246 cm
24.5 °C
Apatin 16 °C

Najnovije vesti

PODELA APATINSKIH SENIOR KARTICA POČINJE U PONEDELJAK

ODRŽANA JE OBUKA ZA KORISNIKE NA NIVOU OBJEKTA U ISEM BAZI

Početkom jula deveti kamp "Sabor 2018"

Letnji feministički susreti mladih seoskih žena, Bački Monoštor 2018

Kursna lista

Danas je Petrovdan-u Hramu liturgija od 19 časova

Sreda, 12. jul 2017 god. | Vesti

11168

Srpska pravoslavna crkva i vernici danas slave Dan svetih apostola Petra i Pavla, praznik u narodu poznat pod imenom Petrovdan.
Sveti Petar, prvi biskup Rima, bio je apostol, učenik Hristov, za koga se veruje da mu je Hrist dao ključeve nebeskog carstva.Hrišćansko učenje govori da je car Neron naredio da se Petar razapne na krstu. Smatrajući se nedostojnim da bude raspet kao njegov učitelj, Petar je tražio da ga razapnu sa glavom nadole.
Svetog apostola Pavla takođe je ubio car Neron, ali s obzirom na to da je bio rimski državljanin, nisu ga razapeli već su mu odrubili glavu istog dana kada je ubijen i Petar.
U narodu se veruje da Sveti Petar čuva stub na kome su Zemlja, nebeska slama (Mlečni put) i nebeski krst (sazvežđe Labuda).Nekada je narod ujutro na ovaj dan stoku prskao vodom da bi bila zdrava, a čobani su pleli vence i stavljali ih stoci na rogove.

11169

Danas će se u 19 časova, u Hramu Sabora Svetih apostola, u okviru Svetoapostolskih dana održati praznično bdenije, a sutra, 13. jula, u 9 časova je Liturgija sa ophodom i sečenjem slavskog kolača.

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

22.06.2018. god.

×