DRUŠTVO

APATINSKA OSNOVNA ŠKOLA U PILOT PROJEKTU ZAŠTITEŽIVOTNE SREDINE

14420

Osnovna škola “Žarko Zrenjanin” iz Apatina jedna je od 29 škola uključenih u pilot projekat “Uloga učenika u zaštiti životne sredine”, u okviru koga će se kroz edukacije i zajedničke aktivnosti u školama raditi na podizanju svesti o značaju zaštite životne sredine kod dece, kao i jačanju kompetencija nastavnika.

Direktorka škole Sanja Šijan i nastavnica biologije Jelena Tadić su u sredu, 30.9.2021.godine, u Klubu poslanika u Beogradu, prisustvovale potpisivanju protokola o saradnji na realizaciji ovog zajedničkog projekta između Ministarstva zaštite životne sredine i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

-Naša škola je jedna, od samo 29 škola na teritoriji Republike Srbije, koja je učesnik u ovom pilot projektu. Kriterijumi za odabir škola su utvrđeni u saradnji sa Ministarstvom za zaštitu životne sredine, a na predlog Školske uprave, OŠ “Žarko Zrenjanin” je ušla u ovaj projekat. Priprema za realizaciju aktivnosti za pilotiranje projekta za predstavnike 29 jedinica lokalne samouprave i osnovnih škola je bila u vidu edukacije putem prezentacija “Uloga učenika u zaštiti životne sredine” koja je obuhvatila pripremu i realizaciju aktivnosti u školi, kao i edukacijom na temu “Do čistije i lepše životne sredine”  – rekla je za opštinski sajt direktorka Sanja Šijan.

Nakon uvodne obuke, što je bio prvi korak u realizaciji projekta, u saradnji sa lokalnom samoupravom, škola će sastaviti plan aktivnosti na nivou ustanove, a rok do koga on mora biti dostavljen predstavnicima projektnog tima iz oba ministarstva je 8. oktobar 2021.godine.

Projektom je predviđeno da škole, imajući u vidu uzrast učenika, sredinu u kojoj se škola nalazi, kao i složenost sadržaja u okviru ekološke sekcije, realizuju programske sadržaje i aktivnosti u okviru tema, kao što su:

Zaštita i očuvanje prirode;

Održivi razvoj i upravljanje otpadom;

Zaštita voda i zemljišta;

Zaštita vazduha;

Klimatske promene i zaštita od nejonizujućeg zračenja i buke.

Realizacija svih aktivnosti na nivou škole u okviru projekta “Uloga učenika u zaštiti životne sredine”  odvijaće se tokom ekološke sekcije kojom kordiniše nastavnica biologije Jelena Tadić, uz saradnju nastavnika i učenika slobodnih vannastavnih aktivnosti predmeta Čuvari prirode, učenika nižih razreda i njihovih učiteljica kao i saradnja Lokalne zajednice. Realizacija projekta predviđena je u periodu od oktobra 2021. do aprila naredne godine.

Krajnji cilj ovog pilot projekta je da se zaštita životne sredine integriše u sistem formalnog obrazovanja u Srbiji, kako u osnovnim, tako i u srednjim školama.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!