SPORT

Miroslav Menićanin - TRENER za pravilno fudbalsko odrastanje

17280

 

Moj današnji sagovornik je Miroslav Menićanin, čovek koji je od malih nogu u svetu fudbala. Jedno vreme je igrao u Hrvatskoj, zatim ga put vodi u Sremsku Kamenicu, nakon toga Beograd i na kraju Prigrevica, odnosno Čonoplja. Danas, Miroslav radi kao trener mlađih kategorija u FK "Internacional" Sombor. Ono što bih istakao jeste da on poseduje UEFA B YOUTH licencu za fudbalskog trenera, koja se izuzetno ceni kada je u pitanju fudbal mlađih kategorija. Više o Miroslavu i njegovoj fudbalskoj avanturi pročitajte u nastavku.

Miroslav je počeo da se bavi fudbalom sa 12 godina, jer su svi njegovi vršnjaci trenirali taj sport. U početku, naš sagovornik je išao na džudo, ali je ipak interesovanje otišlo na fudbal i odlazi u svoj matični klub, u mlađe kategorije NK "Osijek". Nakon toga, školovanje ga vodi u Zagreb, gde nastavlja svoju sportsku priču, a potom, nakon turbulentnih 90-ih godina, naš sagovornik zbog okolnosti nastavlja školovanje u Sremskoj Kamenici. Po završetku srednje škole, Miroslav se zaposlio u Beogradu.

Dolaskom u glavni grad naše države i početkom rada u MUP-u Republike Srbije, za Miroslava počinje naglo odrastanje i prilagođavanje na novu sredinu. Nadležni ga preusmeravaju u SD Milicionar, koji tada formira fudbalski klub. Mnogobrojni uspesi, čak i takmičenje u najvišim ligama tadašnje SR Jugoslavije. Baš iz tih razloga, Miroslav navodi da je imao prilike baviti se kvalitetnim fudbalom, a takođe da trenira u odličnim uslovima sa kvalitetnim saigračima i trenerima, od kojih su neki i danas aktivni u fudbalskom svetu. U to vreme je bila aktivna i reprezentacija MUP-a SR Jugoslavije, a potom i Republike Srbije, za koju je naš sagovornik odigrao veliki broj mečeva. Imao je prilike da se nađe na raznim međunarodnim takmičenjima formata balkanskih šampionata i evropskih prvenstava. Bilo je ovo veliko iskustvo za njega, a samim tim je upoznao i dosta prijatelja sa kojima je danas u kontaktu. Nažalost, početkom ratnih sukoba na Kosovu i Metohiji, bavljenje fudbalom se prekida i Miroslav se potpuno posvećuje svom pozivu.

17281

Po završetku sukoba, Miroslav se ponovo aktivira i do 2007. godine beleži nastupe u beogradskim klubovima, kao što su Žarkovo, PKB, Policajac i Sremčica. Nakon toga, posao i služba ga vode u Sombor, gde Miroslav nastavlja fudbal, igravši za Prigrevicu, a kasnije i Slogu iz Čonoplje. Zbog zdravstvenih problema, na savet lekara, naš sagovornik 2011. godine prestaje sa aktivnim bavljenjem fudbalom.

Nakog nekog perioda, Miroslavljev sin Petar odlučuje da se sa borilačke veštine karatea prebaci na fudbal. Od tog trenutka, u našem sagovorniku se javlja interesovanje za poslom fudbalskog trenera.

Miroslav je pratio treninge i išao na razne turnire, gde je uvideo da je rad sa decom jako ozbiljna stvar. Svidelo mu se i samoinicijativno odlazi na edukaciju za nacionalni C sertifikat, a po završetku istog, u razgovoru sa Sretenom Kenićem, osnivačem ŠF "Olimpik" Apatin, dobija priliku za rad sa decom. Kroz iskustvo sa dečacima različitih uzrasnih kategorija uviđa da je rad sa decom jako bitan, pogotovo u bazičnom fudbalu do 12 godina. Miroslav je odlučio da ide na dodatnu edukaciju i upisuje UEFA B licencu, koju je uspešno završio. 

17282

Nakon položene licence, Miroslav odlazi u FK "Mladost" Apatin. Navodi da iz Olimpika nosi sjajne utiske, a naročito ga raduje i ispunjava kada mu dečaci iz ovog kluba šalju pozdrave, upitaju ga za savet ili mu ispričaju neku uspomenu koja je svima ostala urezana u najlepšim sećanjima. Takođe, za Olimpik ga veže uspeh i druženje za završnom takmičenju SOS lige budućih šampiona, koje se održalo na Zlatiboru.

Dok je radio u Mladosti, a praveći poređenje sa Olimpikom, Miroslav odlučuje da pronađe novu sredinu. Put ga vodi u FK "Spektar" Sombor, u kome je proveo godinu dana i družio se sa sjajnim dečacima. Po promeni sredine, naš sagovornik se odlučio za dalju edukaciju i upisuje UEFA B YOUTH licencu, koja je specijalistička za bazični i omladinski uzrast. Kako navodi, imao je sjajne predavače i kolege iz cele Srbije, koji su mu ukazali koliko je bazični uzrast važan za dalji napredak dece.

Miroslav je trenutno aktivan kao trener FK "Internacional" Sombor, gde je od strane koordinatora i vlasnika Mladena Vukovića dobio poverenje sa radi sa dečacima generacije 2014. godišta. Odluku je doneo u toku razgovora sa popularnim Mlađom, u kojem su postigli zajednički jezik da je u radu sa bazičnim uzrastom zaista neophodan ozbiljan pristup, sistematski i pravilan rad zbog senzitivne faze dečaka u kojem njihove sposobnosti treba da se razvijaju u skladu sa veštinama kojima će razviti, ako trener to uspe kroz vežbu i igru, stvaranje takmičarskog duha, korektnog ponašanja i ljubavi prema fudbalskoj igri. Miroslav navodi da u ovom uzrastu rezultat nije bitan, jer se radi o obuci dece. Naš sagovornik kaže da su njegove kolege i on u prevodu učitelji fudbala, koji ne smeju dozvoliti da neki dečak izgubi slovo u fudbalskoj azbuci. To bi dečaku napravilo problem u daljem razvoju.

Kada su u pitanju planovi za dalje, navodi da će nastaviti edukaciju kao fudbalski trener i dalje usavršavanje koje je neophodno. Što se tiče seniorskog fudbala, tu trenutno nema planove, jer su mu u fokusu bazični i omladinski fudbal. Ipak, sve se vrti oko lopte, pa je sve moguće.

17283

Za sam kraj, savet koji bi Miroslav dao mladima je sledeći : "Jednostavno, verujte u sebe, budite posvećeni, istrajni i uspeh neće izostati ".

17284

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!