VESTI

IZBORI ZA SAVETE MESNIH ZAJEDNICA, ŠTA KRIJE TIŠINA U JEKU PREDIZBORNE KAMPANJE?

14249

Za razliku od svih dosadašnjih izbora kada su i vlast i opozicija pozivali građane da izađu i glasaju, poslednji dani pred izbore za savete mesnih zajednica, koji će se održati u nedelju, 1. avgusta, protiču u potpunoj tišini.

Lokalna samouprava je, na opštinskom sajtu, jedino objavila Odluku o raspisivanju izbora za članove saveta mesnih zajednica u opštini Apatin koju je, 17. juna, potpisao Milan Škrbić, predsednik SO Apatin. Ostali smo uskraćeni za ostale informacije: Koliko ima kandidata, ko su oni i kojim političkim opcijama pripadaju, kakav je njihov program? Zašto nema predizborne kampanje? Šta se krije i iz kog razloga?


UKUPNO UPISANO 25.122 BIRAČA

Na opštinskom sajtu juče je objavljen tekst o osnovnim, tehničkim podacima pred nedeljne izbore. Navedeno je da ima ukupno 14 biračkih mesta na kojima će se birati članovi saveta mesnih zajednica u Apatinu, Romskom naselju, Sonti, Svilojevu, Prigrevici i Kupusini. U Apatinu će biti otvoreno pet biračkih mesta u firmi Agroglobe doo Somborski put 1, Vrtiću „Pčelica“ u Ognjena Price 63, OŠ „Žarko Zrenjanin“ Srpskih vladara 25, Tehničkoj školi sa domom učenika u Prigrevačkoj ulici i Vatrogasnom domu. Meštani Romskog naselja će glasati u tamošnjem Domu kulture, Sonćani u Lovačkom domu u Jugoslovenskoj ulici, Biblioteci i na železničkoj stanici, Prigrevčani u Mesnoj kancelariji, OŠ „Mladost“ i dečijem vrtiću „Pčelica“, Kupusinci u OŠ „Jožef Atila“, a Svilojevčani u Mesnoj kancelariji.

Apatinci će birati 11, Sonćani i Prigrevčani po 9, dok će se u Romskom naselju, Kupusini i Svilojevu birati po 7 članova saveta, tako što će zaokruživati ime ispred svakog kandidata kog žele da podrže.

Na području opštine ima upisanih ukupno 25.122 birača, od čega u Apatinu 13.657, Romskom naselju 1.446, u Sonti 3.897, Prigrevici 3.283, Kupusini 1.696 i Svilojevu 1.143.


NA IZBORE IZLAZE SAMO SNS I POJEDINCI IZ SPS-a

Na nedeljne izbore izlazi samo SNS. Sve ostale političke opcije neće učestvovati, potvrdili su nam predsednici njihovih opštinskih odbora.
Iako su na lokalu podržali naprednjačku vlast, socijalisti neće učestvovati na izborima za savete mesnih zajednica, ali su upoznati sa tim da su se pojedini njihovi članovi kandidovali za članove saveta mesnih zajednica, rekao nam je Miloš Đerić, predsednik OO SPS-a.

-Od ovih izbora ne očekujemo veliku izlaznost, jer je prijavljen mali broj kandidata za članove saveta. Zašto je to tako ne bih znao, ali činjenica je da su izmenama Zakona, MZ izgubile ovlašćenja koja su imale, ne samo u Apatinu nego i u celoj Srbiji. Lično sam pobornik, kao što smo i u našem predizbornom programu napisali, da se vrate pređašnja ovlašćenja MZ, pogotovo na selu, kao i da se pomogne razvoju seoskih zadruga, kako bi sela mogla da ožive i poboljšaju život njenih meštana, rekao je Đerić i dodao da ne očekuje da će predizborna kampanja biti kao što je bila za lokalne izbore, jer su tamo učestvovale stranke i grupe građana.

-Ne očekujemo veliku izlaznost. Na primer, izlaznost na izbore za MZ naseljenjih mesta u Novom Sadu bila su veličine od 10-14% od broja glasača. Mislim da dosta građana nije upoznato sa ovim izborima iz više razloga, neke od njih sam već naveo, zaključio je Đerić i naglasio da će on izaći na nedeljne izbore i podržati sve kandidate koji su se prijavili na ove izbore, jer u njima vidi priliku da će prvi pokrenuti inicijativu da MZ vrate pređašnja ovlašćenja.


BESMISLENI IZBORI

Predsednik OO NSP-a, Perica Popić smatra da su izbori za savete MZ u našoj opštini još jedna u nizu lakrdija u režiji SNS-a i da je OO NSP još u junu doneo odluku da na ovim izborima ne učestvuje.

-Sakrivali su od građana na svaki mogući način da ti izbori uopšte treba da se održe. Sad zamislite izbore gde imate samo jednu listu i to zbirnu SNS-a i na njihovoj listi po dva kandidata SPS-a zakamuflirana i sakrivena da niko živ ne zna da postoje. Na sajtu Opštinske izborne komisije možete videti samo odluku od 17. juna ove godine o raspisivanju izbora i ništa više. O programu i planu za postizborni period niko ni reči. Ko su kandidati, pita se Popić i ističe da su izborni uslovi katastrofalni, te da je izborni sistem tako koncipiran da zbirno određena politička opcija može imati i 50% glasova, a da pritom nema ni jednog jedinog predstavnika u Savetu MZ.

-Kao predsednik OO NSP-a i kao odbornik u SO Apatin nisam neko ko će pozvati na bojkot u ovom trenutku, ali sam čovek koji se ne libi da kaže da će svako ko ima i malo ponosa i dostojanstva u nedelju ostati kod kuće i na taj način pokazati šta misli o ovim izborima, prvim od uvođenja višestranačja, gde će se SNS takmičiti sama sa sobom, bez ikakve kontrole izbornog procesa, rekao je Popić i dodao da će se NSP, posebnim saopštenjem, obratiti građanima opštine Apatin.

I predsednik OO POKS-a, Željko Ikonić potvrdio je da njegova stranka neće učestvovati na predstojećim izborima za savete mesnih zajednica.

-Ne učestvujemo mi ne samo u ovim izborima, nego ni u čemu. Ovo je izgleda sve rezervisano - i kandidati, i komisija. I nije bilo ni dovoljno informisanosti ni o predloženim kandidatima. I šta očekivati, pita se Ikonić.


Na nedeljne izbore neće izaći ni radikali.

-SRS neće učestvovati na izborima za savete mesnih zajednica, imajući u vidu da ih je vladajuća stranka u potpunosti obesmislila donošenjem odluka o njihovom sprovođenju, kao i svim radnjama koje se već tradicionalno obavljaju tokom izbornog procesa, a koje nikako ne doprinose razvoju demokratije, kratko je prokomentarisao predstojeće izbore Aleksandar Smiljanić, predsednik OO SRS Apatin.

I jedino politički aktivno udruženje građana, UG „Bez straha“, se neće pojaviti na nedeljnim izborima.

-Informacije o izborima za savete mesnih zajednica vlast je krila „kao zmija noge“, trudeći se da birači o njima što manje znaju. Osim toga i same mesne zajednice su izgubile smisao svog postojanja, te ne vidim ni jedan razlog da u nedelju izađemo na ovo besmisleno glasanje, rekao je Željko Rajčević iz UG „Bez straha“.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!