VESTI

IZABRANI NOVI SAVETI SVIH MESNIH ZAJEDNICA U OPŠTINI

14257

NAJBOLJA IZLAZNOST U PRIGREVICI 40%, NAJSLABIJA U APATINU 20%

Tišina pre izbora, tišina i posle. Iako su održani u nedelju, na opštinskom sajtu u rubrici „aktuelno“ nema ni slova o izbornim rezultatima za nove članove saveta mesnih zajednica u svim mestima naše opštine. To, svakako, ne bi trebala da bude nevažna vest, ali je lokalnoj vlasti možda važno da se, iz nekih razloga ne objavi. No, pošto su nešto ipak morali da objave, odlučili su da to bude samo „suva“ dokumentacija, odnosno izveštaji po mesnim zajednicama.

Iz tih izveštaja, prenećemo vam najosnovnije informacije. Od ukupno upisanih 25.122 birača na području naše opštine, na izbore za nove članove saveta mesnih zajednica izašlo je 6.089 građana ili 24,23%. Najslabija izlaznost je bila u Apatinu, 20,1%, u Sonti i Svilojevu po 21,83%, u Kupusini 23,58%, Romskom naselju 35,2% i najbolja u Prigrevici, gde je na glasanje izašlo 40,57% od ukupno upisanih birača.

REZULTATI PO MESTIMA

Apatinu je, od ukupno upisanih 13.657, glasalo 2.747 građana. Nevažećih listića bilo je 63. Svih 11 predloženih kandidata (za 11 mesta u novom Savetu MZ) su bili sa iste liste „Apatin ide napred“. Branislav Raketić dobio je 2.135 glasova, Nenad Popović, 1.985, Nenad Ugarković 2.010, Snežana Diklić 2.008, Milan Ćopić 1.958, LJudevit Štrumberger 1.980, Tamara Hegediš 2.030, Ivana Bursać 2.036, Bojan Solać 2.033, Mišo Sekulović 1.964 i Petar Popović 1.962 glasa.

Romskom naselju na glasanje je izašlo 509 birača, od ukupno upisanih 1.446. Samo jedan listić je bio nevažeći. I tamo je bila samo jedna lista „Romsko naselje ide napred“, na kojoj se nalazilo sedam imena, upravo onoliko koliko će novi Savet imati članova. Dijana Obradović je dobila 503 glasa, Predrag Balog 502, Marijo Đurđević 504, Joca Radosavljević 502, Aleksandar Mišković 502, Dijana Balog 502 i Aleksandar Balog 505 glasova.

Sonti, od ukupno upisanih 3.897 birača, na nedeljne izbore izašlo je njih 851. Nevažećih listića bilo je 13. I u Sonti je bila samo jedna lista „Sonta ide napred“ sa devet predloženih kandidata za devet mesta u novom Savetu MZ. Saša Krstin je osvojio 783 glasa, Suzana Klecin 773, Aleksandar Mladenov 758, Mile Karaderević 750, Marija Kusturin 765, Ivan Matić 765, Aleksandar Krstić 762, Predrag Duraković 748 i Tomislav Jakšić 760 glasova.

Prigrevici je glasalo 1.332, od ukupno upisanih u birački spisak 3.283 birača. Nevažećih je bilo 53 glasačkih listića. Takođe se glasalo samo za jednu listu „Prigrevica ide napred“, na kojoj je bilo onoliko imena, koliko će budući Savet imati članova, devet. Petar Lovrić je dobio 817 glasova, Dejan Tadić 788, Miloš Rakas 761, Tijana Matić 778, Bobana Ilić 727, Milan Mandić 742, Miloš Kokot 760, Branko Korica 709 i Đorđe Nikšić 845 glasova.

Od ukupno upisanih birača u birački spisak u Kupusini 1.696, glasalo je njih 400. Pet glasačkih listića je bilo nevažećih. Za sedam mesta u novom Savetu MZ Kupusina predloženo je sedam kandidata, svi sa liste „Za naše malo selo“. Robert Rekeće dobio je 303 glasa, Eva Dubac 279, Janoš Bujak 274, Laslo Gužvanj 278, Peter Živu 279, Zoltan Gužvanj 282 i Judit Vezmar 310 glasova.

Svilojevu od ukupno upisanih 1.143, na izbore je izašlo 250 građana. Nevažećih listića bilo je četiri. I u Svilojevu se glasalo samo za jednu listu „Svilojevo ide napred“, na kojoj je bilo sedam predloženih za sedam mesta u Savetu MZ. Marijana Karan je dobila 163 glasa, Stojanka LJepić 168, Stevan Pap 159, Dijana Radojčić 161, Sanja Macanović 185, Aron Kanjo 147 i Florian Francia 154 osvojenih glasova.

SVE MOŽE...

Iako je procedura glasanja na svim izborima dosta stroga i opšte poznata, nedeljni izbori za članove saveta mesnih zajednica su potvrdili da cilj opravdava sredstvo, te da može i drugačije. S obzirom da nije bilo neutralnih kontrolora i posmatrača, te budnog oka opozicije, regularnost ni jednog trena nije bila upitna. Moglo se glasati svakako, pa i bez lične karte ili bilo kog drugog dokumenta.

Z.L. (puno ime poznato redakciji) je, tako, „nahvatana“ na ulici, dok je išla od svoje kuće u kafanu u komšiluku.

-Kakvo je to glasanje danas? Sad, na ulici, prišlo mi je njih dvoje i pitalo da li sam bila na glasanju, kad sam rekla da ja i ne znam da su izbori, ubedili su me da je moja dužnost da izađem i odveli me na biračko mesto. Napomenula sam da nemam ličnu kartu, oni su mi odgovorili da to nije bitno, samo da zaokružim sve na onom listiću koji sam dobila. I tako, ja glasala. A za šta, nemam pojma, ispričala je, pod utiskom, Z.R. kad je, konačno, ušla u kafanu u koju je krenula.

I L.R. je bila zatečena situacijom u kojoj se našla.

-Sedela sam kod prijatelja, kad su stigli članovi biračkih odbora sa glasačkim listićima. Usput su ponudili i meni da glasam, objasnivši da nema problema što nemam ličnu kartu i što nisam upisana na tom biračkom mestu. Bilo im je važno samo da glasam, po bilo koju cenu. Odbila sam i ostala šokirana njihovom ponudom koja je sve samo ne u skladu sa zakonom, objašnjava naša sagovornica.

I naš treći sagovornik je zgranut navalentnošću članova biračkih odbora, koji su ga, kako kaže, zvali bar pet puta tokom dana, podsećajući ga da izađe na glasanje.

-Nisam planirao da izađem na izbore, ali nas je gazda firme sve prijavio za glasanje, a nas upozorio da moramo izaći, kako on ne bi imao problema. Besomučno su me zvali ceo dan, iako sam rekao da ću doći kad stignem. Bilo je veoma mučno, ali šta ću, posao mi je u pitanju, jada nam se ovaj sugrađanin.

Osim poziva, mnogi su dobijali i poruke sa podsećanjem na svoju obavezu.

Ja sam umro juče, odgovorio im je duhovito jedan naš sugrađanin i sliku te prepiske objavio na fejsbuku, izmamivši broje osmehe.

Ipak, ono što se događalo u nedelju, nije bilo smešno. Sve propratne nezakonite radnje, bahatosti, javno kršenje izbornih pravila, pritisci na glasače, zloupotrebe biračkih spiskova, pozivi, poruke... oslikavaju koliko smo duboko u problemu.

14258

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!