VESTI

SE: 169 za istragu, samo 8 protiv

- Parlamentarna skupština SE, sa 169 glasova za i osam protiv, usvojila rezoluciju Dika Martija kojom se zahteva istraga o trgovini organima 1999. na Kosovu.
Evropski parlament je usvojio ubedljivom većinom Rezoluciju i izveštaj Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu. U rezoluciji se Euleks poziva da nastavi istragu, dok se od vlasti Srbije, Albanije i institucija Kosova traži da preduzmu mere kako bi se rasvetlila trgovina ljudskim organima i drugi zločini tokom i posle sukoba na Kosovu.
Sa samo osam glasova protiv i čak 169 poslanika za, usvojeni su Martijev izveštaj i rezolucija u Parlamentarnoj skupštini. Iako je i ranije bilo nagoveštaja da će ovi dokumenti imati većinu, već je tokom rasprave bilo jasno u kom pravcu ide raspoloženje poslanika koji su u velikom broju od nadležnih tražili sudsku istragu. Generalni sekretar Saveta Evrope, Torbjorn Jagland, ističe da je važno istražiti navode iz Martijevog izveštaja.
“Izveštaj Dika Martika o trgovini ljudskim organima na Kosovu sadrži veoma ozbiljne optužbe, koje nadležne institucije moraju istražiti, kako ne bi ostale bez odgovora jer bi to imalo veoma negativne posledice po čitav region. Pre ili kasnije sve izađe na videlo i istorija pokazuje da ništa ne može biti sakriveno”, kaže on.Evropski parlamentarci ubedljivom većinom odbili su i skoro sve amandmane albanskih poslanika koji su pokušavali da relativizuju izveštaj.
Usvojena su dva Martijeva amandmana. Prvim se u Nacrt rezolucije ubacuje paragraf u kojem se traži razjašnjenje kompetencija Euleksa i/ili nekog drugog međunarodnog sudskog tela koji ima mandat da vodi istrage, tako da njihova teritorijalna i vremenska jurisdikicja bude priznata za sve zločine povezane sa sukobom na Kosovu.
Drugi amandman Martija odnosi se na promenu paragrafa u kojem se precizira šta se očekuje od albanske vlasti i kosovske adminsitarcije. On sada posebno poziva albanske vlasti da sarađuju sa Euleksom i pruže podršku istragama oko logora na severu Albanije, dok se administracija Kosova poziva da bezrezervno sarađuje sa Euleksom ili nekim drugim međunarodnim telom koje ima mandat da sprovodi istragu o zločinima.
Marti: Izveštaj nije politički obojen
Švajcarski parlamentarac je u svom obraćanju parlamentarcima rekao da njegov izveštaj nije uperen ni protiv koga i da nije politički obojen. Osam minuta trajalo je obraćanje Dika Martija evropskim poslanicima u prepodnevnom delu zasedanja. Švajcarski parlamentarac čiji je izveštaj o trgovini organima izazvao veliku pažnju međunarodne javnosti pred poslanicima je demantovao sve optužbe koje su proteklih nedelje upućene na račun njegove istrage.
“Nema pravde bez istine, i nije ovaj izveštaj skandal, kako mnogi tvrde, već je skandal politički oportunizam koji je nadjačao pravdu”, ocenio je Marti.
“Ovo nije izveštaj o političkom statusu Kosova. Ovaj izveštaj nije protiv stanovnika Kosova. Izveštaj se ne bavi odnosima između Srbije i Kosova, ne relativizuje zločine koje je počinio Milošević i nije pledoaje za Srbiju”, poručio je on.
Marti je napomenuo i da njegov izveštaj nije ni pro-srpski, niti anti-albanski, nego je “izveštaj o ljudskim pravima i na taj način upravo mora i da se čita, što su neki do sada ignorisali”.
“Imena navedena u ovom izveštaju su ista ona imena koja su navođena u izveštajima obaveštajnih službi i analitičara, a žrtve su i Srbi i Albanci sa Kosova koji su za njih (OVK) bili izdajnici, a za nas su samo ljudska bića”, rekao je on.
Marti je rekao da je našao kredibilne svedoke koji “nemaju ništa sa Srbijom”, ali se plaše i ne veruju u kosovsko pravosuđe, dodajući da je situacija sa zaštitom svedoka “skandalozna”.
“Zašto Martijev izveštaj danas izaziva skanadal kada je sa potpunom ravnodušnošću dočekano ubijanje svedoka koji su svedočili protiv političara optuženih za zločin? Zašto tada nisu tražili objašnjenja”, upitao je Marti.
“Zašto su se odlučili za tišinu, zašto je prednost data političkom oportunizmu u odnosu na osnovni osećaj za pravdu”, pita se on.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!