KULTURA I ZABAVA

OD UTORKA DO ČETVRTKA POZORIŠNI FESTIVAL U APATINU

14498

Šesti po redu pozorišni festival održaće se od 26. do 28. oktobra. Imaćete priliku da uživate u sjajnim predstavama koje će se održati u Velikoj sali Kulturnog centra, sa početkom u 19č.

Program:

Tatjana Kecman
NAS DVE
kabare komedija

Režija i gluma: Tatjana Kecman
Peva: Ana Radonjić
Dizajn svetla i zvuka: Igor Borović

Kratak sadržaj:

Duhovita, zabavna i veoma atraktivna priča o ženi, koja je opsednuta karijerom i njenom alter-egu, kojem nedostaje ljubav. Jedna od “njih dve” bombarduje publiku receptima, savetima i novim metodama za uspeh u društvu.
Dok se druga, nežnija verzija nje same, pesmom bori za ljubav, romantiku i “ono malo duše”.
Dve potpuno različite žene spaja jedno kabaretsko veče u kojem “spontano”, peva, glumi i nazdravlja životu.
U ovim urbanim vremenima, gde zarad karijere, sve više žena zanemaruje prirodu, materinstvo, ljubav, naš kabare je podrška prirodno lepoj i nežnoj ženi.

Utorak, 26. oktobar sa početkom u 19č, Velika sala Kulturnog centra.

Cena karte: 400 dinara.

 

POZORIŠNA PREDSTAVA „LJUBAVNI OGLAS“

Igra: Vesna Anđelković

Tekst: Vasko Polič

Kratak sadržaj:

Ne nalazeći svoga srca izabranika u Srbiji, Zorka se odluči za život u Sloveniji.

Kroz šta će sve proći zbog ljubavi i šta će joj se sve dogoditi, koje i kakve muškarce će sresti u Sloveniji i zbog čega je LJUBAVNI OGLAS njena poslednja nada, doživećete zajedno sa glumicom i vi draga publiko.

Preživećete sudbinu žene, punu nezaboravnih saveta, muško-ženskih problema i zaključaka, kojih ćete se još dugo sećati.

Posebno bogatstvo i svežinu ovoj predstavi daje obilje narodnih izreka, doskočica i poslovica, kao i odgonetka zašto je najbolje brati cveće oko svoje kuće ili “gljive oko svoje njive”.

Sreda, 27. oktobar sa početkom u 19 časova. Velika sala Kulturnog centra.

Cena karte: 400 dinara.

MONODRAMA “Glumac… je glumac…je glumac” Zijaha Sokolovića

Zijah A.Sokolović je sam pisac svoje monodrame. Ali on je i prvo lice te jednine dignuto u transpoziciju glumca. On je ono što vidi gledalac u glumcu i kao privatnoj osobi, a to ima svoju draž. On je nakaznost i lepota te profesije, dakle njeno puno lice. I prototip i glumac sam. PRVI partner. On ismejava sebe, on ne imitira drugoga, jer on je glumac koji je izložio svoju složenost i kompletnost. Uz sve životne varijante, on je i glumac svoje varijante, a ona je bogata, jer joj je on istovremeno i pisac. Mi verujemo da je taj glumac doživio sve te smešnosti o kojima govori. Nije to bio neki drugi glumac, mi smo svedoci njegovih nesporazuma. On, govoreći u prvom licu, dodaje moguće “umetničke” laži koje postaju stvarnost, jer su slične našima, pa su stoga smešne. Smešne su, jer su istinite. One postaju ona moguća “farba” istine koja se pred nama raspada u jednom glumačkom životu koji je i opšti, ali i konkretan. Glumac i pisac izvukli su ga iz svojih konkretnosti. Budući je iz sebe, smešan, naivan, glup, tup, ograničen, dakle iskren, i nama postaje poetičan i drag. Ušao je u nas; pronalazi naše skrivene tajne. Mi smo svedoci njegovog paradoksa, ali takođe u prvom licu. Kad Sokolović traži potvrdu svojih gluposti na primer, on se ne ustručava prozvati gledaoce na pozornicu kako bi na izdvojenim partnerima pokazao te svoje gluposti, u potaji, dakle, i njihove. I oni se tada smeju svojim glupostima, znajući ili ne znajući da ih je upravo on izazvao i doveo na rub smešnosti i apsurda. Tako oni postaju goli u istini “ljudi sami”. Oni prozvani pokreću se sa svojih statičnih mesta i reaguju na pozornici, on im okreće glave od gledališta kako bi ih gledalište posmatralo i straga i sve se događa u javnosti. Deo intimiteta ulazi u javnost i taj deo postao je DRUGI partner Zijahu A.Sokoloviću. Jer je prišao k njemu, on je dobio ono što monodrama kao oblik nema. Dobio je partnera s kojim čak eksperimentiše, ludira se i šali, ozbiljan je i neozbiljan, kako god uzeo partner sebe u toj funkciji, povredio li se ili raspoložio, ne može odreći “svoju funkciju dramske radnje” na koju ga je prisilio akter monodrame. Onaj pak gledalac koji je ostao u gledalištu postao je TREĆI partner. On se smeje prvoj dvojici, jer i on je mogao biti taj drugi smešni, da je imao više hrabrosti. On je zatajio svoje gluposti, ali mu ih otkrivaju ona dvojica na pozornici, oni su iskreni i smešni, ovaj treći je uključen, bez njega ne bi bili smešni. On im prašta gluposti jer su pronašli njegove, sva trojica se sjajno zabavljaju istom stvari. Nalaze se, naime, u scenskom jedinstvu. Stvorena je trostruka radnja. Nakon nje glumac se vraća natrag u ponovno dvostruko partnerstvo, te s njim i završava. Trostruku igru upotrebio je Sokolović negde u polovini svoje dvosatne transakcije, dvostruke životne iskrenosti.

Predstava Glumac…je glumac…je glumac premijerno je izvedena u Sarajevu 31.03.1978. godine, i do danas odigrana je 1569 puta! Tekst predstave preveden je na nemački, francuski, poljski, engleski, engleski, italijanski i esperanto jezik. Izvodilo ga je 18 glumaca u 20 zemalja sveta ( Austrija, Francuska, Engleska, Italija, Amerika, Australija..)Posebno je zanimljivo da su tri nova svetska pozorišta otvorena upravo ovom predstavom jer ona priča tragi-komičnu priču o Glumcu – osnovi svakog pozorišta. O predstavi je napisano preko 500 kritika u svetu.
Zijah A. Sokolović je svoju predstavu igrao neprekidno 130 dana!

Četvrtak, 28.oktobar sa početkom u 19č. Velika sala Kulturnog centra.

Cena karte: 400 dinara.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!