VESTI

VOZAČI OPREZ: OD DANAS SU ZIMSKE GUME OBAVEZNE, A KAZNE PAPRENE

14525

Od danas, 1. novembra, do 1. aprila naredne godine, po Zakonu o bezbednosti u saobraćaju, ukoliko se na kolovozu nalaze sneg, led ili poledica, vozači moraju imati sva četiri zimska pneumatika, podsetio je Auto-moto savez Srbije.

Na gazećem sloju dubina šara ne sme biti manja od četiri milimetra, a u prtljažniku, van grada morate uvek imati lance.

-Montirajte ih samo na pogonske točkove, tamo gde na kolovozu ima snega i gde je postavljen saobraćajni znak, saopštio je AMSS.

Zimskim pneumaticima se smatraju oni koje imaju oznaku "M+S", „"Snow Winter" i dr. Postoje i letnje gume sa šarom dubljom od četiri mm, ali takve u zimskim uslovima vožnje nisu dozvoljene, dodaje se u saopštenju.

Kako piše Telegraf, cena su ove godine, čini se, nešto više u odnosu na prethodnu, pa za zamenu i balansiranje sva četiri pneumatika, u proseku, treba izdvojiti između 1.500 i 3.000 dinara. Cene, svakako, mogu biti i veće u zavisnosti od dimenzija točkova i vrste felni.

Kada je o cenama zimskih pneumatika reč, one počinju od već oko 3.000, pa do preko 20.000 dinara za zimske gume većih dimenzija poznatijih brendova. Generalno, možemo reći da se cene zimskih guma najčešće korišćenih dimenzija (onih za felne od 14 i 15 cola) kreću između 4.000 i 6.000 dinara po komadu, u zavisnosti od brenda, dimenzija i tipa vozila za koja su namenjene.

Takođe, u periodu od 1. novembra do 1. aprila, na putevima izvan naseljenih mesta, obavezno je u vozilu imati lance ili "čarape" za točkove, odnosno neko propisano sredstvo za povećanje otpora pneumatika.

Kada na kolovozu ima snega, lanci se montiraju na pogonske točkove, na onim saobraćajnicama na kojima je njihova upotreba označena kao obavezna. Za kretanje naseljenim mestima vozila ne moraju imati lance na točkovima, piše Telegraf.

Zašto zimi menjamo gume?

Stručnjaci upozoravaju da letnje gume na temperaturi ispod 7 stepeni Celzijusa gube svoju najvažniju karakteristiku - dobro prijanjanje za asfalt.

Takođe, njihov zaustavni put prilikom kočenja je i do dva puta duži od propisanog traga koji ostavljaju zimski pneumatici.

Veća dubina šara zimskih guma glavni je razlog za to što čak i najjeftiniji zimski pneumatici i do četiri puta bolje prijanjaju za podlogu nego letnji.

Šare zimskih guma su oblikovane tako da sprečavaju zadržavanje snega i pojavu "akvaplaninga" (pojava kada vozilo svojom težinom ne može da istisne vodu sa puta ispod guma, pa dolazi do odvajanja vozila od podloge).

Zimski pneumatici su bezbedniji za upotrebu u propisanom periodu čak i kada su kolovozi suvi, naročito pri temperaturama nižim od 7 stepeni. Takođe, konstrukcija metalnog kostura zimske gume tvrđa je i otpornija na mehaničke udarce.


Kolike su kazne ako ih ne zamenimo?

Kazne za vožnju sa letnjim gumama na točkovima zimi mogu biti - zaista paprene! To znači da vas vožnja saobraćajnicama na kojima ima snega, poledice ili leda može koštati:

    od 10.000 do 20.000 dinara za fizička lica,
    od 60.000 do 800.000 dinara za pravna lica,
    od 30.000 do 200.000 dinara za preduzetnike.

U slučaju da vozilo koje na točkovima nema sve četiri zimske gume izazove saobraćajnu nezgodu ili nesreću - ono se tretira kao tehnički neispravno. U tom slučaju, iznosi propisanih kazni mogu da budu još veći budući da vlasnik i/ili vozač snose kompletan iznos načinjene štete.

U slučaju nezgode u kojoj nema povređenih ali je načinjena manja materijalna šteta, vozač proglašen krivim moraće da plati između 20.000 i 40.000 dinara, ili da odluži kaznu do 45 dana zatvora. Međutim, ukoliko je neko u takvom udesu pretrpeo lakše telesne povrede, vozač koji je izazvao nesreću može biti kažnjen sa do 3 godine zatvora.

U slučaju težih povreda, vozaču preti kazna od jedne do 8 godina zatvora. Međutim, ukoliko dođe do smrtnog ishoda, propisana kazna zatvora može da iznosi između dve i 12 godina.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!