KULTURA I ZABAVA

OD SUTRA MOŽETE POGLEDATI POSTAVKU IZLOŽBE „SKULPTURA - VREME - PROSTOR“

13791

Od petka 18.12.2020. godine, pa do 8.01.2021. godine možete pogledati postavku izložbe “Skulptura-vreme-prostor”, autorke Đurđice Mrkailo-Baglavi.

Izložbu možete pogledati svakim radnim danom od 8 do 14 časova.

Uvod

Čovek ima potrebu da stvara i tako ostavi trag za sobom. Jedan od načina za to je skulptura – neka ideja ili pomisao može biti dovoljno jaka da motiviše pojedinca, da je učini trajnom time što će joj dati oblik u materijalu. Podneblje utiče na umetnika koji u njemu živi. Ono je jedno od faktora koji utiče na naš način razmišljanja i provocira svakodnevne utiske.

Postoji razmena energije sa prirodom, materijalno i duhovno.

Mi smo neodvojiva celina od prirode: od nje crpimo ideje i materijale u kojima ih realizujemo, shodno sa vremenom u kome živimo. Skulptura se, dakle, manifestuje u okviru ideje, prostora i vremena.

 

Skulptura – vreme

„Holografsko“ stanovište objašnjava nam međupovezanost skulptorskih razmišljanja između različitih civilizacija i raznih stilova, i nadalje uvid u to kojim bi putem mogla krenuti dalja umetnost. Univerzum je celovit, a samim tim i umetnički jezik. Skulptura zauzima vreme, ona znači vreme, to je ono što ona zapravo predstavlja – Eon, zarobljen u trenutku koji skulptura svojim postojanjem rađa. Ona nam prepričava vreme u kome je skulptor živeo, ona je vreme koje je skulptor investirao u nju. Ona je konačan, večan proizvod, koje spoljni faktori mogu neznatno da menjaju. Ponosno prkosi vremenu i opstaje da nam prepriča priče vezane za vreme u kojem su učesnici bili neki naši preci. To nam svedoči o tome koliko je polazna misao za nastajanje te skulpture jaka, jer je našla svoju manifestaciju kroz oblik. Dakle, svaka skulptura je materalizacija misli, koja prelazi put od ideje do materije, što znači da ona prolazi kroz prave metamorfoze. NJen polazni oblik je duhovne prirode, da bi se transformisala u materijalni oblik, i ponovo dobila duhovni, onda kada je posmatrač počne shvatati i tumačiti. Tada ona ponovo daje asocijaciju prvobitne ideje.

Skulptura menja dimenzije kroz vreme i vreme kroz dimenzije. Ove transformacije se dešavaju ciklično i pokreću spiralu večnog pokreta igre „skulptura-vreme-prostor“. A gde sam tu ja ? Možda kao umetnik neću svojim delima reći ništa novo, ali ću ipak reći nešto. Pokušavajući da shvatim svoju potrebu za izražavanjem, krenula sam u putovanje da saznam nešto o onima koji su govorili pre mene.

 

Đurđica Mrkailo Baglavi – Biografija

• 1992. završila srednje obrazovanje, profil Inokorespondent-saradnik, Gimnazija „Veljko Petrović“ Sombor
• 2002. Godine diplomirala na Fakultetu umetnosti u Prištini-Zvečanu, Kosovo, Srbija, na likovnom odseku, smer vajarstvo,u klasi profesora Peka Nikčevića
• 2007. Godine završila magistarske studije na istom fakultetu, odbranila magistarsku tezu: Skulptura-vreme-prostor, u klasi profesora Peka Nikčevića
• 1992. Certificate in Advanced English, British Council
• 1998. završila kurs obuke rada na računaru

Izložbe:
– 1998. Studentska godišnja izložba u Prištini
– 2000. Studentska godišnja izložba u Varvarinu
– 2001. Studentska godišnja izložba u Varvarinu
– 2002. Studentska godišnja izložba u Zvečanu
– 2002. Samostalna izložba crteža i skulptura u Kulturnom Centru „Laza Kostić“ u Somboru – – – 2003. Zajednička izložba u „Novoj Formi“, u Somboru
– 2004. Dom Učenika u Somboru, zajednička izložba
– 2005. Osmo međunarodno bijenale minijature u Gornjem Milanovcu, Srbija
– 2005. Prvo međunarodno bijenale minijature u Nikšiću, Crna Gora
– 2007. Samostalna izložba skulptura, fotografija i projekcija filma u Zvečanu, Dom Kulture – 2007. „Stvarno u svetu snova“, zajednička izložba u Kulturnom Centru „Laza Kostić“ u Somboru
– 2008. Učesnik Tradicionalnog Vaskršnjeg saborovanja u Banji Junaković , Apatin, autorka skulpture na otvorenom prostoru sa nazivom „Kapija sreće“,
– 2008. Učesnik likovne kolonije „9+1“ u Staroj Moravici
– 2008. Galerija „Garden“, zajednička izložba mladih umetnika Sombor
– 2008. Indija, „Jimmy’ s Pallace“, New Delhi

Učesnik više zajedničkih izložbi i kolonija
– 2010. „Espressioni“, filmski festival eksperimentalnog filma Milano, Italija
– Radovi su mi objavljeni na sajtovima :

Www.Globalartcollectors.Com/Artist_collection.Php?Id=46

Www.Saatchi-Gallery.Co.Uk/Yourgallery/Artist/Details.Php?Id=111931

Www.Vivartalila.Blogspot.Com

Http://Www.Picassomio.Com/Search.Html?Query=Jagannatha+Dasi&Type=Artist

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!