KULTURA I ZABAVA

U apatinskoj galeriji OTVORENA IZLOŽBA posvećena Palu Abrahamu

17029

 

U galeriji “Meander” u Apatinu večeras je otvorena izložba “Pal Abraham i jevrejsko nasleđe Apatina”. U pitanju je postavka posvećena njegovom stvaralaštvu i uticaju na jevrejsko kulturno nasleđe u našem gradu, a koja će trajati do 25. januara.
Organizator ove izložbe je Odeljenje za kulturu Mađarske ambasade u Beogradu, u saradnji sa Udruženjem građana “Moj Apatin”, a uz podršku Opštinskog kulturnog centra, ispred kojeg se obratila direktorka Danijela Obradović, ne krijući zadovoljstvo što apatinsku galeriju krasi postavka posvećena jednom  od najpoznatijih imena sa naših prostora.

Pal Abraham, kao jedno od svetski poznatih imena, potekao je upravo iz našeg grada. Posle događaja koji su se održali u Beogradu i Apatinu, a povodom obeležavanja 130 godina od rođenja ovog kompozitora, večeras imamo priliku da pogledamo izložbu koja je upravo posvećena Palu Abrahamu”, izjavila je Obradović, te pozvala Vladimira Simina, predsednika UG “Moj Apatin”, da kaže nešto više o samoj izložbi i daljim planovima zaštite jevrejskog kulturnog nasleđa u našoj opštini.

17030

Naše udruženje bilo je saradnik na ovom projektu, koji je imao za cilj da ime Pala Abrahama, koje je zaista veliko ime u svetskoj kulturi i muzici, da bude poznato i u našem gradu, odnosno u njegovom rodnom gradu. On je bio jedan od ljudi koji su imali tu specifičnu sudbinu, da prođu od bogatstva do siromaštva, pa nazad do bogatstva, da završe u sanatorijumu, da prođu čitav svet, a da najmanje budu poznati u gradu odakle su potekli. Nažalost, ja sam siguran da, kada biste pitali prosečnog Apatinca, da 90 posto njih nisu nikada ni čuli za Pala Abrahama, a to je jedna od stvari koju se mi kao udruženje trudimo da ispravimo, jer imamo značajno kulturno nasleđe, koje je deo evropskog nasleđa, koje može da se prikaže i sa kojim možemo da se ponosimo”, rekao je Simin.

Prema njegovim rečima, osim podizanja svesti o postojanju Pala Abrahama i njegovog dela, Udruženje građana “Moj Apatin” ima u planu još dva znajačjna projekta. Kako je naveo, jedan od njih je da se rekonstruiše klavir ovog velikog kompozitora koji postoji u apatinskoj muzičkoj školi, a drugi je da se apatinska sinagoga, kao objekat kulture, sačuva od zaborava, jer je ona ostala  jedna među svega četiri sinagoge u Vojvodini koja nije rekonstruisana. 

Na kraju svog izlaganja, Simin se zahvalio Borisu Mašiću, koji je ovu priču otpočeo i godinama se starao, svojim ličnim zalaganjem, da se očuva jevrejsko kulturno nasleđe u Apatinu.

17031

17032

 

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!