SRBIJA

JEDNA ZEMLJA UKIDA KRIPTOVALUTE I KAŽNJAVA SVE KOJI SU BILI S TIM U VEZI

13935

Indija će predložiti zakon kojim se zabranjuju kriptovalute, kažnjava svako ko trguje ili čak drži takvu digitalnu imovinu, što bi mogao biti udar za milione investitora. Nacrt zakona, jedan od najstrožijih u svetu koji je do sad predložen, zabranio bi posedovanje, izdavanje, rudarenje, trgovanje i prenos kripto-imovine, rekao je zvaničnik u Indiji za agenciju Rojters.

Predložena mera je u skladu s planom vlade koja je tražila zabranu privatnih virtuelnih valuta poput bitkoina, dok se u isto vreme priprema teren za zvaničnu digitalnu valutu. Ipak, nedavni vladini istupi probudili su nadu investitora da bi pristup mogao biti blaži, prenosi portal Klix.

Umesto toga, predlog zakona daje vlasnicima kriptovaluta do šest meseci da izađu iz poslova povezanih sa istim, nakon čega će biti izrečene kazne. Zvaničnici su sigurni da će zakon biti usvojen, jer vlada premijera Narendre Modija ima značajnu većinu u parlamentu.

Ako predlog bude usvojen, Indija bi bila prva velika ekonomija koja je držanje kriptovaluta učinila ilegalnim. Čak ni Kina, koja je zabranila rudarenje i trgovinu, ne kažnjava posedovanje.

Uprkos vladinim pretnjama zabranom, u Indiji obim transakcija raste i osam miliona investitora sada prema procenama drži približno 1,4 milijarde dolara u kripto-investicijama. Nisu dostupni zvanični podaci.

“Novac se brzo umnožava, svakog meseca i ne želite sedeti po strani. Iako su ljudi u panici zbog potencijalne zabrane, pohlepa je pokretač ovakvih koraka”, rekao je Sumnesh Salodkar, kripto-investitor.

Registracije korisnika i prilivi novca na lokalnoj kripto-berzi Bitbns povećani su 30 puta u odnosu na godinu pre, rekao je Gaurav Dahake, njen izvršni direktor.

Unocoin, jedna od prvih indijskih berzi, dobila je 20.000 korisnika u januaru i februaru, uprkos zabrinutosti zbog zabrane.

Najviši indijski zvaničnici kriptovalutu su nazvali “Ponzijevom šemom“, ali je ministarka finansija Nirmala Sitharaman ovog meseca ublažila zabrinutost investitora.

“Mogu vam samo dati informaciju da se ne povlačimo potpuno, već tražimo načine na koje se eksperimenti mogu dogoditi u digitalnom svetu i kriptovaluti”, rekla je Nirmala, te dodala da će imati iznijansiran pristup.

Visoki indijski službenik je rekao da je plan zabraniti privatnu kripto-imovinu uz istovremeno promovisanje blockchaina – tehnologije koja je okosnica virtuelnih valuta, ali i sistem za koji stručnjaci kažu da bi mogao revolucionizovati međunarodne transakcije.

“Nemamo problem s tehnologijom. Nema štete u korišćenju tehnologije”, rekao je on.

Vladina komisija je 2019. godine preporučila zatvor do 10 godina ljudima koji rudare, drže, prodaju, prenose, izdaju ili trguju kriptovalutama.

U martu 2020. godine, indijski Vrhovni sud ukinuo je naredbu centralne banke iz 2018. godine kojom se zabranjuje bankama da trguju kriptovalutama, što je motivisalo investitore da ulažu značajna sredstva. Sud je naložio vladi da zauzme stav i izradi zakon o tom pitanju.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!