DRUŠTVO

Advokat Ninić: ZAKON JE JASAN, predlog za imenovanje daje upravni odbor

14784

Na naš tekst objavljen 21.12.2021. Šta se dešava sa konkursom za izbor direktora Somborskog doma učenika? KO KRŠI ZAKON?? prvi je reagovao ugledni beogradski advokat Ivan Ninić, koji je vest podelio na svom tviter nalogu uz komentar: Ima li kraja?! Kažu mi prosvetari iz Sombora da je u toku sabotaža izbora kandidata koji je prošao konkurs i UO, jer nije po meri SNS. Kompletna mašinerija u pokrajinskoj administraciji (+ Zobenica/Mirović) upregnuta je da sruši konkurs i postavi svog v.d.

Dok smo čekali neki odgovor od pokrajinskog sekretarijata, pitali smo Ninića da prokomentariše aktuelnu situaciju s kojom je očigledno upoznat, što se iz njegovog statusa moglo zaključiti. Prema njegovim rečima kompletna procedura izbora direktora učeničkih domova striktno je propisana odredbama Zakona o učeničkom i studentskom standardu.

"Jedini nadležan da raspiše konkurs, formira komisiju i da predlog za imenovanje direktora ustanove je Upravni odbor (UO). Proceduralno posmatrano, po sprovedenom javnom konkursu, komisija sačinjava listu kandidata koji ispunjavaju uslove za imenovanje, daje mišljenje o svakom kandidatu i listu sa mišljenjem dostavlja UO ustanove. UO, potom, na osnovu dostavljene liste i mišljenja o svim kandidatima, daje predlog za imenovanje jednog kandidata i osnivaču dostavlja mišljenje o tom kandidatu. Dakle, po slovu zakona, to ne mogu da rade ni Igor Mirović, ni Damir Zobenica, ni Pokrajinski sekretariajt za obrazovanje, ni somborski odbor SNS, već isključivo UO ustanove, kao kolegijalni organ upravljanja, koji se već izjasnio i svoju odluku dostavio osnivaču", navodi advokat Ninić.

U somborskim kuloarima se, predhodnih dana uveliko pričalo da SNS planira da izignoriše sprovedeni konkurs i imenuje nekog od svojih podobnih kandidata.

"Čuo sam da naprednjaci kopaju i nogama i rukama da obore konkurs. Da vidimo ko će da natera inspektore da promene svoj prvobitni izveštaj, da sada izmisle prekršaje i stave svoj potpis na takav pamflet? Pa, ti ljudi znaju da će, ako podlegnu pritisku i fingiraju svoje izveštaje, krivično odgovarati. Ukoliko bi pokrajinska Vlada ovu proceduru izvrgla ruglu i poništila konkurs da bi se postavio v.d. direktora, koji bi bio po meri SNS-a, to bi predstavljalo flagrantno silovanje zakona i politizaciju rada jedne vaspitno-obrazovne ustanove.  Takva zloupotreba položaja i trgovina uticajem sa sobom povlači i krivičnu odgovornost i neće prođe nekažnjeno", jasan je Ninić.

U međuvremunu, dok smo razgovarali sa Ninićem, odgovor je stigao i od pokrajinskog sekretara Žolta Sakalaša.

Kao što je Ninić već objasnio, Sakalaš je svojim odgovorom potvrdio da shodno Zakonu o učeničkom i studentskom standardu, odluka o imenovanju direktora Doma učenika, po sprovedenom konkursu, mora da se donese u roku od tri meseca od zaključenja konkursa. Sakalaš je još dodao da konkurs raspisuje i sprovodi Upravni odbor Doma učenika, a rešenje o imenovanju direktora donosi Vlada APV. U konkretnom slučaju, rok za imenovanje ističe polovinom januara naredne godine, te imajući u vidu tu činjenicu, naveo je da će predmet  pre isteka tog roka biti upućen u proceduru radi razmatranja na sednici Pokrajinske vlade, te da nije prekršena nijedna zakonska odreba.

14785

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!