KULTURA I ZABAVA

Nova SVETSKA PRIZNANjA za radove Milana Zulića

15578

 

U godini u kojoj se navršilo pune tri decenije od njegove prve izložbe u Galeriji Meander u Apatinu, umetnik Milan Zulić nastavlja svoj kontinuirani stvaralački put kroz brojne izložbe i priznanja širom planete. Jedna od najnovih vesti koje stižu o neobičnoj i bezgraničnoj kreativnosti ovog umetnika je i veliko priznanje koje mu je upravo dodeljeno. Od preko 1.000 dela umetnika iz celog sveta, njegov najnoviji rad pod nazivom "Infinity" (Beskonačnost) osvojio je nagradu žirija na 14. Rofife festivalu u Turskoj. Pored ove nagrade, Zuliću je dodeljena i statua Hetitski Sunčev disk, koja predstavlja drevni anatolski simbol iz 20. veka pre nove ere.

“Sunčevi diskovi su pronađeni u najmanje 13 kraljevskih grobnica iz ranog bronzanog doba u Alaca Hoiuku. Simbol pripada Hatima iz predhetitskog perioda. Sunčev disk je napravljen od bronze i obično se koristio pre oko 4.250 godina u verskim ceremonijama. Krug koji čini perimetar diska predstavlja ili zemlju ili sunce. Izbočine na vrhu predstavljaju plodnost i rađanje prirode. Ptice simbolizuju plodnost i slobodu u prirodi. Poznato je da je sunčev disk napravljen oko 300 godina pre naseljavanja Hetita u Anadoliji. Rofife je jedan od najznačajnijih umetničkih festivala u Turskoj, a nagrade se svake godine dodeljuju umetnicima za vrhunska dostignuća iz oblasti savremenog stvaralaštva”, saznajemo od Zulića.

Još jedno veliko i važno priznanje za ovog umetnika stiže iz Hong Konga od organizacije "Beyond Future Art Prize", gde je od preko 1.400 umetničkih radova selektovan među 7 najboljih finalista i gde ga do kraja godine očekuje izložba u Hong Kongu, na kojoj će se predstaviti radovima pod nazivom "Blue", nastalih na španskom ostrvu Ibiza, gde je boravio ove godine sa svojom suprugom, inspirisan lepotom života na ovoj planeti. 

Ovde se ne završava Zulićevo umetničko putovanje, jer je upravo u toku još jedna izložba koja se zove "Cadence" i koja se svake godine održava u Sijetlu, a posvećena je poeziji kroz savremene umetničke forme kao što su ples, performans, fotografija, film i slika. Za ovu izložbu, Milanov rad je izabran sa još dvanaest međunarodnih umetnika koji su predstavljeni publici u ovom američkom gradu.

“Ovaj rad je inspirisan poemom Marati pesnika iz 17. veka rođenog u Indiji, poznatog po imenu Tukaram. Rad je nastao u saradnji sa budističkom monahinjom Samaneri Jayasara koja je doprinela da ovo malo umetničko delo bude odraz unutrašnje tišine i harmonije. Isti rad je prikazan u TCA selekciji u umetničkom centru u Taosu u Novom Meksiku, gde je publika mogla da ga vidi tokom desetodnevnog trajanja izložbe”, otkrio je naš sagovornik. 

Osim navedenog, "Krug života", sada već svetski poznata animacija ovog umetnika, imala je premijeru u "Papakura" galeriji u Oklandu, na Novom Zelandu. Pomenuti umetnički rad govori o kreativnom kontaktu sa precima, ali i o životnom krugu svakog ponaosob. Bio je prikazan na preko 30 izložbi i festivala širom planete. Osvojio je brojna priznanja i nagrade, a nastao je u saradnji sa talentovanim australijskim perkusionistom Adrianom Portiom. Isti rad će biti prikazan na "LIF" festivalu savremene umetnosti na grčkom ostrvu Sikinos u avgustu ove godine, a selektovan je i od strane još jednog američkog žirija, za potrebe festivala koji će se prikazati na veoma neobičan način, na otvorenom prostoru kanjona u pustinji Nevade u gradu Reno. Još jedno zaista veliko i važno priznanje za “Krug života” je i poziv da upravo ovo delo zvanično otvori Filmski festival u Luganu, gde će Milan Zulić biti predstavljen publici u ovom prelepom Švajcarskom gradu. 

Podsećamo, Milan Zulić, multidisciplinarni umetnik, rođen je u Somboru 1972. godine. Kroz različite medije, njegov rad je istraživao mogućnosti za kreativnost iz tišine i praznine srca. U njegovom stvaralaštvu nastalo je preko 15 hiljada slika, crteža, skulptura, fotografija i video radova, koji su  prikazani u relevantnim galerijama kod nas i u svetu na 35 samostalnih i preko 300 kolektivnih izložbi. Radove ovog umetnika videla je publika u mnogim gradovima kao što su Beograd, Novi Sad, Podgorica, Rijeka, Zagreb, Ljubljana, Napulj, Trst, Piran, Gdanjsk, Varna, Sofija, Atina, Skoplje, Barselona, Valensija, Malaga, Marsej, Cirih, Lugano, Varšava, Buenos Ajres, Santa Fe, Šilong, Koči, Sao Paulo, Rio de Žaneiro, Leon, Toluka, Koventri, Kairo, Bolu, Valparaiso, Kamagi, Koimbra, Njuark, Sijetl, Reno, Taos, Vankuver, Long Ajlend Siti, Majami, Sao Luis, Ren, Nant, Sent Malo, Maubeuž, Štutgart, Diseldorf, Antverp, Lijež, Nenagh, Luksemburg, Moskva, Amorgos, Sikinos, Kalamata, Zanjan, Gvadalahara, Monterej, Meksiko Siti, Rim, Milano, Njujork, Seul, Kuala Lumpur…

Živi i radi u Švajcarskoj.

15579

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!