Audio vesti za
31.03.2015. god.
Radio Apatin
uživo
206 cm
10.0 °C
Apatin 13 °C

Najnovije vesti

Bagljas-Dunav 73:85

Kuglanje: u finalu Superlige Agrocimeša i Opština

Održana sednica SO Apatin

Mališani iz "Pčelice" oduševili Novosadjane

Kursna lista

POČINJE VELIKI USKRŠNJI POST, OVE GODINE KAKO ZA PRAVOSLAVNE TAKO I ZA SVE OSTALE HRIŠĆANE

Ponedeljak, 07. mart 2011 god. | Vesti

     Danas počinje Veliki časni post koji se zove četrdesetodnevnim i traje do Lazareve subote. Podsećamo da poslednja nedelja pred Uskrs, koja se naziva Strasnom, nije uključena u ovo vreme. Ove godine Uskrs za pravoslavne kao i za sve druge hrišćane pada 24. aprila. Post je crkva uvela, i ako u Novom zavetu nema takve zapovesti Hristove, da bi se sledio primer njegovog četrdesetodnevnog boravka u pustinji, provedenog bez hrane i u molitvi. Vaseljenski sabori osuđuju one koji ne poste ovaj post. Pravila svetih otaca nalažu da se prva četiri dana ove sedmice ne jede ništa, a onima koji su bolesni ili slabi dozvoljava se da uveče uzmu malo hleba i vode. U mnogim crkvama se tokom ovih dana na velikom povečerju čita Pokajni kanon sv. Andreja Kritskog iz sedmog veka, podeljen u četiri dela, u kome se kroz biblijske predstave u 250 strofa prikazuju razni gresi i kazne zbog njih. Prvi dan ove sedmice, dakle sutrašnji, naziva se Čistim ponedeljkom. Na jutrenju u crkvama se objavljuje vernicima: “Stiže post, mati celomudrenosti, izobličitelj grehova,propovednik pokajanja, život anđela i spasenje ljudi”. Po hramovima se služe časovi, i to prvi u spomen stvaranja sveta, treći u spomen silaska Svetog Duha na apostole, šestog se seća raspeća, a devetog Hristove smrti na krstu. Bogosluženja su duga, više se čita, a manje peva, kleči se i razmišlja o Hristovoj iskupiteljskoj smrti za ljudski rod. Cela sedmica naziva se čistom i završava se Teodorovom subotom, kada se vernici u velikom broju pričešćuju.

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

31.03.2015. god.

Sutra 1.aprila u periodu od 8 do 14 časova bez vode će ostati sledeće ulice; Nikole Tesle od Nove –Lovačke, Lovačka do Marije Bursać, Kate Pejinović, Vukice Mitrovic, Marije Bursac, Doktora Mladena Stojanovića i Stevana Nemanjića.
Sutra 1.aprila u periodu od 8-12 časova neće biti vode u Bloku 63
Temperatura izmerena u 8h bila je 4° C, vlažnost vazduha je 87% pritisak 1000 mbar, duva severozapadni vetar brzinom do 4 m/s. Prognoza za danas: sunčano sa periodima oblačnosti, krajem dan moguća kiša. Najviša dnevna temperatura će biti do 16°C. Vodostaj Dunava kod Apatina ovoga jutra je 206cm (+8 cm)
Tradicionalna prolećna akcija ulepšajmo svoj grad, očistimo svoje okruženje, učinimo da grad bude lepši, čistiji i samim tim izdraviji. Oslobodimo se nepotrebnih stvari (kabastog smeca). Obaveštavamo gradjane Apatina da akcija iznošenja (nepotrebnih stvari kao sto su: neupotrebljive stvari za domaćinstvo,nameštaj i sl.) počinje 06.aprila i traje do 17.aprila prema ustaljenom rasporedu iznošenja kućnog smeća, kabasto smeće odložiti uz ivicu kolovoza tako da je otpad uočljiv, odvoz smeća za vreme uskršnjih praznika je redovan.
×