VESTI

Održana 19. sednica SO Apatin: ODBORNICI PODRŽALI BIONEKS

15927

Današnju, 19. sednicu Skupštine opštine Apatin obeležila je peta tačka dnevnog reda, predlog Aneksa ugovora između opštine Apatin i doo “Bioneks”. Odbornici su većinom glasova izglasali da se “Bioneksu” odobri novih 18 meseci za izgradnju trafo stanice, pošto to nisu učinili u ovom prvom roku, koji ističe sutra u ponoć. 

14 ZA, TROJE PROTIV I TROJE UZDRŽANIH

Od ukupno 29 odbornika, sednici nije prisustvovalo devetoro i to Marija Ivanović, Maria Molnar, Anica Kovač, Milan Malbaša, Dejan Stojaković, Bojan Tomašević, Saša Lukić i Žužana Dukić. Marija Rapaić je stigla sa zakašnjenjem, a sednicu je, pre glasanja o “Bioneksu”, napustio Danijel Ajduk. Dakle, od 20 odbornika koliko je bilo u sali, ZA aneks ugovora sa “Bioneksom” je glasalo njih 14, tri odbornika su bila PROTIV (Perica Popić (NSP), Milorad Mrđa (SRS) i Željko Ikonić (POKS)) i troje UZDRŽANIH (Miloš Đerić (SPS), Vesna Pavlović (SPS) i Stevan Žužić (SNS)).

Na početku sednice opozicioni odbornik Popić je tražio da se ova tačka izbaci iz dnevnog reda a da se umesto nje glasa o raskidu ugovora sa “Bioneksom”.

-Predsednica opštine pokušava da svoju nesposobnost i neodgovornost, zajedno sa “Bioneksom”, prebaci nama, da mi peremo fleke i peglamo tuđe probleme. Ja vas molim da uvrstimo u dnevni red moj predlog o raskidu ugovora i da izađemo iz svega ovoga kao pobednik, jer ako tako ne bude, svi ćemo biti gubitnici, rekao je Popić, što su odbornici sa 17 glasova protiv, odbili i dnevni red je, uz izbacivanje 11. i 12. tačke, usvojen većinom glasova.

15928

DISKUSIJE

Kad je Aneks ugovora sa “Bioneskom” stigao na red, učešće u raspravi je uzelo više odbornika. Prvi, Perica Popić je poručio da Skupština ima tri varijante rešenja ove situacije:

-Prva je da predsednica opštine, koja danas i pored važnosti tema nije našla za shodno da prisustvuje zasedanju (predsedavajući Škrbić je odgovorio da je predsednica službeno otputovala u Novi Sad) povuče ovaj predlog Aneksa ugovora, druga da glasamo protiv njega i treća da nas šestoro odbornika napusti sednicu i time ne damo kvorum za izglasavanje Aneksa ugovora, rekao je Popić i glasno upitao odbornike ko je od njih srpeman da, zajedno sa njim, napusti salu, pozvavši i dvoje predstavnika SPS-a da mu se pridruže.

Podržala su ga samo dvojica odbornika, Mrđa i Ikonić, dok je dvoje socijalista ostalo uzdržano.

SRS će biti protiv Aneksa ugovora, rekao je Milorad Mrđa i dodao da radikali nisu za to da se zadrži novac dat za avans, već da se on vrati vlasniku sporne fabrike i da ga “naše oči više nikad ne vide”. Podsetio je i na Škrbićevu izjavu da ”čekamo pravu fabriku”, a da “Bioneks” to svakako nije, te prozvao odbornika Ištvana Petera (SVM) da bi možda kompromisno rešenje bilo da se “Bioneks” izmesti u Kupusinu, s obzirom da se on pozitivno izjasnio o toj fabrici, na šta je Peter odgovorio da bi pristao na to, ali da je Apatin zbog blizine Dunava i lakšeg dobavljanja sirovine, bolje rešenje. 

15929

I predsedavajući Milan Škrbić se, za govornicom, osvrnuo na ovu najaktuelniju temu kako među građanima, tako i odbornicima. On je rekao da niko od odbornika nema dovoljno ni informacija, ni znanja, niti je stručan da donese validnu odluku i da zna da li će buduća fabrika biti štetna po građane i ekologiju.

-Završnu reč imaće ministarstvo ekologije i ono sigurno neće odobriti izgradnju fabrike ukoliko je ona potencijalni zagađivač okoline i pretnja po zdravlje ljudi. Zato predlažem da prihvatimo Aneks ugovora, jer on nije garancija da će se “Bioneks” izgraditi i raditi. I ukoliko se to desi i tada nam ostaje avans, jer su oni preuzeli rizik da ne dobiju dozvole, rekao je, uz ostalo, Škrbić i naveo pozitivan primer fabrike prerade otpada u Beču, ali i podsetio kako je odbijanje izgradnje fabrike prerade guma, koja je svojevremeno trebala da se gradi u Apatinu, bila greška.

15930

Odbornik Đerić (SPS) je rekao da bi lokalna samouprava trebala da se konačno izjasni da li želi da razvija turizam ili industriju, te da dalje prema tome povlači poteze. Smiljana Karamarković (SNS) je apelovala da se odbornici ne prozivaju po društvenim mrežama, te da ako ministarstvo ekologije kaže da bi “Bioneks” bio štetan po našu sredinu, ona će biti prva koja će glasati protiv.

15931

Nakon diskusija, većinom glasova prihvaćen je Aneks ugovora sa “Bioneksom”, po kome mu je dato još 18 meseci kako bi otpočeo radove i izgradio trafo stanicu. Nakon glasanja, u znak protesta zbog ove odluke, Perica Popić je napustio dalje zasedanje SO.

USVOJENO BEZ DISKUSIJA

Odbornici su na današnjoj sednici usvojili i Odluku o završnom računu budžeta opštine za prošlu godinu, Zbirni godišnji izveštaj o naplati i trošenju sredstava samodoprinosa za prošlu godinu, te Sporazum o ustupanju obavljanja poslova saobraćajne inspekcije.

Usvojen je i predlog Odluke o stavljanju van snage Rešenja o vraćanju utrina i pašnjaka MZ Svilojevo na korišćenje, kojom se stavljaju van snage rešenja iz 1996. i 2001. godine kojima su MZ Svilojevo na korišćenje bile date parcele u KO Svilojevo u ukupnoj površini od skoro 384 hektara. Te parcele će biti upisane u javnu svojinu RS, a pravo korišćenja dobiće Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Usvojen je i lokalni Akcioni plan za rodnu ravnopravnost opštine Apatin za period od 2022. do 2025. godine, Program raspolaganja građevinskog zemljišta u javnoj svojini na teritoriji opštine Apatin za ovu godinu, kao i predlozi rešenja o otuđenju građevinskoj zemljišta u ulicama NJegoševa, Miloša Rastovića i Stevana Sremca. Imenovani su i novi član Školskog odbora OŠ „Mladost“ iz Prigrevice, članovi Saveta za urbanizam, stambeno-komunalnu delatnost, zaštitu životne sredine i putnu delatnost i članovi Komisije za planove. 

Odbornici su usvojili i Odluku o izmeni i dopuni Statuta JP za upravljanje putničkim pristaništem i marinom i predškolske ustanove „Pčelica“, kao i Godišnji izveštaj o poslovanju JKP „Naš dom“ za prošlu godinu sa izveštajem nezavisnog revizora i Program rada Doo za upravljanje slobodnom zonom „Apatin“ sa finansijskim planom za ovu godinu. 

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!