238 cm
3.0 °C
Apatin °C

Najnovije vesti

Predstava "Pepeljuga-tamo, ovde, svuda" predstvanik Apatina na Zonskoj smotri u Crvenki

U ponedeljak deo grada bez struje

Od utorka akcija suzbijanja krpelja u opštini Apatin

OBAVEŠTENјE O UPISU DECE U RADNIM ODELjENјIMA PREDŠKOLSKE USTANOVE U PRIGREVICI, SONTI, SVILOJEVU , KUPUSINI I NASELjU ROMA

Kursna lista

U petak otvaranje izložbe Nevene Marković

Utorak, 14. mart 2017 god. | KULTURA

10292

U petak, 17. marta 2017. godine u 19 časova će, u Galeriji "Meander", biti otvorena izložba crteža Nevene Marković, pod nazivom "Majke i žene neznanih junaka". Ova izložba je odgovor na rodoljubivu temu inspirisanu događajima iz dva velika rata XX veka. Crteži govore o univerzalnoj temi, drami i bolu majki, sestara i žena, koje su izgubile svoje najbliže, one neznane i anonimne junake, nestale u vihoru rata. Tragovi ovog bola i krika ubrazdane su u ženska tela i likove. To su ahromatski dramatičnog i ekspresivnog izraza različitih tehničkih sadržaja.
Nevena Marković o svojim crtežima kaže: „Koliko su patili i stradali vojnici, neznani junaci, toliko su i njihove majke, žene, sestre, ćerke. One su rađale sve te junake, a i sahranjivale. Ostale su zaboravljene žrtve, njihov bol je u istoriji ostao samo njihov. Istorija i narod pamte istaknute vojskovođe, kraljeve, atentatore. Niko se ne seća običnih vojnika, anonimnih heroja, koji su podneli najveći teret rata, dane i noći provodili u rovovima, jurišali na neprijateljske tenkove, gledajući smrt svojih saboraca isčekivali su sopstvenu, gladovali, ubijali i bili ubijani. Civili su bili nemi posmatrači izloženi na milost i nemilost sudbine, njenom igrom bili pošteđeni ili osuđeni na propast. Nekima je smrt donela kraj rata, neki su ostali u ratnom plamenu.“

10293

Nevena Marković rođena 1990. godine u Beogradu. Završila master studije na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu, odsek primenjene grafike, modul grafika i knjiga 2014. godine. Član ULUPUDS-a od 2017. godine. Bila stipendista iz Fonda za mlade talente Republike Srbije (2013) i stipendista Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja RS (2014). Izlagala u Beogradu, Grockoj. Priredila četiri samostalne izložbe. Objavila svoje radove u časopisima: Magazin za umetnost i kulturu „P.U.L.S.E.“ ; „Bulevar“ i „Politikin zabavnik“.
Nagrade: Specijalna diploma „Student generacije Fakulteta primenjenih umetnosti“ 2013. godine; Nagrada „Branko Šotra“ najboljem studentu tokom četvorogodišnjeg školovanja 2014. godine; Plaketa „Dositeja“ Fonda za mlade talente Republike Srbije 2013. godine; Zahvalnica za doprinos unapređenju duhovnih vrednosti i tradicije na teritorije opštine Grocka, 2014. godine, za predstavljanje likovnih radova o Jindrihovcima, najvećem koncentracionom logoru na teritoriji Austrougarske u vreme Prvog svetskog rata u kome je stradalo 7100 Srba; Nagrada „Diploma 2016“ priznanje za najbolju samostalnu izložbu 2016. godine Galerije „Petak“ u Beogradu.
Bavi se crtežom, grafikom, karikaturm, stripom, ilustracijom, pedagoškim radom i teorijom umetnosti.
Živi u Beogradu. Izložba traje do 3. aprila.

10294

Uredio: DESK

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

22.04.2018. god.

×