ili nivo obrazovanja. U istim crtežima jednako uživaju i mlađi i stariji, osobe s različitim društvenim ulogama i različito obrazovane.“

Iz teksta BOB-ART: Ilustracija kao akter, a ne sluškinja teksta Ane Pešikan, profesora psihologije na Filozofskom fakultetu u Beogradu

Biografija
Dobrosav Živković, poznatiji kao Bob, rođen je 7. maja 1962. godine u Pirotu. Još kao mali zalepio se za crtanje i tako je ostalo do dana današnjeg. Obronke Stare planine ubrzo je zamenio novobeogradskim soliterom, u kojem i danas živi i crta, najčešće dok svi spavaju. Počeo je da objavljuje ilustracije još u srednjoj školi, a strast prema crtanju odvela ga je na Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu. Prve ilustracije objavljivao je u
Studentu, Vidicima i Tik-Taku, kasnije u Velikom dvorištu, Dnevnom telegrafu, Evropljaninu i Politikinom Zabavniku.

Na početku je bio poznat kao ilustrator naučne fantastike – i danas se pamte njegove ilustracije za legendarnu ediciju Znak Sagite i almanah naučne fantastike Monolit. Ubrzo se okušao i u ilustraciji za decu i satiričnoj ilustraciji, pa je tako definisao svoje tri velike teme, koje se često i prepliću. Ipak, crtanje karakondžula i zmajeva i dalje mu je kao susret s najdražim prijateljima. Ilustrovao je preko 200 knjiga, a priloge u raznim novinama i časopisima teško da više iko može izbrojati. Dugo je radio i kao umetnički direktor i glavni ilustrator studija “Sači” u Beogradu, a i posle toga nastavio je da smišlja reklamne kampanje za mnoge agencije, državne institucije i nevladine organizacije. Među njima se posebno ističu one kojima je cilj poboljšavanje života dece i mladih.

Saradnja s Kreativnim centrom posebna je priča, jedna od onih koje dugo traju, na zadovoljstvo svih. Na samom početku postojanja Kreativnog centra ponosno stoji Bobova ilustracija za slikovnicu Mačka. Od te prve knjige pa do danas Bob je za Kreativni centar ilustrovao više od sto knjiga, koje su prevedene na preko 40 jezika!

Čuvene edicije Da pukneš od smeha i Bez dlake na jeziku dostigle su veliku popularnost dobrim delom zahvaljujući Bobovim urnebesnim ilustracijama (pomenimo samo bestselere Nacionalni park Srbija i Seks za početnike). Svoju nežniju stranu Bob je pokazao ilustrujući brojne slikovnice, dok je naklonost ka epskoj fantastici maestralno pokazao u knjigama Srpske narodne bajke i Srpske narodne pripovetke iz edicije Pustolovine.

Za svoj rad Bob Živković je dobio najvažnije nagrade za ilustraciju koje se u Srbiji mogu dobiti: dve nagrade na Zlatnom peru, pet Nevena, Nagradu Zmajevih dečjih igara za izuzetan stvaralački doprinos popularisanju književnosti za decu, specijalno priznanje na svetskom sajmu izdavača u Bolonji, a trostruki je dobitnik i Nagrade Lazar Komarčić za najbolja dela iz oblasti fantastike. Ipak, on sam kaže da mu je najveće priznanje to što neko ode i kupi njegovu knjigu. Ne pada mu na pamet da odraste i da se uozbilji.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!