VESTI

„XELLA SRBIJA“ PONUDILA OTKUP AKCIJA RAPIDA

13818

PONUDA OTVORENA DO 8. FEBRUARA, JEDNA AKCIJA 341 DINAR

Xella Srbija doo iz Vreoca, ponudila je na Beogradskoj berzi otkup akcija PGP Rapid ad iz Apatina, preko Brokersko Dilerskog društva Tesla Capital iz Beograda.

-Xella Srbija (ponuđač) ima nameru da preuzme sve akcije sa pravom glasa, odnosno svih 326.372 akcije. Međutim, ponuda je uslovna. Ponuđač želi da stekne minimum 163.187 akcija sa pravom glasa, odnosno 50% + 1 ukupno emitovanih akcija izdavaoca. Ponuđač se obavezuje da plati 341 dinar po jednoj akciji, u gotovom novcu. Ponuda je otvorena 24. decembra i važi 45 dana, odnosno do 8. februara, kada se zatvara. Plaćanje se vrši u roku od dva radna dana od datuma zatvaranja ponude, navodi se u skraćenom tekstu ponude za preuzimanje akcija Rapida.

U tekstu je još navedeno da je knjigovodstvena vrednost akcije na dan 31. 12. 2019. godine iznosila 312,21 dinar. Prema izveštaju o proceni fer vrednosti akcija na dan objavljivanja obaveštenja o nameri preuzimanja, odnosno na dan 28.10.2020. godine, procenjena vrednost iznosi 111 dinara po akciji, navodi se u tekstu ponude o preuzimanju akcija Rapida.Xella Srbija je, u ponudi od 24. decembra 2020. godine za jednu akciju ponudila 341 dinar.

Ponuda je, dakle, po principu – uzmi ili ostavi.


VELIKO INTERESOVANJE AKCIONARA

-Sudeći po zainteresovanosti akcionara i dosadašnjem tempu upisa, koji je tek počeo, a samo je za par dana deponovan značajan broj akcija, nadamo se da će ponuda Xelle biti prihvaćena. Ukoliko se ispuni uslov od 50% + 1, novac će akcionarima biti isplaćen na račune dva dana nakon zatvaranja ponude, odnosno 10. februara, objašnjava advokat Željko Rajčević, preko čije kancelarije je deponovan značajan broj akcija do sada.

Kako bi izbegli troškove odlaska u Beograd (možda i više puta), te uštedeli vreme, svi akcionari koji žele da prodaju svoje akcije mogu advokatu Rajčeviću (ili nekom drugom advokatu, po njihovom izboru, kao i lično, putem brokera) da potpišu punomoć i od dokumentacije prilože ličnu kartu, karticu dinarskog računa na koji će da bude izvršena uplata i broj telefona. Ukoliko se radi o naslednicima, potrebno je priložiti rešenje o nasleđivanju i izvod iz matične knjige umrlih za ostavioca.

Brokeri, banka i druga banka koja izvrši prebacivanje, uzimaju ukupno oko 3 odsto na ime provizije, koja se obračunava prilikom uplate novca. Postoje i drugi troškovi, koje je potrebno platiti pre nego se zatvore ponude. Lica koja nemaju brokera, moraju otvoriti račun za brokera i ta naknada iznosi 1.000 dinara. Ako je u pitanju naslednik, on mora da plati dodatno još 2.500 dinara, a radi upisa u Centralni registar deponovanih hartija od vrednosti.

-Ovu ponudu, u ime Xelle Srbija je poslao broker Tesla Capital, jer su oni korporativni agent Xelle, što znači da se oni pojavljuju na berzi kao neko ko otkupljuje akcije od akcionara. Tesla Capital takođe ima upisanih oko 20% akcionara Rapida sa otvorenim računama kod njih. Oni će, u tom slučaju, da zastupaju interese i kupca i prodavca, što je povoljna varijatna za te ljude, jer već imaju otvoren namenski račun deponovanih hartija od vrednosti na berzi, što smanjuje početne troškove. Svi ostali koji nemaju određenog brokera, moraju otvoriti taj namenski račun deponovanih hartija od vrednosti kod brokera po svom izboru, objašnjava Rajčević.


PONUDA JE JEDINA I MOŽE DA SE PRIHVATI ILI ODBIJE, TREĆEG NEMA

Rapid ima ukupno 2.607 upisanih akcionara, koji raspolažu sa ukupno 326.372 akcije. Važno je podsetiti da godinama niko nije izneo ponudu da otkupi akcije od akcionara Rapida, te da ova situacija oko trgovine akcijama ne može da se preslika na onu kad se trgovalo akcijama Pivare i kada je bilo više zainteresovanih za njihovu kupovinu, te se moglo nadglasavati.

Ovde postoji jedna ponuda, koja je takva, kakva jeste i koja se ne može povećavati, već samo prihvatiti ili odbiti. Dok neki smatraju da ova ponuda, zbog niske cenetreba da se odbije (na Berzi već godinama stoji cena akcije od 1.640 dinara, ali bez ijedne ponude za sve te godine) i sačeka neka bolja, dotle drugi zagovaraju prodaju akcija po ovoj ceni, smatrajući da ukoliko do nje ne dođe, da će svi izgubiti.

-Da ima više ponuda, onda bi čekanje i cenjkanje imalo smisla, ali ponuda nema, ova je jedina i takva je, kakva je. Ako ih 15 godina niko nije kupio, ne verujem da će i u narednih 15 biti ponuda. Mislim da će, ukoliko ovo propadne, svi izgubiti, a da akcionari Rapida mogu proći kao što su svojevremeno prošli akcionari Dunava ili Brodogradilišta, smatra jedan od naših sagovornika, dobar poznavalac prilika u Rapidu koji, zbog specifičnosti situacije, nije želeo da mu se objavljuje ime.

On još dodaje da je Xella ozbiljan investitor iz Nemačke, da je iz iste struke, uspešna firma koja se širi na ovaj deo Evrope i koja će nastaviti proizvodnju, kojom se Rapid i do sada bavio.

Uostalom, to je i potvrdila u ponudi:

-Ponuđač namerava da unapredi poslovanje ciljnog društva, zadržaće delatnost i mesto obavljanja delatnosti ciljnog društva. Nastaviće se sprovođenje plana razvoja i većeg tržišnog učešća ciljnog društva, kroz unapređenje aktivnosti radi isticanja kvaliteta pruženih usluga ciljnog društva. Ponuđač namerava da radi na unapređenju uslova rada i materijalnog položaja zaposlenih, kao i da ulaže u unapređenje znanja i veština zaposlenih, navodi se još u tekstu ponude za preuzimanje akcija Rapida.

Da li će doći do kupovine akcija Rapida od strane ponuđača, firme Xella Srbija ili ne, ostaje da vidimo 8. februara, kad se ponuda zatvara. Da li je većina akcionara donela pravu odluku, kakva god ona da bude, takođe će se saznati u bliskoj budućnosti.


Nove Apatinske Novine/J.Miljuš

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!