246 cm
24.5 °C
Apatin 15 °C

Najnovije vesti

KONKURS OPŠTINE APATIN ZA PODSTICAJE U PČELARSTVU I STOČARSTVU

PODELA APATINSKIH SENIOR KARTICA POČINJE U PONEDELJAK

ODRŽANA JE OBUKA ZA KORISNIKE NA NIVOU OBJEKTA U ISEM BAZI

Početkom jula deveti kamp "Sabor 2018"

Kursna lista

Kod Stare Pazove zaplenjeni opasni pesticidi i priveden njihov prodavac

Subota, 18. mart 2017 god. | Vesti

10329

Sremska Mitrovica – Novi Sad, 17.3.2017. Kako je saopštila danas policija, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Staroj Pazovi su, prilikom pretresa kuće u okolini grada pronašli i oduzeli različite vrste pesticida u nelegalnom posedu, čija prodaja nije dozvoljena fizičkim licima. Zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nedozvoljena trgovina, protiv 28-godišnjeg muškarca biće podneta krivična prijava, nadležnom tužilaštvu.

10330

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije pozdravlja vrlo efektivnu reakciju policije u ovom slučaju, koja je usledila nedugo nakon prijave ovog udruženja da se kod navedene osobe nalazi dilersko mesto sa koga se, putem interneta, prodaju pesticidi, među njima i oni koji nisu dozvoljeni za promet u Srbiji. „Mi koji se bavimo zaštitom ptica grabljivica smo u više navrata primećivali oglase za prodaju pesticida koji je poznat po učestalom korišćenju kod nas i koji, jer sadrži opasnu aktivnu materiju karbofuran, masovno ubija zaštićene ptice grabljivice i sisare. Ti oglasi su se pojavljivali na internetu i ornitolozi su opravdano strahovali da će, ukoliko se prodaja nastavi, posebno u ovom predsetvenom periodu, doći do novih teških trovanja divljih životinja svuda u Srbiji“, kaže Milica Mišković, biolog, koja u Društvu radi na projektu zaštite orla krstaša i suzbijanja zloupotrebe pesticida, zajedeno sa kolegama iz Mađarske, Austrije, Češke i Slovačke.

10331

Iako su ovom akcijom policije ta trovanja sprečena, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode upozorava da se pesticidi koji sadrže karbofuran, budući da su zabranjeni za legalni promet, još uvek mogu naći u zalihama i kod preprodavaca, koji ih švercuju sa Istoka. „Nemerljive štete na populacijama zaštićenih vrsta, naročito orla belorepana, čiji smo svedoci bili prethodnih godina, mogu da se spreče samo sistematskim otkrivanjem i procesuiranjem ilegalne prodaje pesticida. Ipak, apelujemo i na poljoprivrednike da nikako ne kupuju pesticide na crnom tržištu, jer se među njima nalaze i oni čija je upotreba zabranjena kod nas“, kaže Marko Tucakov, ornitolog u ovom Zavodu. On potseća da se sudski procesi vode protiv ukupno tri osumlnjičena za korišćenje zabranjenih pesticida i trovanje zaštićenih ptica u dva odvojena slučaja, od kojih je jedan iz 2014, a drugi iz 2016. godine.

Foto: Arhiva DZPPS

Uredio: DESK | Izvor: Marko Tucakov, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

22.06.2018. god.

×