VESTI

REZULTATI NACIONALNE SLUŽBE ZA ZAPOŠLJAVANJE FILIJALA SOMBOR

    PODACI NSZ FILIJALE SOMBOR O KRETANJU NA TRŽIŠTU
Nezaposlenost - Na kraju decembra 2010. godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Sombor registrovano je 21.705 nezaposlenih lica, od toga u opštini Sombor 7.063, u opštini Apatin 4.122, u opštini Odžaci 5.074 i u kulskoj opštini 5.556 nezaposlenih lica.
    MERE AKTIVNE POLITIKE ZAPOŠLJAVANJA
U skladu sa programom rada Nacionalne službe za zapošljavanje, Pokrajinskog sekretarijata za rad, zapošljavanje i ravnopravnost polova Filijala Sombor je tokom 2010. godine sprovodila niz mera i aktivnosti u cilju očuvanja i otvaranja novih radnih mesta, kao i podizanja kompetencije nezaposlenih lica u cilju bržeg zapošljavanja.
Posredovanje u zapošljavanju - Savetnici za posredovanje u zapošljavanju obavili su 25.629 individualnih razgovora sa tražiocima zaposlenja, urađeno je 27.888 procena o mogućnostima zaposlenja i sklopljeno je 26.629 individualnih planova za zapošljavanje.
Održana su četiri Sajma zapošljavanja koja su posetila 2.234 tražioca zaposlenja. Na sajmovima je 147 poslodavaca iskazalo potrebu za zapošljavanjem 442 lica, a relizovano je zapošljavanje 291 lica. Obuku za Aktivno traženje posla prošlo je 1.102 nezaposlenih lica. Trening samoefikasnosti koji predstavlja obuku aktivnog traženja posla za lica koja pripadaju kategoriji teže zapošljivih lica i koja imaju otežan faktor zapošljivosti uspešno je završilo 69 tražioca zaposlenja. Kroz Klub za traženje posla prošla su 152 tražioca zaposlenja od kojih se 30% zaposlilo  u prvih 6 meseci po završetku obuke. Rezultati se prate 6 meseci od momenta pohađanja obuke, tako da za lica koja su bila polaznici Kluba u drugoj polovini 2010. godine još uvek  nemamo realizaciju.
Dodatno obrazovanje i obuke - Funkcionalno obrazovanje odraslih -  u saradnji sa Školom za osnovno obrazovanje odraslih u Somboru u toku je realizacija programa osnovnog obrazovanja odraslih za pet nezaposlenih lica i to za V,VII i VIII razred.
U toku 2010. godine u okviru programa za finansiranje rada pripravnika, pod nazivom „Prva šansa“ zaključeno je 138 ugovora za zapošljavanje 159 lica u svojstvu volontera. Nakon  završetka volonterske prakse potpisan 81 ugovor za 90 lica u svojstvu pripravnika.
U toku 2010. godine realizovane su sledeće obuke:
•    WEB radionica za 10 lica sa područja optšine Sombora
•    AUTOCED LEVEL1 i LEVEL 2 za 10 lica sa područja opštine Kula
•    Obuka za vođenje poslovnih knjiga za 10 lica sa područja opštine Odžaci
•    Obuka za tkanje za 10 lica sa područja opštine Odžaci
•    Obuka za veštačko osemenjavanje goveda za 17 lica realizovana na farmi u Deronjama
•    Obuka za upravljanje farmom za 14 lica realizovana na farmi u Deronjama.
•    Obuka za distribuciju semena VO goveda za 10 lica realizovana na farmi u Deronjama.
Razvoj preduzetništva i programi zapošljavanja - Razvoj preduzetništva se ostvaruje kroz aktivnosti u Poslovnim centrima namenjenih prevashodno nezaposlenim licima i korisnicima subvencija za samozapošljavanje. U prošloj godini evidentirano je ukupno 1.260 informisanja i savetovanja. Edukativni programi za preduzetništvo realizovani su organizovanjem instruktivne, trodnevne obuke pod nazivom „Put do uspešnog preduzetnika“. Treneri za razvoj preduzetništva u toku 2010. godine realizovali su 27 ovih obuka za 589 lica, prevashodno zainteresovanih za subvencije za samozapošljavanje. Od toga 293 lica su iz opštine Sombor, 98 sa područja opštine Apatin, 63 lica sa područja opštine Kula i 135 lica sa područja opštine Odžaci.
Održana su takođe dva specijalistička seminara za 50 preduzetnika sa područja Zapadno-bačkog okruga, koji su uz korišćenje subvencija za samozapošljavanje započeli uspešan biznis. Poslovni centar pruža i usluge mentoringa, radi unapređenja započetog poslovanja, dijagnozu stanja, savete, informacije... Tokom 2010. godine obuhvaćeno je 10 poslodavaca.
Programi zapošljavanja - Programi zapošljavanja su tokom 2010. godine obuhvatili veliki broj lica koji su putem samozapošljavanja ili zapošljavanja kod drugog poslodavca rešili pitanje zaposlenja. Ukupna vrednost programa zapošljavanja je 57.198.617,00 dinara. Programi samozapošljavanja  su omogućili pokretanje privatnog biznisa za 144 lica. Programe isplate jednokratne novčane naknade za pokretanje privatnog biznisa  koristilo je 14 lica. Programi novog zapošljavanja su omogućili zapošljavanje 221 lica kod 134 poslodavca. Oslobađanje dela doprinosa  -  program koji je omogućio zapošljavanje 116 lica sa evidencije nezaposlenih lica. Javni radovi su omogućili zapošljavanje 85 nezaposlenih lica. Rad sa osobama sa invaliditetom Na kraju decembra 2010. godine na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje Filijale Sombor evidentirano je 563 osoba sa invaliditetom, od toga u opštini Sombor 260, u opštini Apatin 92, u opštini Odžaci 68 i u opštini Kula 143 .
Nacionalna služba za zapošljavanje Filijala Sombor je od juna meseca 2010. godine u saradnji sa PIO Filijalom Sombor izvršila 190 procena o radnoj sposobnosti osoba sa invaliditetom.
Novčana naknada
U okviru rada NSZ Filijale Sombor doneto je 6.770 rešenja vezanih za isplatu novčane naknade po osnovu nezaposlenosti. Prosečan broj korisnika novčane naknade u 2010. godine bio je 2.891. U toku godine postignuta redovnost u isplati novčane naknade tako da se novčana naknada isplaćuje mesec za mesec.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!