KULTURA I ZABAVA

PERFORMATIVNA PROMOCIJA KNJIŽEVNICE I KRITIČARKE KATARINE SARIĆ

14271

U subotu 14.08. 2020. godine s početkom u 18 časova, u biblioteci Miodrag Borisavljević u Apatinu, će se održati performativna promocija crnogorske književnice i književne kritičarke Katarine Sarić. Povod za ovo veče je autorkin novi roman pod nazivom KAKOFONIJA.

Roman KAKOFONIJA, objavljen je u izdavaštvu IK Liberland, Beograd, u Ediciiji Liberland Art, svoj put je započeo svečanim otvaranjem festivala „Knjiga pod feral" u organizaciji JU Narodne biblioeteke, Budva, koji se održao u junu tekuće godine, u budvanskom starom gradu. Autorka je specijalni gost još jednog festivala „Plutajući čovek“ koji će se održati na Zelenoj glavi Apatina, od 14. do 17. avgusta. Festival se održava u organizaciji češkog Liberlanda, slobodne zemlje Vita Jedličke, u okviru kojeg će, autorka nastupiti performansom „Bi Bi na leđima“ i potom krenuti na „Panonsku turneju: Bi Bi na šoru“. U Apatinu, autorka će se publici predstaviti u okviru programa biblioteke „Miodrag Borislavljević“, a turneja obuhvata ukupno pet gradova Panonije. Osim Apatina, u kojem počinje turneja, tu su i: Novi Sad, Sombor, Odžaci, Kula i Subotica.

Čitava turneja, zamišljena je kao putujući karavan, u okviru kojeg će se, autorka, publici predstaviti literarno-scenskim i poetskim performansima od kojih je svaki tematski naslovljen specifičnim motivom grada domaćina. Gradovi-stanice, ovog neobičnog putovanja, jesu sledeće:

14.08. u 18 sati „Plesan patina“ scensko čitanje, biblioteka „Miodrag Borisavljević“ Apatin
15.08. u 19 sati „Bi-Bi na leđima“ Zelena glava, Liberland, Apatin
16.08. u 19 sati „Gospodarsko-ropski diskurs iliti Klečanje na kukuruzu“ knjižara-klub Nublu, Novi Sad
17.08. u 18 sati „Dunđerska-sunđerska iliti Da sam ja muško“, ulični performans kod spomenika Laza Kostić, Sombor
18.08. u 18 sati Idemo u Kulu da jašemo mulu“, tribina sa performansom, performistički karavan, Narodna biblioteka Kula
19.08. u 18 sati „Protrljaj dugme i prizovi čišćenje kuće“ Kulturni centar „Atansije Nikolić“, Odžaci
i najzad, 20.08. u 19 sati „Čas Kakofonije“ Kulturni centar „Danilo Kiš“, Subotica, 20.08 u 19h časova, kao završnica panonske turneje, scenski performans

Osim premijere najnovije knjige, Katarina Sarić, predstaviće i deo svog poetskog stvaralaštva, poetske zbirke „Globus Hystericus“ i „Smrt Madam Dupin“, kao i putopis „Golo Meso“. Dakle, sem što je performativna, turneja budvanske književnice je i žanrovski raznolika. Sve programe, ekskluzivno će pratiti portal „Nigdine“ preko kojeg će se, zainteresovana publika, sredstvima moderne komunikacije, moći direktno uključivati.

BIOGRAFIJA

Katarina Sarić je rođena 1976. godine na Cetinju. Na Filozofskom fakultetu u Nikšiću je prvo diplomirala maternji jezik sa južnoslovenskim književnostima, a potom i filozofiju. Postdiplomske studije je nastavila na Fakultetu političkih nauka u Podgorici gde je diplomirala socijalnu politiku i socijalni rad. Stručno se usavršavala za rad u oblasti socijalne inkluzije u „Zavodu za školstvo", „Fondaciji za aktivno građanstvo", i Centru za antidiskriminaciju „Ekvista" u Podgorici.

Piše društveno angažovanu poeziju, prozu i esejistiku. Književnica je, poetska provokatorka i performans umjetnica.

Autorka je 13 samostalnih izdanja, zastupljena u brojnim koautorstvima, antologijama, zbornicima, na svim važnijim regionalnim portalima.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!