VESTI

ODRŽANA SEDNICA SAVETA ZA MEĐUNACIONALNE ODNOSE

    Na održanoj sednici saveta za međunacionalne odnose Opštine Apatin, predstavnik mađarske nacionalne zajednice, Ištvan Černak iz Svilojeva izabran je za predsedavajućeg. Na 14. Sednici ovog tela razmotrena je i usvojena odluka o mreži predškolskih ustanova u opštini Apatin. Ovom odlukom utvrđen je broj, struktura i prostorni raspored predškolskih ustanova. Između ostalog u  3.članu ove odluke navodeno je da se vaspitno-obrazovni rad u objektima Dečijeg vrtića „Pčelica“ obavlja na srpskom, a u naseljenim mestima Svilojevo i Kupusina na mađarskom jeziku. Članovi Saveta upoznati su sa zahtevom Nacionalnog veća Hrvata Vojvodine za isticanje zastave hrvatske nacionalne zajednice. U zahtevu koje je predsednik Hrvatskog nacionalnog veća, dr Slaven Bačić, dostavio Opštini Apatin i Mesnoj zajednici Sonta, pozivajaću se na Zakon o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina i Zakon o lokalnoj samoupravi traži se da u službenim prostorijama jedinice lokalne samouprave i naseljenih mesta budu istaknute zastave hrvatske nacionalne manjine, kao i da se u vreme državnih praznika i praznika hrvatske manjine ističe ista zastava na zgradama lokalnih organa i javnih ustanova. U zahtevu se takođe navodi da bi se zastava hrvatske nacionalne zajednice isticala za vreme praznika hrvatske nacionalne manjine i to : 19.marta na blagdan Sv. Josipa-zaštitnika hrvatskog naroda, 15.avgusta kada je počeo hrvatski narodni preporod u Podunavlju, 16.septembra na  dan rođenja bana Josipa Jelačića i 15.decembra na  dan kada je izabrano prvo Hrvatsko nacionalno veće.Hrvatsko nacionalno veće
traži se sprovodjenje odluke o utvrđivanju tradicionalnih naziva naseljenih mesta na hrvatskom jeziku koju je doneo Izvršni odbor Hrvatskog nacionalnog veća. Takođe se zahteva i dosledna  primena zakonskih odredbi o službenoj upotrebi jezika na područjima naseljenih mesta u kojima je hrvatski jezik i službeno pismo u službenoj upotrebi i da se navedene odredbe ne odnose na latinično pismo , zbog toga što je, kako je navedeno u zahtevu, u praksi veoma raširena upotreba srpskog jezika na latiničnom pismu, već da se osim latiničnog pisma mora koristiti i hrvatski jezik.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!