DRUŠTVO

ADVOKATI IZ APATINA: SPREČITI SUDSKO-BANKARSKU PLJAČKU NARODA

14375

U petak je ispred zgrade Vrhovnog kasacionog suda u Beogradu održan protestni skup advokata, a sva jučerašnja suđenja su odložena zbog jednodnevnog štrajka upozorenja. Takvu odluku doneo je dan ranije Upravni odbor Advokatske komore Srbije (AKS) u znak protesta protiv pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda (VKS) u vezi sa troškovima za obradu kredita i naplatu premije osiguranja kod Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita (NKOSK).

-Obustavom rada advokati Srbije izražavaju najoštrije protivljenje objavljenim pravnim stavovima Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda, kojima se na direktan način narušava pravna sigurnost građana Srbije i menja dosadašnja sudska praksa sudova, navodi se u saopštenju Advokatske komore Srbije, koja je upozorila da doneti pravni stavovi predstavljaju poslednji u nizu pokušaja da se u pravni sistem RS uvedu rešenja koja pogoduju bankarskom sektoru, a na štetu građana.

Vrhovni kasacioni sud je prošle nedelje usvojio dopunu svog stava iz maja 2018. godine, prema kojem su se sudovi do sada upravljali kada je reč o tužbama građana protiv banaka zbog naplate troškova obrade kredita. Prema toj dopuni, banke imaju pravo da naplaćuju naknade na ime troškova obrade kredita, bez obaveze da navode strukturu i visinu pojedinačnih troškova od kojih se te naknade sastoje. Isto važi i za naplatu premije osiguranja stambenih kredita kod NKOSK. Primena ovakvog stava dovela bi do gubitka sporova na štetu građana, a u korist banaka, smatraju u AKS.

-Advokatska komora Srbije ukazuje da dopuna stava Građanskog odeljenja Vrhovnog kasacionog suda o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, a bez obaveze banke da posebno dokazuje strukturu troškova dovodi do povlašćenog položaja banaka u odnosu na ostale privredne subjekte, a na štetu građana. Advokatska komora Srbije smatra da se ovakvim postupanjem najviša sudska instanca u Republici Srbiji stavila na stranu ekonomskih interesa poslovno-bankarskih centara moći i izražava svoju sumnju u nezavisno postupanje Vrhovnog kasacionog suda u konkretnom slučaju, zaključuje se u saopštenju Advokatske komore Srbije.

14376

Na jučerašnjem protestu u Beogradu bilo je i 20 advokata iz Sombora i Apatina. Po rečima Branislava Milojičića, jednog od učesnika protestnog skupa, u Beogradu se desio “građanski bunt advokata”.

-Ne samo zbog “bankarskih predmeta”, već zbog činjenice da smo ostali poslednja brana samovolji interesnih grupa i sistema. Da pojasnim. Nisu bitni bankarski predmeti, u pitanju je pokušaj gašenja advokature kao Ustavne kategorije. Ovo je već treći pokušaj u poslednja dva meseca da nas vlast unizi. Pošto nam je svima kratko pamćenje da podsetim da je najpre bio pokušaj promene ZPP-a u smeru ne platiš taksu nema suđenja. Zatim je bio pokušaj donošenja tumačenja od strane skupštinskog odbora zakona koji važi preko 40 godina, pa smo i to sprečili. Ubeđen sam da ćemo sprečiti i ovo, ne zbog nas, već zbog svih građana ove države kojima smo, nažalost, ostali poslednja linija odbrane od samovolje danas ove, a sutra ko zna koje vlasti. Nećemo ćutke prelaziti preko svake bahatosti koja im padne na pamet, objašnjava advokat Milojičić.

14377

Podsetimo, pre tri godine, Vrhovni kasacioni sud (VKS), kao najviši sud u državi, doneo je stav da banke kod ugovora o kreditu ne mogu ništa drugo naplaćivati sem kamatu.

-Od kada je bankarskog sistema, to je tako, banka daje određenu sumu novca na pozajmicu, onaj ko je uzme dužan je da banci vrati taj iznos i kamatu. Ništa drugo i ništa više. Sve ostalo bi predstavljalo da banka naplaćuje ono što je već sadržano u kamati odnosno, drugim rečima, da naplaćuje maglu. Osamnaest sudija Vrhovnog kasacionog suda (od 22) su po tome stavu donele na desetine hiljada presuda. I onda, od 16-og avgusta, bukvalno preko noći, te iste sudije svojim imenom i prezimenom na svojoj sednici, donose novi stav - da banka ima pravo da naplaćuje i troškove obrade kredita, ali i troškove osiguranja kredita, objašnjava advokat Željko Rajčević, jedan od učesnika jučerašnjeg protesta u Beogradu.

On dodaje da je posebno zanimljivo što troškove osiguranja kredita plaća klijent, iako se radi o prihodu banke, kojoj se vraća pun iznos kredita, u slučaju da klijent ode u bankrot.

-Bez obzira što u vreme donošenja ovog novog stava ni jedan zakon, koji se odnosi na tu materiju, nije promenjen i bez obzira na to što je na hiljade presuda doneto sa tim stavom VKS je odlučio da to više ne važi i svi koji su tužili banke izgubiće spor i moraće da nadoknade troškove postupka. Na ovaj način pravna sigurnost je postala jedna debela nula. Većina tih tužbi, kojih je između 200 i 250.000 trenutno podneto, ne bi ni bile podnete da nije bilo stava iz 2018. godine, dalje objašnjava Rajčević.

Sada dolazimo u paradoksalnu situaciju da će, iako nije menjan zakon, nekim građanima biti priznati tužbeni zahtevi, a nekima neće i još će morati da snose sve troškove. Time je povređeno pravo građana na pravično suđenje i pravo na jednaku pravnu zaštitu.

-Na ovaj način stvara se model postupanja i u drugim predmetima: EPS, JKP, usluge mobilnih operatera... Istine radi, postoji mogućnost zaštite pred Ustavnim sudom, ali to je tek na dugačkom kanapu. Sa druge strane, niži sudovi sude na osnovu Zakona i slobodnog sudijskog uverenja. Ovakvim pristupom VKS proizilazi da oni nisu znali šta rade, da će sada postupati po novom stavu, tako da nikome nije jasno šta i kako dalje da čini i postupa, kaže Rajčević.

14378

Šta će se dalje dešavati?

Advokat Rajčević veruje da će advokatura ući u proces obustave rada i na taj način će se blokirati rad pravosuđa, sve do momenta dok se ovaj sporni stav ne povuče ili se ovo pitanje reši na drugi način.

-Podsetimo, septembra 2014. godine stupili smo u obustavu rada zbog javnih beležnika, pa je ta obustava trajala četiri meseca i konačno dala rezultate. Ovo je po mom mišljenju i gora stvar, jer uvodi pravnu nesigurnost, a VKS prosto derogira zakone, što stvara situaciju da kako ko “naruči” stav, može ga dobiti. O ceni ne pričam, ali je apsolutno suprotno podeli vlasti na zakonodavnu, sudsku i izvršnu. Dakle, danas je konstitutivna sednica AKS, a jedino Skupština AKS može doneti odluku o obustavi rada u trajanju dužem od tri dana. Očekujem da će narednih dana takva odluka biti doneta. U tome slučaju advokati neće pristupati niti u sud niti zatupati pred drugim državnim organima ili u određenom periodu ili do daljnjeg. Zajedno sa tim verovatno će se održavati protesti advokata, a onda će, gotovo da sam ubeđen da se desi situacija kao 1968. godine, kada je drug Tito izjavio “Studenti su u pravu”. Ovaj put umesto studenata biće advokati, uz diskretnu molbu VKS da ponovo preispita svoj stav, koji će brže-bolje sročiti neko obrazloženje i taj stav, bar u ovom obliku, staviti van snage, zaključuje advokat Željko Rajčević.

14379

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!