KULTURA I ZABAVA

U petak otvaranje izložbe Nevene Marković

10292

U petak, 17. marta 2017. godine u 19 časova će, u Galeriji "Meander", biti otvorena izložba crteža Nevene Marković, pod nazivom "Majke i žene neznanih junaka". Ova izložba je odgovor na rodoljubivu temu inspirisanu događajima iz dva velika rata XX veka. Crteži govore o univerzalnoj temi, drami i bolu majki, sestara i žena, koje su izgubile svoje najbliže, one neznane i anonimne junake, nestale u vihoru rata. Tragovi ovog bola i krika ubrazdane su u ženska tela i likove. To su ahromatski dramatičnog i ekspresivnog izraza različitih tehničkih sadržaja.
Nevena Marković o svojim crtežima kaže: „Koliko su patili i stradali vojnici, neznani junaci, toliko su i njihove majke, žene, sestre, ćerke. One su rađale sve te junake, a i sahranjivale. Ostale su zaboravljene žrtve, njihov bol je u istoriji ostao samo njihov. Istorija i narod pamte istaknute vojskovođe, kraljeve, atentatore. Niko se ne seća običnih vojnika, anonimnih heroja, koji su podneli najveći teret rata, dane i noći provodili u rovovima, jurišali na neprijateljske tenkove, gledajući smrt svojih saboraca isčekivali su sopstvenu, gladovali, ubijali i bili ubijani. Civili su bili nemi posmatrači izloženi na milost i nemilost sudbine, njenom igrom bili pošteđeni ili osuđeni na propast. Nekima je smrt donela kraj rata, neki su ostali u ratnom plamenu.“

10293

Nevena Marković rođena 1990. godine u Beogradu. Završila master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike, modul grafika i knjiga 2014. godine. Član ULUPUDS-a od 2017. godine. Bila stipendista iz Fonda za mlade talente Republike Srbije (2013) i stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS (2014). Izlagala u Beogradu, Grockoj. Priredila četiri samostalne izložbe. Objavila svoje radove u časopisima: Magazin za umetnost i kulturu „P.U.L.S.E.“ ; „Bulevar“ i „Politikin zabavnik“.
Nagrade: Specijalna diploma „Student generacije Fakulteta primenjenih umetnosti“ 2013. godine; Nagrada „Branko Šotra“ najboljem studentu tokom četvorogodišnjeg školovanja 2014. godine; Plaketa „Dositeja“ Fonda za mlade talente Republike Srbije 2013. godine; Zahvalnica za doprinos unapređenju duhovnih vrednosti i tradicije na teritorije opštine Grocka, 2014. godine, za predstavljanje likovnih radova o Jindrihovcima, najvećem koncentracionom logoru na teritoriji Austrougarske u vreme Prvog svetskog rata u kome je stradalo 7100 Srba; Nagrada „Diploma 2016“ priznanje za najbolju samostalnu izložbu 2016. godine Galerije „Petak“ u Beogradu.
Bavi se crtežom, grafikom, karikaturm, stripom, ilustracijom, pedagoškim radom i teorijom umetnosti.
Živi u Beogradu. Izložba traje do 3. aprila.

10294

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!