VESTI

U APATINU OBELEŽEN 9. MAJ - DAN POBEDE NAD FAŠIZMOM

5962
Povodom obeležavanja Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, 9. maja, SUBNOR opštine Apatin organizovao je tradicionalno polaganje venaca na spomen-obeležja palim borcima NOR, žrtvama fašizma rata 1941-1945. godine, borcima Crvene armije i poginulim borcima rata 1990-1999. godine, kao i na biste narodnih heroja, koji su svojim primerima herojstva položili živote na oltar otadžbine.
5963
 Predsednik SUBNOR opštine Apatin, Stevo Drača, održao je nadahnut govor pred prvoborcima i borcima NOR-a, borcima rata 1990-1999. godine, potomcima učesnika NOR, poštovaocima i članovima SUBNOR, članovima porodica i rodbine poginulih boraca, ratnim vojnim invalidima, rezervnim vojnim starešinama i okupljenim građanima.
5964
 - Kapitulacija nacističke Nemačke potpisana je u Berlinu u prvim minutama 9. maja 1945. godine. Time je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana pružali otpor. Taj otpor je u Jugoslaviji trajao do 15. maja. U ratu koji je počeo 1939. godine učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je oko 60 miliona ljudi, dok ih je, kako se procenjuje, 35 miliona bilo ranjeno. Na prostoru bivše Jugoslavije ubijeno je oko 1,7 miliona ljudi i dece – rekao je, između ostalog, Drača.
 
Obeležavanju ovog istorijskog datuma prisustvovao je predstavnik Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Lesin, koji je položio cveće na spomenik palim crvenoarmejcima.
5965
 Na spomenik, spomen-ploče i biste narodnih heroja vence su položile brojne delegacije: Opštine i Skupštine opštine Apatin, SUBNOR opštine Apatin i mesnog udruženja SUBNOR, Prvog centra za obuku Vojske Srbije iz Sombora, Organizacije rezervnih vojnih starešina, Udruženja penzionisanih vojnih lica, Udruženja ratnih veterana "Patriotski front", delegacija Saveta socijalističke omladine opštine Apatin, kao i članovi porodica poginulih boraca.
 
Venci su položeni i na spomen-obeležja u Kupusini i Sonti, a sutra, 10. maja, biće položeni i na spomen-obeležje na prigrevačkom Trgu heroja, u sklopu programa "Majskih svečanosti", kao i u Svilojevu.
 
Datum kada je nacistička Nemačka kapitulirala obeležen je velikim brojem drugih manifestacija. U Moskvi je održana vojna parada posvećena 70. godišnjici pobede nad fašizmom, najveća u istoriji Rusije, a na Crvenom trgu, u grandioznoj vojnoj paradi, su prodefilovali i pripadnici Garde Vojske Srbije.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!