DRUŠTVO

HILJADE ZAŠTITNIH MASKI IZ KUĆNE RADINOSTI: HEROINE IZ KOMŠILUKA

13555

Proglašenje vanrednog stanja, mere samoizolacije i uvođenje policijskog časa, svim nama su znatno izmenili životne navike i obaveze. Dok neki naši sugrađani, zbog prirode posla, redovno odlaze na svoja radna mesta, ostajući po potrebi i mnogo duže od jedne smene, izlažući se opasnostima da se i sami zaraze, većina je „parkirana“ u svojim domovima i, u žargonu rečeno, ne zna šta će sa sobom.

I one, o kojima danas pišemo, su mogle da budu deo te većine. Ali, nisu. Nakon što su, veoma brzo, uočile problem, odmah su, samoinicijativno, prionule na posao. Sele su za svoje šivaće mašine i počele da šiju zaštitne maske. Koje, besplatno, dele svima kojima su neophodne – zdravstvenim radnicima, policiji,trgovcima, sugrađanima...

-Maske šiju moja mama Goca i komšinica Lela Puača. Tata, ja i mala komšinica Sara imamo zaduženje da ih krojimo i raznosimo po sačinjenom spisku.Do sada smo sašili i podelili oko 500 maski, a porudžbine se stalno povećavaju. Maske smo odneli zaposlenima u Domu zdravlja, Hitnoj službi, policiji, radnicima firme koja pakuje toalet sapunčiće, trgovcima u više prodavnica u gradu, ali i brojnim sugrađanima, koji su nam se javili, navodi naša sugrađanka, Aleksandra Marić i dodaje da njena mala ekipa i dalje radi udarnički, jer se spisak stalno dopunjuje i da će tako biti sve dok bude bilo potražnje za maskama.

Porodica Taboroši je juče donirala apatinskom Crvenom krstu 70 zaštitnih maski, za potrebe volontera, koji su od uvođenja vanrednog stanja stalno na terenu uslužujući starije sugrađane kojima je zabranjen izlazak iz kuća.

-Zaštitne maske je izradila moja majka Slavka (78). Do sada je sašila preko 200 maski i sve smo podelili. Šivenje nije problem, ali materijal jeste. Više ga nemamo i pozvao bih sve one koji imaju malo gušće, pamučno platno, da nam dostave, da majka može nastaviti posao, kaže Tibor Taboroši.

Crveni krst je zahvalio na poklonjenim maskama porodici Taboroši.

-Veoma smo zahvalni Slavki Taboroši na ovom humanom gestu. Naša organizacija apeluje na sve građane, da u ovim teškim trenucima pokažemo humanost i u skladu sa finansijskim mogućnostima pomognemo našoj Svetlani Taboroši, da što pre ozdravi, objavio je Crveni krst na Fejsbuku i pozvao sve koji žele da pomognu, da u poruku upišu 788 i pošalju je na broj telefona 3030.

Jedna odnaših diskretnih heroina iz komšiluka je i Sonćanka Jasmina Gal Nikolić, koja je do sadasašila i poklonila oko 450 zaštitnih maski.

-Moj suprug je plućni bolesnik i bilo mi je veoma važno da mu što pre nabavim zaštitnu masku. Pošto ih nigde nije bilo, sela sam za mašinu i sašila mu par komada. Sutradan sam se čula sa našim zdravstvenim radnicima iz sela, koji takođe nisu imali maske i tako je krenula ova priča... Nekoliko žena mi je donelo materijal, ko koliko ima, nabavila sam i gumu i, eto, šijem svakog dana, koliko god vremena mogu da izdvojim, priča nam Jasmina.

Naglašava da maske pravi isključivo od pamučnih materijala koji se mogu iskuvavati,peglatii ponovo koristiti. Osim medicinskim radnicima, maske deli svakom kome trebaju.

-Naravno, da ih ne naplaćujem. Bilo bi me i stid da uzmem novac za ovo što radim. Inače, šivenjem se bavim već 23 godine, trenutno sam na prinudnom odmoru i mogu da nađem vremena da, na ovaj način, pomognem mojim sugrađanima, jer je bolje sprečiti, nego lečiti, dodaje Jasmina.

Šivenjem zaštitnih maski ovih dana intenzivno se bavi i Dragana Čović.

-Maske krojim i šijem sama, uz malu pomoć ćerke Anje. Moju ideju je prihvatila i Maja Ajdukovićiz „Kvina“, koja mi je donirala materijal neophodan za rad. Maske delim gratis, trenutno sam sašila oko 100 komada, od kojih će deo biti odnet u Dom zdravlja, kaže Dragana.

U celu ovu akciju uključio se i naš sugrađanin Dušan Gladić, ponudivši svoju šivaću mašinu.

-Imam šivaću mašinu „Bagat Jadranka“ i rado bih je poklonio nekom ko zna i želi da šije zaštitne maske, kratko nam je rekao Gladić.

Za sve ove ljude o kojima smo pisali, kao i za sve one koje, ovaj put, nismo pomenuli, jedno veliko bravo i hvala. Jer nisu ostali nemi posmatrači nevolja u koje smo svi zajedno zapali, jer su zasukali rukave i prionuli na posao. Da nam pomognu da se zaštitimo.

Uz zajednički apel da sačuvamo jedni druge, tako što ćemo ostati kod kuće!

13556

 

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8
FMFM&PRESS DOO
Petefi Šandora 57 , sprat I , lokal 6,
Apatin - 25260
Tel: +381 25 780 200
Mob: +381 63 82 94 653
@mail: radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!