SRBIJA

Novi program POMOĆI PRIVREDNICIMA

15508

 

Ministarstvo privrede će narednih dana objaviti javni poziv za učešće u novom investicionom programu „Oporavak i razvoj”, namenjen privrednicima u Srbiji. Firmama će kroz ovaj program biti na raspolaganju krediti u vrednosti od 90 miliona evra. Novac je obezbeđen preko Evropske investicione banke i biće plasiran preko Fonda za razvoj Republike Srbije, prenosi politika.rs.

„Privrednicima će na ovaj način prvi put biti dostupni dugoročni investicioni krediti sa rokom otplate od čak 12 godina, u okviru koje je grejs period do dve godine, pod povoljnom kamatnom stopom”, naglašava ministarka privrede Anđelka Atanasković.

Ovaj novi kreditni program predstavlja dodatak skupu programa koje Ministarstvo privrede već godinama sprovodi za podršku privrednicima, a koji predstavljaju kombinaciju bespovratnih sredstava i povoljnih kreditnih linija Fonda za razvoj ili poslovnih banaka i lizing kompanija.

U Ministarstvu privrede navode da su programi međusobno usklađeni tako da odgovaraju različitim potrebama korisnika, odnosno privrednim subjektima su na raspolaganju prilagođeni vidovi pomoći za različite faze njihovog rasta i razvoja.

Najveći broj programa se sprovodi u saradnji sa Fondom za razvoj. U okviru programa podsticanja preduzetništva kroz razvojne projekte u 2022. Ministarstvo je opredelilo 350 miliona dinara bespovratnih sredstava. Reč je o kombinaciji bespovratnog novca, koji čine do 20 odsto investicije odnosno do 30 odsto za privredne subjekte koji pripadaju četvrtoj grupi razvijenosti i povoljnog kredita Fonda za razvoj, namenjenih za projekte proširenja proizvodnih kapaciteta.

Kako navode na sajtu politika.rs, za početnike u poslovanju, Ministarstvo je obezbedilo 150 miliona dinara bespovratnih sredstava. Program je, takođe, kombinacija bespovratnog novca, koji čine do 30 odsto investicije odnosno do 40 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj, a namenjeni su za projekte nabavke opreme, adaptacije poslovnog prostora i pokrivanje operativnih troškova u početnom periodu poslovanja.

Program za podršku ženama preduzetnicama i mladim preduzetnicima koji su početnici u poslovanju sprovodi se u 2022, nakon uspešnog pilot programa u 2021. Кroz program je opredeljeno 100 miliona dinara bespovratnog novca, namera je da se pruži podrška u poslovanju ženama i mladim do 35 godina. Program predstavlja kombinaciju bespovratnog novca, koji čine do 35 odsto investicije odnosno do 45 odsto ukupne investicije za privredne subjekte iz nerazvijenih lokalnih samouprava i povoljnog kredita Fonda za razvoj.

Osim ovih programa, sa Fondom za razvoj Ministarstvo privrede realizuje i programe sa poslovnim bankama i lizing kompanijama.

U resornom ministarstvu navode da se firmama, korisnicima programa krediti plasiraju pod najpovoljnijim kamatnim stopama, uz veoma važan dodatni uslov, da banke ne mogu tražiti hipoteku kao sredstvo obezbeđenja za konkretnu investiciju u opremu već je primarno sredstvo obezbeđenja zaloga na opremi koja se nabavlja preko ovog programa.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!