SRBIJA

Počela isplata državne pomoći penzionerima

15050

 

Svih 1,7 miliona penzionera u Srbiji dobiće danas 20.000 dinara, što je najveća jednokratna pomoć ikada isplaćena u Srbiji, a danas će biti isplaćena i januarska penzija uvećana za 5,5 odsto, izjavio je za RTS ministar finansija Siniša Mali i najavio da će Vlada danas usvojiti predlog novog Zakona o isplati 100 evra mladima, preneo je n1info.com.

Mali je rekao da će proces prijave za novih 100 evra za mlade od 16 do 29 godina biti otvoren od 16. do 31. maja, dok će isplata krenuti od 1. juna.

Kako je precizirao, oni koji su se prijavili za prvih 100 evra za mlade, ne moraju ponovo da se prijavljuju.

Govoreći o isplati penzionerima, on je istakao da je masa penzija uvećana za 11,2 odsto u odnosu na prošlu godinu.

"Tako pokazujemo snagu naših javnih finansija", ocenio je Mali i dodao da je u prethodne dve godine isplaćeno ukupno 8,7 milijardi evra na ime podrške građanima i privredi tokom trajanja pandmeije.

Na pitanje kako je obezbeđen novac za isplatu tolike podrške, on je odgovorio da je u tokom četiri godine pre izbijanja pandemije republički budžet bio u suficitu.

"Imamo novca, uštedeli smo, napravili smo, pa imamo mogućnost, način, želju i volju da pomognemo privredi. Pri tome, sačuvali smo radna mesta, a maksimalno smo pomogli i građanima", naglasio je Mali.

Istakao je da Srbija ima najveći kumulativni rast BDP u 2020. i 2021. u Evropi, od 6,4 odsto, dok je udeo duga u BDP zadržan ispod 60 odsto, u skladu sa Mastrihtskim kriterijumima.

Komentarišući ocene da su isplate jednokratnih pomoći penzionerima i mladima populističke mere i predizborni trik, Mali je ocenio da to tvrde oni koji polaze od sebe i koji su iza sebe ostavili "bankrot državu", a da je danas na računu budžeta 163 milijarde dinara i da zato sva obećanja mogu da se ispune.

Osvrćući se na najavljen početak pregovora o Sporazumu o slobodnoj trgovini sa Kinom, Mali je naveo da to nije ništa novo za Srbiju, koja ima takve sporazume sa tržištima veličine 1,3 milijarde ljudi.

"Hoćemo da gradimo još konkurentniju privredu, ali hoćemo da našoj privredi otvorimo još jednu ogromnu razvojnu šansu, kroz sporazum sa Kinom, sa kojom se naš izvoz povećao čak 152 puta", rekao je Mali.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!