SRBIJA

ZLOČIN KOJI JE OSTAO NEKAŽNJEN! NAVRŠENE 22 GODINE OD NATO AGRESIJE

13936

Na današnji dan pre 22 godine godine počela je NATO agresija na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju i trajala je 78 dana. Napadi započeti 24. marta oko 20 časova uveče i trajali su 11 nedelja, a prema procenama različitih izvora u njima je poginulo oko 2.500 ljudi.

Odluka o bombardovanju doneta je, prvi put u istoriji, bez odobrenja Saveta bezbednosti UN. Naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO Havijer Solana, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje.

 

UBIJENI CIVILI, POGINULO 79 MALIŠANA

Tokom 78 dana napada, poginuo je 1.031 pripadnik vojske i srpske policije, ranjeno njih 5.173, desetak se i dalje vode kao nestali. Što se civila tiče, oko 2500 poginulih, teže i lakše ranjeno je oko 6.000, među kojima je bilo 2.700 dece od kojih je 79 poginulo.

Trogodišnja Milica Rakić, dvogodišnji Marko Simić, jedanestomesečna beba Bojana Tošović, među najmlađim su žrtvama koje su nastradale tokom bombardovanja.

Milica je nastradala 17. aprila kada je bomba pala na kuću u kojoj je živela u Batajnici i zauvek prekinula njeno detinjstvo, dok je Marko nastradao u Novom Pazaru, poslednjeg dana maja, u naručju svog oca, koji je pokušavao da ga zaštiti.

U napadu 11. aprila kasetne bombe i projektili agresora pali su na selo Meradre u blizini Kuršumlije i usmrtili šestoro meštana, dok je ranjeno njih 23. Među poginulima su bili i malena Bojana i njen otac, dok je Marija, majka nesrećene devojčice u sedmom mesecu trudnoće teško ranjena.

Kada je reč o materijalnoj šteti, izneti su različiti podaci sa različitih strana, ali se ona procenjuje na više desetina milijardi dolara,  dok ratni gubici NATO u ljudstvu i tehnici nikada nisu zvanično objavljeni.

Gotovo da nema grada u Srbiji koji se tokom 11 nedelja napada bar nekoliko puta nije našao na meti snaga NATO.

Tokom 78 dana agresije, u napadima širom naše zemlje uništeno je i oštećeno 25.000 stambenih objekata, onesposobljeno 470 kilometara puteva i 595 kilometara pruga.

Oštećeno je 14 aerodroma, 19 bolnica, 20 domova zdravlja, 18 dečjih vrtića, 69 škola, 176 spomenika kulture i 44 mosta, dok je 38 razoreno.

Bombardovane su dve rafinerije, u Pančevu i Novom Sadu, a snage NATO su upotrebile i takozvane grafitne bombe za onesposobljavanje elektroenergetskog sistema.

Tokom agresije lansirano 1.300 krstarećih raketa, izručeno 37.000 "kasetnih bombi" od kojih je poginulo oko 200 osoba, a ranjeno više stotina, i upotrebljena zabranjena municija sa osiromašenim uranijumom. Prema NATO izveštaju izručeno je 31.000 projektila sa osiromašenim uranijumom, dok podaci Vojske Jugoslavije kažu da ih je bilo gotovo dvostruko više.

Posledice toksičnog i radijacionog dejstva uranijuma na zdravlje stanovnika Srbije još nisu ozbiljno istražene.

 

POČETKU NAPADA PREDHODILI PREGOVORI U PARIZU I RAMBUJEU

Početku agresije na našu zemlju, prethodili su pregovori u Parizu i Rambujeu o budućem statusu Kosova i Metohije, u februaru i martu.

Učestvovali predstavnici Vlade Srbije i kosovski Albanci, uz posredovanje izaslanika SAD, Rusije i EU, Kristofera Hila, Borisa Majorskog i Volfganga Petriča.

Krah konferencije, posle bezuspešnih pregovora, označio je kraj nastojanja da se kosovska kriza reši mirnim putem što je dovelo do bombardovanja tadašnje SR Jugoslavije.

Pošto je Skupština Srbije saopštila odluku o neprihvatanju stranih trupa na KiM i predložila da snage Ujedinjenih nacija nadgledaju mirovno rešenje sukoba na Kosovu, započeti su vazdušni udari na tadašnju SR Jugoslaviju.

Devetnaest zemalja Alijanse, počele su bombardovanje sa brodova u Jadranu, iz četiri vazduhoplovne baze u Italiji, podržane strateškim bombarderima koji su poleteli iz baza u zapadnoj Evropi, a kasnije i iz SAD. Najpre su gađane kasarne i jedinice protivvazdušne odbrane Vojske SRJ, u Batajnici, Mladenovcu, Prištini i drugim mestima.

 

OKONČANJE BOMBARDOVANJA

Bombardovanje Jugoslavije okončano je 10. juna, usvajanjem Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN. Dan ranije, 9. juna, predstavnici Vojske Jugoslavije i NATO potpisali su u Kumanovu Vojno-tehnički sporazum kojim je precizirano povlačenje snaga VJ sa Kosova i ulazak međunarodnih vojnih trupa.

Pošto je generalni sekretar NATO 10. juna izdao naredbu o prekidu bombardovanja, poslednji projektili pali su na području sela Kokoleč.

Istog dana Savet bezbednosti UN usvojio je Rezoluciju 1244, a u pokrajinu je upućeno 37.200 vojnika Kfora iz 36 zemalja. Posle toga jedinice Vojske Jugoslavije povukle su se sa teritorije KiM.

Prema podacima UNHCR-a, Kosovo je od dolaska mirovnih snaga napustilo oko 230.000 Srba i Roma, a vratilo se oko 800.000 izbeglih Albanaca.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!