KULTURA I ZABAVA

NOVA KNJIGA POEZIJE PRIGREVČANKE DUŠICE MRĐENOVIĆ

13789

Iz štampe je izašla druga zbirka poezije prigrevačke pesnikinje Dušice Mrđenović pod nazivom ''Kraj jednog dramskog čina''. Izdavač je Anoa doo iz Beograda dok je recenziju potpisao Miroslav Aleksić, pesnik i sekretar biblioteke Matice Srpske.

Zbirka ''Kraj jednog dramskog čina'' je po rečima recenzenta, Miroslava Aleksića - ''Knjiga o nesavršenom svetu, sedamdeset i pet pesama o neskladu bez patosa i bez škrguta zuba...Knjiga Dušice Mrđenović je ispunjena zrelom poezijom i velikim pitanjima, ali, daleko od verovanja u korisne iluzije i daleko od praznog optimizma''.

Dalje u preporuci za štampu, Aleksić o Mrđenovićevoj dodaje: ''Mrđenovićeva u knjizi dovodi u potpunu ravnotežu svoju filozofiju i svoju poetiku, i jednom lakoćom pevanja, u bogatim slikama, zvuči suvereno kao neka srpska Ahmatova 21. veka...Ne libeći se da dotakne različite formalne obrasce i krećući se od klasičnog katrena do slobodnog stiha, od epigrama do razuđenih narativnih struktura, uz dobar osećaj za rimu i melodiju, Dušica Mrđenović, u ovoj zbirci postaje ipak prepoznatljiv autor koji ne brusi formu već teži autentičnosti ''

Dušica Mrđenović je rođena 1990. godine u Somboru. Na javnoj poetskoj sceni je prisutna od 2013. godine kada je ušla u izbor 10 najboljih mladih pesnika sa prostora bivše Jugoslavije u okviru međunarodno Festivala poezije mladih u Vrbasu, gde biva zapažena i 2017. godine.

U okviru Scene svih kreativnih iz Novog Sada, dobitnica je sledećih nagrada:

2014. godina – treća nagrada ''Žarko Aćimović''

2015 godina – druga nagrada ''Duško Trifunović''

2016 – prva nagrada ''Rade Tomić''

2017 – prva nagrada na Prvom međunarodnom festivalu''Živko Stojanovski''

Ove godine u septembru, dobitnica je Druge nagrade na Festivalu literarnog stvaralaštva FELIS u Lazarevcu, u kategoriji poezija.

Takođe ove godine, u novembru, dobitnica je priznanja koje dodeljuje časopis Saznanje iz Kragujevca, za najbolji rad izabran od strane stručne komisije časopisa, koju sačinjavaju Matija Bećković, Petar Božović, LJubivoje Ršumović i Marijana Rajić. Tom prilikom je Marijana Rajić, pesnikinja i novinarka o pesmi ''U mene gledaju oči'' Dušice Mrđenović rekla:

- Pesnik nije samo nadareni slovoslagač rima, pesnik je i hroničar. Jasnim i britkim jezikom, razumljivim svima, ova pesnikinja je uspela da iz sebe izbaci emociju, revolt i bol, oslikavajući trenutak globalnog slepila u masi očiju kroz koju koračamo. Nedostojna da sebe nazovem pesnikom, kad god moj želudac pomisli.. ''Volela bih da napišem baš ovakvu pesmu – znam da je to TO. ''

Dušica Mrđenović kroz sedam godina prisutnosti na poetskoj sceni niže uspehe i nagrade. Zastupljena je u svim poznatijim i manje poznatim književnim časopisima u Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini, Rusiji i Ukrajini. Pesme Dušice Mrđenović su prevođene na ruski i makedonski jezik.

Dušica Mrđenović je 2015. godine izdala svoju prvu zbirku poezije ''Samo u nama'' za koju je recenziju pisao naš čuveni pesnik Pero Zubac. A već sledeće godine, 2016. izdavačka kuća Gramatik izdaje prevod zbirke poezije ruske pesnikinje Elene Buevič ''Dve duše'' a prevod sa ruskog je uradila Dušica Mrđenović.

Takođe, Mrđenovićeva je i lektor prvog srpskog izdanja knjige velikog ruskog mislioca Ivana Lukjanoviča Solonjeviča pod nazivom ''Narodna monarhija'' čiji je izdavač Centar za istraživanje pravoslavnog monarhizma, gde je Dušica Mrđenović već nekoliko godina saradnik u Odboru za kulturu.

Novu zbirku poezije ''Kraj jednog dramskog čina'' ove nesvakidašnje mlade pesnikinje možete kupiti u Gradskoj biblioteci ''Miodrag Borisavljević'' u Apatinu, kao i u Spomen biblioteci u Prigrevici, a možete je poručiti i putem sajta www.nigdine.com

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!