SRBIJA

UPRKOS SKANDALIMA, LINGLONGU SUBVENCIJE DRŽAVE I U 2022. GODINI

14603

U budžetu Srbije za narednu godinu predviđene su državne subvencije privatnim preduzećima u ukupnom iznosu od 20 milijardi dinara. Na spisku od ukupno 454 kompanija nalaze se i ozloglašeni Linglong i Milenijum Rizorts, ćerka firma Milenijum tima koji se povezuje sa Srpskom narodnom strankom (SNS).

Zakon o budžetu Republike Srbije za 2022. godinu prepoznaje “ulaganja od posebnog značaja” u vidu subvencija privatnim preduzećima u ukupnom iznosu od 20 milijardi dinara koji se raspoređuje na ukupno 454 firme. Pojedinačni iznosi nisu navedeni pa ostaje nepoznanica koliko će novca građana sledeće godine da se slije firmama poput kineskog Linglonga i Milenijum tima za koje se vezuju borjne afere.

Kada je u pitanju Lingolog, Vladimir Simović iz Centra za politike emancijapacije kaže “Novu” da je država ovoj fabrici guma namenila ukupno 76 miliona evra subvencija u novcu, a da bi stavka u budžetu za sledeću godina mogla da se odnosi na deo tog iznosa.

“Linglong je istovremo dobio i 100 hektara poljoprivrednog zemljišta čija je procenjena vrednost između 7 i 10 miliona. Ako Linglong zaposli, po najboljim procenama 1.500 ljudi, to znači da subvencije države iznose 50.000 evra po radnom mestu. Takve subvencije su se do sada uglavnom bile oko 10.000 evra, što je već skandalozno, a ovo je sad još više”, kaže.

Dodaje da je u pitanju investicija vredna 800 miliona evra, a Srbija je Linglongu u novcu i zemlji dala oko 80 miliona, što je 10 odsto.

“U suštini nemamo mogo od toga jer oni niti plaćaju PDV, niti plaćaju carine na sirovine koje će verovatno uvoziti, takođe su oslobođeni plaćanja poreza na korporativnu dobit u narednih deset godina od trenutka kada počnu da stvaraju profit. Ne znam kako se to isplati našem društvu”, naglašava Simović.

Podseća da je Linglong je nedavno došao u žižu javnosti zbog sumnje na robovski rad ljudi iz Vijetnama kojima su oduzeti pasoši i uz to su živeli u krajnje nehumanim uslovima. Ovoj fabrici su do sad zamerana i preskakanja brojnih propisa u toku izgradnje, kao i to što se gradi bilzu Zrenjanina i specijalnog rezervata prirode Carska bara, a nosi visoke rizike po zagađenje životne sredine.

Milienijum tim nalazi se među sedam fimi koje su poslale Ministarstvu privrede poslale ponude za kupovinu instituta Jarosav Černi čija početna cena iznosi 2,58 miliona evra. Prodaja ovog instituta sporna je zbog toga što ne postoji ni jedan valjan razlog za to – u njemu radi blizi 300 ljudi, od kojih je 17 doktora nauka, posluje uz dobit i uz to ga čekaju brojni unuosni projekti. Inače, “Milenijum tim” je u proteklih nekoliko godina dobio veliki broj “državnih poslova” – gasifikaciju, izgradnju stanova za bezbednjake, a nedavno su njihovi kamikoni uočeni i na gradilištu beogradskog metroa.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!