VESTI

OTVORENO PISMO rukovodstvu opštine, građanima i predsediku Republike

15833

 

Pošto je sada više nego jasno da lokalno rukovodstvo opštine Apatin na čelu sa predsednicom Dubravkom Korać nije u stanju da se izbori sa izazovima vremena u kome živimo, a koje neumoljivo prolazi ostavljajući apatinski opštinu na marginama svih tokova u svim mogućim sferama, a pri tom smo jasno suočeni sa trajnim posledicama izopštavanja naše sredine iz gotovo svih ozbiljnijih kako privrednih, tako i političkih tokova upućujem ovo otvoreno pismo.

 Obraćam se potpuno direktno i nedvosmisleno opštinskom rukovodstvu, građanima opštine Apatin i predsedniku Aleksandru Vučiću, kao nekome zahvaljujući čijem imenu i prezimenu sadašnji lokalni funkcioneri i obavljaju tako značajne funkcije.

Diletantska politika koju sprovodi opštinsko rukovodstvo srozala je opštinu Apatin na najniže moguće grane i više ni po čemu nismo konkurentni ni sa opštinama iz Zapadnobačkog okruga, a kamoli sa nekim ozbiljnijim sredinama.

Postoji bezbroj primera na kojima se vidi sav nemar i javašluk koji će skupo platiti buduće generacije ako ih ovde uopšte bude i bilo posle ove političke kataklizme.

Opštinom Apatin se upravlja iz kojekakvih stranačkih centara smeštenim u Odžacima, Somboru ili Novom Sadu i slepa poslušnost je jedina stvar u čemu su opštinski funkcioneri dosledni ali po pravilu na štetu nas građana opštine Apatin.

Iz budžeta opštine Apatin se finansiraju mediji, nekakvi portali i udruženja koja nemaju apsolutno nikakve veze sa našom sredinom! Zašto mi građani treba da plaćamo nekog ili nešto što nema nikakve veze sa našom opštinom?

Zašto je od svega gotovog napravljena veresija? Skoro završena priča oko luke i RTC-a koju je ova vlast nasledila još kad je prekrojila izbornu volju građana 2016.godine, završila se tako što je Apatin izopšten iz svih tokova i zahvaljujući poslušničkoj politici sve preusmereno na opštinu Odžaci, odnosno u Bogojevo?

Ovakav epilog mogao se naslutiti kada je grad Apatin ostao bez železničke trase neophodne za realizaciju projekta luke i njenih pratećih sadržaja. Da ne podsećam na zatvaranje preduzeća Napredak, samo zato što se kasnilo sa određivanjem druge lokacije za izmeštanje, za čega je lakonskin potrošen rok od pet godina.

Građani nemaju nikakvu povratnu informaciju o gotovo ničem i informišu se putem poluinformacija sa društvenih mreža i uličnih nagađanja, što svakako dovodi do stvaranja atmosfere nesigurnosti. Predsednica opštine nije imala ni jedno direktno obraćanje u kom bi se otvorila ili razjasnila bilo koja goruća tema bitna za našu opštinu.

I pored ogromnog revolta građana, negodovanja, peticije sa preko 3000 potpisa i neuspešnom tribinom, i dalje se pred vratima prirodnog rezervata Gornje Podunavlje polutajnosti intezivira dovođenje preduzeća "Bioneks" , čija je osnovna delatnost uvoz smeća iz zemalja EU i daljnja njegova prerada. Sa druge strane punih šest, a evo i sedma godina za redom ni jedan investitor nije ni prišao Apatinu ili možda nismo obavešteni?!

Spomenik prirode "Šuma Junaković", koji se katastarski nalazi u KO "Prigrevica", a kojim gazduje opština Apatin nemilice se eksploatiše, a zakonom zaštićeni hrast lužnjak (preko 600 višedecenijskih stabala) odsečen je i odvezen u za nas nepoznatom pravcu.

Ekološka katastrofa izazvana odlaganjem prerađenog ulja u mašinski iskopanu rupu od strane N.N. lica dobija svoj epilog tako što se iz budžeta opštine Apatin za troškove sanacije troši preko osam miliona dinara, a predmet i dalje stoji u tužilaštvu čekajući se da zastari. Za to vreme gradska deponija je gotovo neprekidno u plamenu i gust dim ugrožava kako zdravlje ljudi na obodima Apatina, tako i u samom Apatinu, a da ne pominjem prirodne resurse.LJudsko činjenje je ovde itekako dalo svoj pun doprinos.

Gotovo sigurna sredstva iz pristupnih EU fondova ponuđeni za izgradnju Vizitorskom centra na Harčaš čardi zbog neozbiljnosti, površnosti i nemara u vrednosti od oko dvadeset miliona dinara ostaju nerealizovani.

O Mesnim zajednicama u naseljenim mestima opštine neću ni govoriti. NJihova uloga toliko minimalizovana da se prosto izgubio svaki smisao postojanja MZ kao institucija. Sa druge strane osnovana je MZ "Romsko naselje" iz kog još niko nikad nije dobio nikakav izveštaj, niti je SO Apatin imala ikad na dnevnom redu bilo šta iz te MZ. O tom naselju se govori samo na dan izbora kada se tamo obezbeđuju glasovi za vladajuću stranku na svima dobro poznat način.

Pozivam predsednicu opštine Dubravku Korać da zajedno sa svojim saradnicima i koalicionim partnerima, podnese izveštaj građanima, o svemu ovome što sam naveo, jer mi kao lokalna zajednica smo potrošili previše vremena na gotovo ništa i trebaće nam zbog propuštenih prilika značajan period da se vratimo u "igru" i poentiramo na resursima i potencijalima koje imamo.

Građane opštine Apatin, pozivam da se uključe u zajedničku inicijativu i da se jednom za svagda odupremo stranačkim direktivama i zajednički preduzmemo korake na sprečavanju daljnjeg propadanja i to na svaki mogući demokratski način.

Predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića pozivam, da pomogne građanima opštine Apatin i suoči se sa ovom i ovakvom katastrofalnom i nedomaćinskom politikom u opštini Apatin, te da pozove sve odgovorne da podnesu ostavke kako bi se što pre stekli uslove za održavanje vanrednih lokalnih izbora na kojima bi ovoj i ovakvoj vlasti stali na put zajedno sa svim njihovim pomagačima.

 

S' poštovanjem,

Odbornik u SO Apatin 

Perica Popić

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!