VESTI

NAKON ČETIRI DECENIJE, U SOMBORSKOJ BOLNICI NOVA PATOHISTOLOŠKA LABORATORIJA

13755

Juče je isporučena i puštena u rad najsavremena oprema za patohistološku laboratoriju somborske bolnice. Time je, posle 40 godina obnovljena oprema Službe za patološko-anatomsku dijagnostiku.

Na godišnjem nivou u ovoj Službi se obradi oko 5.500 uzoraka. Kako navode u bolnici, osim potrošnog alata, za sve to vreme oprema nije zanavljana, te se odavno javila potreba za nabavkom kompletno nove i savremene patohistološke laboratorije koja obezbeđuje rad u bezbednom okruženju sa značajno ubrzanim procesom pripreme i precizno dobijenim uzorcima koji će dati adekvatan i veoma precizan dijagnostički rezultat, navode u somborskoj bolnici.

-Osim što je oprema zastarela i nije mogla da prati nove trendove i procedure u savremenoj patološko-anatomskoj dijagnostici, Služba nije imala mogućnosti da adekvatno odgovori i proprati nove zdravstvene tehnologije koje su planirane da se uvedu u Opštoj bolnici Sombor kao što je hirurška Sentinel node biopsija, koja se uvodi kao alternativa disekciji aksile (pazušne jame) kod karcinoma dojke, navode u bolnici.

Nova patohistološka laboratorija sastoji se od dva foto mikroskopa od kojih je jedan sa kamerom, radne stanice za prijem i podelu histopatološkog materijala, automatskog procesora za fiksaciju tkiva, rotacionog mikrotoma za rutinski rad u patologiji, vodenog kupatila za histologiju, aparata za automatsko kalupljenje tkiva, aparata za automatsko bojenje pločica i kriomikrotoma za kliničku patologiju.

U bolnici naglašavaju da se nabavkom adekvatne, nove i savremene opreme obezbeđuje značajno povećanje broja uzoraka koji se obrađuju na dnevnom nivou, te da se kvalitet pripreme uzorka, kvalitet izašlih uzoraka i preciznost prilikom kasnije obrade tkivnih uzoraka podiže na najviši nivo.

-Osim toga, postiže se konzistentnost u kvalitetu obojenih preparata i obezbeđuje značajno poboljšanje dijagnostičkih preduslova koji pružaju preciznu dijagnostiku i stvaraju uslove za razvoj novih zdravstvenih procedura. Data je mogućnost foto i video zapisa sa kamerom na mikroskopu, kao i prikaz žive slike, postignuta adekvatna brzina u pripremi uzoraka za mikroskopske analize biopsijskih materijala uzetih na medicinskim jedinicama ustanove, obezbeđena je primena histohemijske i specijalne histološke metode obrade materijala kao i precizni, u realnom vremenu, EX TEMPOREpregledi za potrebe hirurških medicinskih jedinica. Uz ovo, podignut je nivo zaštite zaposlenih od štetnog uticaja otrovnih i kancerogenih isparenja, što uslovljava većem zadovoljstvu uslovima rada i zaštiti na radu, navode u somborskoj bolnici.

Sredstva, u ukupnom iznosu od 14.930.000 dinara odobrena su od strane Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo po Konkursu o dodeli sredstava za finasiranje, odnosno sufinansiranje izgradnje, održavanja i opremanja zdravstvenih ustanova na teritoriji APV za ovu godinu.

13756

13757

13758

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!