DRUŠTVO

Apatinci ponovo položili test humanosti! SJAJAN ODZIV na akciji dobrovoljnog davanja krvi

14763

 

Crveni krst Apatin i Zavod za transfuziju krvi Vojvodine, organizovali su u Apatinu još jednu akciju dobrovoljnog davanja krvi. Akcija je održana u Narodnoj biblioteci “Miodrag Borisavljević “ i odazvao joj se velik broj naših sugrađana.

Kako saznajemo, od ukupno 52 dobrovoljna davaoca, koliko je ih je pregledano, krv je dalo njih 48, te je ukupno prikupljeno 48 jedinica krvi.

Dr Milomir Bežanović, ispred Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine izjavio je za Radio Apatin da je izuzetno zadovoljan odzivom Apatinaca, te istakao da zalihe nisu na zavidnom nivou.

Zalihe u poslednje vreme svakako nisu na zavidnom nivou. Iz tog razloga često organizujemo i vanredne akcije prikupljanja krvi širom Vojvodine. Svakako da je i ova pandemijska situacija uticala na nešto lošiji odziv naših dobrovoljnih davalaca, ali nadam se da će se i to popraviti u skorije vreme, rekao je dr Bežanović.

Prema njegovim rečima, važno je naglasiti da krv mogu dati i vakcinisani građani, ali uz određene uslove.

U suštini postoje neke nove smernice kod dobrovoljnog davanja krvi kod vakcinisanih građana, odnosno građana koji su vakcinisani protiv kovid infekcije, pa se tako kod vakcinacije određenim vrstama vakcina pravi određena pauza nakon vakcinacije, u smislu dobrovoljnog davanja krvi, pa tako građani koji su vakcinisani vakcinom proizvođača Astra Zeneka i Sputnjik V, odnosno ruskom vakcinom, prave pauzu od dve nedelje nakon vakcinacije, pa tek onda mogu dobrovoljno dati krv, dok u slučaju vakcinacije vakcinom proizvođača Fajzer, Moderna i Sinofarm, građani mogu krv donirati već sutradan, objašnjava doktor iz Zavoda za transfuziju krvi Vojvodine i dodaje da krv, naravno, mogu dati i svi nevakcinisani građani, ukoliko su dobrog zdravlja i ispunjavaju opšte kriterijume za dobrovoljno davanje krvi.

Iako su trenutno praktično sve krvne grupe deficitarne, posebno su traženi davaoci nulte krvne grupe, naročito nula negativne, s obzirom na to da su oni najuniverzalniji davaoci.

14764

#foto3

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!