SRBIJA

Boban Stojanović uputio OTVORENO PISMO učesnicima predstojećih izbora

15085

Politikolog Boban Stojanović uputio je otvoreno pismo učesnicima parlamentarnih i predsedničkih izbora, poručivši da će grupa istraživača pratiti celokupan proces kandidovanja i upoznati javnost sa zloupotrebama koje pronađu.

„S obzirom da svi znamo koliko je integritet izbornog procesa 2020. godine dodatno urušen kroz proces kandidovanja na izborima, odnosno kroz takozvano prikupljanje potpisa za kandidovanje, pozivamo vas da ove godine taj proces bude javan i transparentan“, navodi se u pismu predstavnicima političkih partija, koalicija partija i grupa građana koje planiraju da učestvuju na parlamentarnim i predsedničkim izborima, prenosi rs.n1info.com.

Oni se pozivaju da proaktivno obaveštavaju javnost o mestu i vremenu prikupljanja potpisa putem partijskih sredstava informisanja – veb sajtovi, društvene mreže i slično – uz navođenje da je „iz celog postupka pretprošle godine ostala velika sumnja, a i niz dokaza, da se radilo o zloupotrebi podataka gradjana i da je i taj deo izbornog procesa neregularan i netransparentan“.

Ovakvim pristupom, naglašeno je, "javnost će pravovremeno biti obaveštena, a javnim objavljivanjem i promocijom mesta na kojima skupljate potpise možda i lakše obavite taj posao".

"Transparentnošću svih političkih aktera se otklanja sumnja u vezi sa procesom prikupljanja potpisa koji je pretprošle godine doveden u pitanje i gde su pojedini politički subjekti tvrdili da određene partije prikupljaju potpise za druge liste, ali i da se zloupotrebljavaju podaci građana", naglašeno je u pismu.

Upravo ovakvo pravovremeno obaveštavanje javnosti o ovom delu izbornih radnji, kako se dodaje, može biti deo povratka poverenja u izborni proces.

Učesnici predstojećih izbora su pozvani i da nakon što potpise prikupe i kandidujuju se za parlamentarne i predsedničke izbore objave strukturu prikupljenih potpisa, odnosno koliko su potpisa overili kod kog overitelja - javnih beležnika i opštinskih, odnosno gradskih uprava.

"Takođe, pozivamo Republičku izbornu komisiju (RIK) da prilikom proglašavanja izbornih listi odmah objavi strukturu overitelja za svaku od izbornih listi i da ne čekaju sedam dana pred izbore što je novi Zakon o izboru narodnih poslanika propisao i da prilikom proglašenja predsedničkih kandidata odmah objavi strukturu prikupljenih poslanika što zakon ni ne predviđa", rečeno je u pismu Stojanovića i grupe istraživača.

"To su podaci", kako se dodaje, "od javnog značaja i pozivamo vas da budete odgovorni prema javnosti, da ne bismo morali da pravo na te informacije ostvarujemo uz pomoć zahteva i žalbi kroz postupak uz pomoć Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti".

"Ovim putem vas obaveštavamo i da će grupa istraživača pratiti celokupan proces kandidovanja i da ćemo prikupiti sve podatke o ovom delu izbornog procesa, na lakši ili teži način - pratićemo šta sve javno objavljujete, skupićemo podatke od javnih beležnika i opštinskih i gradskih uprava, kao i podatke od RIK, sve to ćemo da ukrstimo i potražimo zloupotrebe i nelogičnosti, a dodatno ćemo ukrstiti i sa rezultatima izbora u opštinama i gradovima tamo gde budemo imali sumnje kako bismo ukazali na sve nepravilnosti", navodi se u otvorenom pismu učesnicima izbora.

Kako je konstatovano, "ako je izbornim akterima stalo do demokratije, javnog interesa, građana i poštovanja zakona – onda će podnosioci izbornih listi i predlagači kandidata za predsednika, kao i RIK ove podatke blagovremeno objavljivati i otkloniti bilo kakvu sumnju da se procedure i pravila zloupotrebljavaju".

"U svakom slučaju, istraživači će objaviti sve ove podatke i upoznati javnost sa svim zloupotrebama koje pronadjemo u ovom delu izbornih radnji", navedeno je u otvorenom pismu koje su potpisali, kako je navedeno, Stojanović i grupa istraživača.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!