KULTURA I ZABAVA

Knjiga Zlatka Vasića proglašena za NAJBOLjU KNjIGU za decu i mlade

15561

 

Кnjiga ŠUŠŠŠTI ŠEVAR autora Zlatka Vasića dobitnik je Nagrade Grada Niša MALENI CVET za najbolju knjigu za decu i mlade u 2021. godini, objavio je Kreativni centar.

U obrazloženju žirija piše: „Produkcija srpske književnosti za decu u 2021. godini donela je niz kvalitetnih naslova, među kojima su se posebno izdvojile tri knjige: zbirka priča Uspavanka za mesec Olivere Nedeljković, roman Barbara, Кata i dva čuda jedna Rastislava Durmana i roman Šušššti ševar Zlatka Vasića. Žiri se jednoglasno odlučio za Vasićev roman. Zlatko Vasić je afirmisani pisac za decu srednje generacije, prepoznatljiv po poetici igre i vanrednom pesničkom jeziku. Šušššti ševar je roman koji potvrđuje piščeve dominantne odlike, a kao svoju osobenost izdvaja poigravanje žanrovima i njihovim klišeima. Na taj način iskoračuje iz klasične fantastičke književnosti ka aktuelnim poetičkim tendencijama, zadržavajući težnju ka dobro ispričanoj priči, koliko i dečju imaginaciju, humor i afirmativni pogled na svet“.

Roman Šušššti ševar objavljen je u ediciji Pričam ti priču. Prateći liniju naslova Čudesno putovanje i Šumski derbi zaokružuje svojevrsnu trilogiju zelenih romana Zlatka Vasića u kojima su, prema zamisli autora, priroda i njeni stanovnici glavni junaci. Кnjigu je ilustrovao Mladen Anđelković.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 46 knjiga izdavača iz Srbije i Republike Srpske. Žiri je ove godine radio u sastavu: dr Dušica Potić, profesor književnosti za decu i književni kritičar (predsednica), Dejan Aleksić, pesnik i urednik i Dragana Pešić Glavašević, profesor književnosti i bibliotekar (članovi). Svečano uručenje nagrada biće organizovano u junu ove godine.

Nagrada Maleni cvet sastoji se od povelje i novčanog iznosa, a Grad Niš i Niški kulturni centar dodeljuju je od 2015. godine. Кako organizatori navode, osnovni motiv za pokretanje ovakve nagrade bila je nedvosmislena potreba da se najmlađim generacijama približe knjiga, čitanje i pisanje. Cilj i smisao ove nagrade nije samo nagrađivanje autora najbolje knjige za decu već i sveukupna komunikacija s niškim osnovnim i srednjim školama, pomaganje osnivanja i rada književnih i čitalačkih sekcija, klubova i društava u školama, afirmacija prvih iskustava mladih pisaca i sveobuhvatna promocija knjige među decom i mladima.

15562

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!