156 cm
24.0 °C
Apatin 17 °C

Najnovije vesti

Članovi kampa mladih istraživača uredili plažu na Dunavu

Uhapšeno 19 osoba, a protiv 75 podnete prijave zbog krivičnih dela iz oblasti privrede i korupcije

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas proslavljaju Petrovdan

Nastavljaju se radovi na započetim investicijama u gradu

Kursna lista

U Svilojevu održana konferencija povodom realizacije projekta"Svilojevo i Sonta rade i uče zajedno"

Ponedeljak, 02. april 2018 god. | KULTURA

12694

Danas u prostorijama PU "Pčelica" u Svilojevu,održana je konferencija povodom realizacije  projekta "Svilojevo i Sonta rade i uče zajedno". O projektu su na konferenciji govorili Nikola Dobrijević, predsednik CEKOS-a i Marija Ivanović, zastupnica  "Udruženja za mlade Svilojevo". Konferenciji su takođe prisustvovali članovi CEKOS-a i deca iz Svilojeva.

Cilj konferencije bio je informisanje o pokretanju tromesečnog projekta pod nazivom "Svilojevo i Sonta rade i uče zajedno", čija je tema interkulturalni dijalog. Po rečima Dobrijevića, Vojvodina jeste multietnička zajednica, ali etničke grupe u našim selima su dosta zatvorene i nedovoljno sarađuju međusobno. Ovaj projekat je jedan od prvih koji se bavi rešavanjem tog pitanja.

Za početak projekta, izabran je simbolično početak aprila, kada se obeležavaju oba Uskrsa, i po Gregorijanskom i po Julijanskom kalendaru. Ovom prilikom su članovi CEKOS-a iz Sonte posetili članove "Udruženja za mlade" u Svilojevu i samim tim dali početni doprinos saradnji ova dva sela.

12695

Do kraja aprila,planiraju se dve vikend radionice koje bi bile namenjene deci osnovnoškolskog uzrasta. Jedna vikend radionica planirano je da se bavi interkulturalnim učenjem, dok će se rad u drugoj radionici odnositi na teatarske tehnike tj.na glumačke improvizacije na zadate teme vezane za probleme u multietničkim sredinama koje će promovisati toleranciju prema svim etničkim zajednicama.

12696

Tokom maja planiraju se probe u grupama, dok se početkom juna tradicionalno organizuje festival "Nedelja pozorišta"gde će učesnici moći da pokažu koliko su naučili. Nakon četri godine, festival "Nedelja pozorišta" biće proširen na dva sela i održavaće se u Sonti i u Svilojevu zahvaljujući ovom projektu. Drugi segment ovog projekta su sportske aktivnosti, kada će određeni broj volontera iz Sonte i Svilojeva učestvovati u zajedničkim sportskim aktivnostima.

Projekat se realizuje uz podršku fondacije Lisle International iz Sjedinjenih američkih država, a CEKOS-ov projekat je prvi iz Evrope i jedini koji je prošle godine prošao na konkursu.

Audio zapis
RadioApatin.com

Nikola Dobrijević (fono)

Uredio: Jovana Cvetićanin

Prijava na sajt

Niste registrovani? Registrujte se!

×

Servisne informacije Radio Apatina

16.07.2018. god.

×