KULTURA I ZABAVA

Stalna postavka jedinstvene zbirke SKULPTURA NA OTVORENOM u Apatinu

16061

 

Ovih dana se u Apatinu privodi kraju uređenje zbirke skulptura savremene umetnosti na otvorenom prostoru. Ovu jedinstvenu trajnu postavku čini 53 dela srpskih i evropskih autora, postavljenih na različitim javnim površinama u ovom bačkom gradiću. Skulpture su nastajale tokom decenija, kao proizvod međunarodnog simpozijuma skulptura „Meander“. 

„Simpozijum skulptura „Meander“ je kao temu imao spoj industrije i umetnosti, pa su zato vajari svoja dela izrađivali od raspoloživog metala u pogonima apatinskih fabrika“, kaže Danijela Obradović, direktorka Opštinskog kulturnog centra Apatin, ustanove koja je zadužena za zbirku.

Ona objašnjava da su mnoga dela došla do faze kada im je neophodna zaštita i često su svojom apstraktnošću zbunjivala Apatince i njihove goste, ali uprkos tome ona su sačuvana i na njima nema tragova vandalizma što ukazuje na svest građana o vrednosti ovih umetničkih dela.

„Ovim projektom vršimo muzeološku obradu zbirke što podrazumeva konzervatorski tretman, postavku osvetljenja, postavljanje tabli sa legendama i info tabli, a osmišljenje su i izložbene celine“ kaže Obradovićeva.

Prema njenim rečima, na taj način će cela postavka biti uvrštena u turističku i kulturnu ponudu grada. Skulpture se danas mogu videti na jedanaest lokacija u širem centru Apatina, kao i uz šetalište na Dunavu.

Projekat se realizuje u sklopu programa „Gradovi u fokusu“ Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije, a podržan je i od strane lokalne samouprave opštine Apatin.

16062

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!