SRBIJA

DO KRAJA GODINE LITAR BENZINA PREKO 200 DINARA?

13933

Cena nafte je konstantno u porastu 16 nedelja zaredom, a kako stoje stvari, do kraja godine benzin u Srbiji može otići na preko 200 dinara po litru!

Na globalnom nivou od kraja prošle godine viša je za 88%, što se odražava i na cene goriva na pumpama, koje će, kako stručnjaci predviđaju, rasti sve do kraja godine za jedan do dva dinara po litru na nedeljnom nivou.

"Crno zlato" poskupljuje poslednjih pet meseci, a najveći skok na svetskom tržištu zabeležen je 7. marta, kad je koštalo iznad 70 dolara po barelu.

- Tokom cele godine se očekuje blagi porast cene goriva. Ovo poskupljenje je pre svega zbog globalnog problema, pandemije koronavirusa. Do kraja tekuće godine moguće je oživljavanje privrede, turizma, pa tek ako se to desi, tada se može očekivati i pad cene nafte na svetskom tržištu. Pad cene goriva na benzinskim pumpama mogao bi da usledi tek ako bi cena barela pala ispod 50 dolara. Međutim, cena goriva na pumpama zavisi i od rafinerija - rekao je Nebojša Atanacković, većinski vlasnik jedne naftne kompanije:

- Ovo povećanje nije tako veliko u odnosu na neka poskupljenja goriva koja su zabeležena u istoriji. Ali do kolikog će povećanja doći, svakako zavisi od berze nafte, a opet cena po barelu zavisi od mnogo drugih faktora, privrednih i političkih faktora.
Tomislav Mićović, generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije, naglašava da je upravo skok cene brenta na tržištu uticao na rast troškova svih kompanija na globalnom nivou, derivata nafte i naftnih kompanija u Srbiji, što se odrazilo i na cene goriva.

- Prosečne cene benzina i dizela u Srbiji su u ovom periodu u naglom skoku. Od kraja novembra do danas porasle su za 10% ili oko 15 dinara po litru, a auto-gas za 15% ili oko 11 dinara po litru. Povećanju maloprodajnih cena u manjoj meri je doprinelo i povećanje akciza 15. februara, zbog čega su ukupne dažbine povećane za oko jedan dinar po litru. Prosečna cena barela brenta u dosadašnjem delu 2021. godine je za oko 40% viša nego u 2020. i ova promena se, kao i u Srbiji, na isti način odražava na ovogodišnje cene goriva u svim zemljama regiona i Evrope - rekao je Mićović.

On objašnjava da je teško proceniti kad će se zaustaviti rast cene goriva i podseća da kada je tokom novembra 2020. cena brenta imala konstantan rast, cena goriva nije bila veća, već je bila u padu više od mesec dana.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!