KULTURA I ZABAVA

IZLOŽBA SLIKA MILANE SIMIĆ U APATINSKOJ GALERIJI

14162

U apatinskoj galeriji „Meander“ sutra, 18. juna 2021. godine od 19 časova će biti otvorena izložba slika Milane Simić pod nazivom „Mikroidentifikacija“, a postavka slika će trajati do 8. jula.

Milana Simić rođena je 1995. godine u Prijedoru, Bosna i Hercegovina. Osnovne studije slikarstva završila je na Akademiji likovnih umjetnosti u Trebinju 2019. godine, u klasi profesora Save Pekovića. Trenutno je Master student na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, modul slikarstvo, pod mentorstvom Bosiljke Zirojević Lečić. Od 2018. godine član je Udruženja likovnih umetnika u Prijedoru. Do sada je svoj rad prikazala na brojnim kolektivnim izložbama u Bosni i Hercegovini, Srbiji i Crnoj Gori. NJeno samostalno izlaganje obeležile su izložbe u Mostaru, Trebinju, Banjoj Luci, Beogradu, Kragujevcu i Somboru. Imala je dve publikacije u Zagrebu i Londonu. Učestvovala je na festivalu „Foto fest“ Bar 2017. godine i „Eko“ koloniji u Širokom Brijegu 2017. i 2018. godine. Od 2020. godine sarađuje sa Kulturnim centrom „Lab“ u Novom Sadu u kojem organizuje izložbe mladih umetnika iz Srbije i regiona. Milanin umetnički rad odnosi se na istraživanje u polju slike/objekta i video instalacije. Trenutno živi i stvara u Novom Sadu.

O izložbi:

“Osnovna karakteristika ranijeg slikarskog rada Milane Simić je upotreba tkanina različitih obojenosti, i pri tome je ovaj materijal koristila za direktno formiranje podloge slike u građenju apstraktne kompozicije. Na taj način je ovaj karakteristični materijal postajao gradivni element slike, uz sve specifičnosti same teksture i kvaliteta upotrebljenih tkanina.

Prethodna iskustva Milana koristi i u svom sadašnjem umetničkom radu, gde je sama izvedba sada rezultat studioznijeg rada uz korišćenje višeznačnih elemenata. U središte interesovanja ona postavlja lični, intimni svet; preispitivanje sopstvenih emocija koje proizilaze iz odnosa prema ljudima i svetu koji je okružuje. Sam slikarski proces je sada drugačiji, ona sliku „pravi“, prilazi joj kao objektu, tretira je skoro kao skulptorsku formu. Umesto industrijske, neutralne tkanine, Milana sada u radu koristi staru i iznošenu odeću, koja je pripadala i bliskim, ali i njoj nepoznatim ljudima. U ovom procesu ona staru/polovnu odeću seče i prekraja, razapinje, veže u čvorove, preklapa, i sve te karakteristične delove koristi kao gradivni element „lika“ – imaginarnog portreta ili intimnih relacija. Na ovaj način Milana stvara sopstvene likovne forme, sopstveni likovni jezik/sistem koji je u funkciji istraživanja odabrane tematike, a koja se razvija u promišljanje o identitetu i sociološkim aspektima. U njenom umetničkom radu slika postaje apstrahovana simbioza različitih portreta, ona nosi fizički „otisak“ tela učitanih u odeću, ali funkcioniše i kao proces stvaranja/građenja simbola ljudskih odnosa na jedan specifičan način, koji je čitljiv u više nivoa.

Ovo je istovremeno i njeno lično istraživanje emocija, intimni dijalog sa bliskim osobama posredstvom materijalnih „ostataka“ koje koristi kao osnovnu građu u svom slikarskom radu, gde iz taktilnog doživljaja korišćeni materijal gradi i prevodi u višeznačne apstraktne forme.”

prof. Bosiljka Zirojević Lečić

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!