VESTI

SAOPŠETENJE POVODOM SMETNJI

S A O P Š T E N J E
   Radio Apatin 105,8 Mhz koji je na prošlogodišnjem konkursu za dodelu frekvencija i emitovanje radio programa koje je raspisala Republička Radiodifuzna Agencija – RRA, dobio dozvolu za emitovanje radijskog programa. U par proteklih nedelja radili smo  na podešavanju opreme za emitovanje radio programa i povremeno uključivali predajnik i puštali test signal. Tom prilikom nam je od strane manjeg broja građana prijavljeno da dolazi do određenih smetnji na prijemu TV signala što smo sa razumevanjem i pažnjom prihvatili. Krenuli smo u ispitivanje na terenu i utvdili da je problem isključivo kod korisnika koji imaju televizijske antene sa ne atestiranim antenskim pojačalom za pojačanje TV signala, odnosno da postoji velik broj korisnika koji nemaju taj problem jer poseduju antene sa pojačalima koja verovatno poseduju kvalitetniji pojačivač sa filterom . Na taj problem smo odmah reagovali na sledeći način :

   -S ciljem da utvrdimo da li radimo po propisu rešili smo da preliminarno uradimo tehnički pregled te smo angažovali preduzeće ASTEL doo iz Beograda, koje ima licencu i bavi se isključivo projektovanjem i tehničkim pregledima svih sistema koja vrše određeni vid emitovanja. Lica su izašla na teren 22.12.2010. godine, i sa najsavremenijom opremom izvršila su sva neophodna merenja koja su pokazala sledeće rezultate:

1.    Predajnik i anteski sistem Radio Apatina su u tehnički ispravnom stanju
2.    Postavka kompletne opreme je onako kako to propisi nalažu, i po tome će biti urađen projekat
3.    Merena širina kanala emitovanja na frekvenciji 105,8 Mhz iznosila je 105,800853 Mhz, a što se smatra izuzetno precizno
4.    Izgled celog signala i njegove okoline je uredan, ±10 Mhz i tu je sve po propisu
5.    Potiskivanje na drugom harmoniku 2*fo iznosi 67,97dB ( po RATELU odnosno zakonski je propisano da ova vrednost ne sme biti manja od 60 dB ) što praktično znači da tzv. drugi harmonik frekvencije 105,8Mhz koji u prirodi stvari mora da postoji na frekvenciji 211,604 Mhz  (210Mhz je frekvencija RTS1) je u granicama normale. Napravljeni su print screenovi grafičkih prikaza na uređaju kojim je vršeno merenje. Ovim je od strane stručnih lica nezvanično konstatovano da je Radio Apatin 105,8 Mhz po svim propisima i tehničkim uslovima kompletnu emisionu opremu podesio na zakonski propisan način, i da će na tehničkom pregledu koji sledi (nakon izrade projektne dokumentacije od strane ovlšćene projektantske kuće, a za čega je sklopljen ugovor o projektovanju i procedura je u toku) bez problema ispuniti sve uslove i dobiti upotrebnu dozvolu za emitovanje radio programa na navedenoj frekvenciji. Izjavljujemo, da Radio Apatin 105,8 Mhz nikada, pa ni u ovom slučaju ne bi počeo sa emitovanjem programa na nelegalan i zakonski neregularan način, već  to mirne duše činimo onako kako je to primereno i zakonski regulisano.
Problem koji postoji kod određenih korisnika koji imaju navedena ne atestirana antenska pojačala , a koja ustvari imaju izuzetno jak i ne usmeren prijem svih TV signala, odnosno ne poseduju neophodne filtere za čišćenje i sužavanje prijemnog signala, treba rešavati ugradnjom atestiranih pojačala ili doradom postojećih. Po informacijama do kojih je došao Radio Apatin, ovaj problem je lako rešiv od strane RTV servisa i iziskuje izuzetno mala finansijska ulaganja.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!