KULTURA I ZABAVA

IZLOŽBA SLIKA ŠPANSKOG SLIKARA SALVADORA DALIJA OVIH DANA I U SOMBORU

Posle upoznavanja dela Franciska Goje i Huana Miroa Somborci ovih dana mogu da vide originalne radove još jednog velikog španskog slikara. U Galeriji Kulturnog centra “Laza Kostić“ predstavljeno je 30 originalnih grafika Salvadora Dalija, a na većini njih su ilustracije Lafontevnovih basni i Danteove “Božanske komedije”. Na ulici, ispred galerije, čule su se kastanjete, a služila su se i vina iz Dalijeve rodne zemlje. Zbog velikog zanimanja Somboraca za ovaj kulturni događaj, priređena su dva otvaranja u razmaku od sat i po. Vlasnici Galerije “Visconiti fine art“ iz Ljubljane odlučili su da Dalijeve grafike prikažu i u Somboru. Neke od njih do sada nisu prikazivane u široj javnosti pa to somobrskoj izložbi daje novi značaj.
- Somborci imaju sreću da budu pred Dalijevim ilustracijama Lafontenovih basni, vide svoj zodijački znak na Dalijev način, “Božansku komediju“, veliku Dalijevu inspiraciju - rekao je na otvaranju Mihajlo Nestorović. Izložba “Između zvezda i basni“ sadrži 30 originalnih Dalijevih grafika. Na 11 su ilustracije basni Žana de Lafontena, između ostalih “Gavran i lisica”, “Konj i vuk”, “Lavlji dvor”, “Bolesni jelen”. Ova serija bakroreza nastala je 1974. godine i štampana je u 250 grafičkih tabli koje se čuvaju u mnogim galerijama širom sveta. Ilustracije Lafontenovih basni su već prikazivane u Srbiji, ali radovi iz ciklusa “Zodijak“ i „Božanski svetovi“ prvi put su izloženi.
- Dali je mnogo radio na ilustracijama knjiga i tekstova. Ilustrovao je dela Šekspira, Lafontena, Dantea, Mao Cedunga, Markiza de Sada, Bibliju. Kroz te njegove radove otkrivamo manje poznate detalje Dalijeve ličnosti. Bio je sistematičn, precizan umetnik, koji je po nekoliko godina istrajavao na jednom poslu. Samo za ilustraciju Biblije trebalo mu je šest godina - kaže istoričarka umetnosti Mila Krstić Krasuljak.Likovni umetnici koji su bili na otvaranju izložbu su gledali sa zanatske strane i divili se njegovoj originalnosti u pošoar tehnici.
Na otvaranju izložbe je napravljeno poređenje između Dalijevog rodnog grada Figueresa i Sombora. Rodni grad je čuvenom nadrealisti otvorio muzej, a Sombor je Milanu Konjoviću za života darovao galeriju. Dok su posetioci uživali u Dalijevim delima, na ulici je vladala mediteranska atmosfera. Točilo se špansko vino, a uz kastanjete devojke su izvodile španske plesove.Dalijeve grafike će u somborskom Kulturnom centru biti izložene do 13. maja. Organizovane posete najavile su grupe iz Novog Sada, Beograda i drugih gradova i Mađarske.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!