DRUŠTVO

KAJAKOM OKO UJEDINJENIH ARAPSKIH EMIRATA

13811

Iz dnevnika sa višednevne akcije naših sugrađana koji godinama žive i rade u UAE, Ognjena KUKIĆA i dr Filipa KUKIĆA, (Police Sport and Education Center Abu Dhabi Police, UAE). Dnevnik je objavljen u stručnom časopisu „Povratak prirodi“, izdavača Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja Univerziteta u Beogradu:

Od pamtiveka čovek se kretao i istraživao nove predele. Kako površina vode na planeti zauzima veću površinu od kopna, jedan od najčešćih, a ujedno i najstarijih oblika kretanja kroz prostor jeste kretanje pomoću kajaka. Kajak koji je prvobitno nastao od kostiju i kože kitova ili foka, a danas se razvio i do izrade od najsavremenijih materijala je pomagao čoveku da prelazi i istražuje velika prostranstva, bilo rekama, jezerima ili morima i da pritom sa sobom može da ponese potrebne zalihe za istraživanje tih predela. I dan danas postoje plemena na arktičkom severu koja prave kajake od drvene konstrukcije i kitove ili fokine kože.Takođe koriste kitovu mast za bolju propulziju i vodootpornost, kao i fokine bešike kao vazdušne jastuke za bolju plovnost. Međutim, danas se kajakci u najvećoj meri, posebno u tehnološki razvijenim zemljama, koriste u svrhe rekreacije, sporta i turizma. U zemljama koje imaju izlaz na more upotreba kajaka je često dnevna rutina. Ovakav vid aktivnosti jako je zdrav i odličan u prevenciji raznih oboljenja,a takođe veoma poznat i po razvoju mišićne snage. Iz tog razloga, policija Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) jeoformila sekciju za avanture i izazove, uključivši i kajak kao jednu od aktivnosti. Cilj ove sekcije je da približi policajcima benefite aktivnosti u prirodi sa jedne strane, a sa druge strane da zadovolji potrebe i unapredi znanja onih policajaca koji vole aktivnosti u prirodi, ali nije imao ko da im ih organizuje. Jedan od prvih većih projekata ove sekcije bio je obilazak kajakom svih 7 emirata koji sačinjavaju UAE. Pripreme su trajale oko 3 meseca, nakon čega je i tura uspešno realizovana.

Kajak tura oko UAE

S obzirom da se UAE nalaze u pojasu Sahare, sa izlazom na arabijski i omanski zaliv, najveći izazovi u ovoj turi su bili vrućina, vlažnost vazduha, vetar i talasi, odnosno spoljini elementi. Iz tog razloga, tura je organizovana u novembru. Temperature u to doba godine su izmedju 25 i 35 stepeni celzijusa, imali smo 6 dana bez jakih vetrova i jedan zastrašujuće vetrovit dan. Vlažnost je bila primerena tom dobu godine, u opsegu od 45% do 62%. Tim se sastojao od 8 ljudi, od kojih je 6 veslalo,a dvoje je bilo u logistici. Tura je startovala uemiratu Fujeirah, a završila se uAbu Dhabiju. Ukupno smo proveli na vodi 7 dana i napravili oko 350 km. Svaki dan smo sa sobom nosili hranu i vodu. Imali smo konstantnu pratnju obalske straže, a na obali nas je pratila logistika sa jednim vozilom koje je transportovalo kamp opremu i opremuza kuvanje i pripremu hrane, prvu pomoć i rezervnu opremu. Svaki dan smo prelazili u proseku 40 - 55 km. Tura je završena uspešno, bez povreda ili incidenata. Svi su uživali i bili smoprvi tim koji je uradio jedan takav poduhvat u Emiratima.

Prvi dan

Prvi dan smo se okupili u Fujeirah-i, emiratu koji je okrenut ka Omanskom zalivu. Spakovali smo opremu i počeli turu. Plan je bio da prvi dan pređemo 45- 50 km, za šta nam je bilo potrebno oko 7 - 8 sati veslanja. Taj deo poluostrva vrvi od raznog životinjskog sveta.Videli smo velike raže, kit ajkule i black-tip ajkule, kornjače koje su bile i do 1 m u prečniku. Vremenski uslovi su bili savršeni. Laganim tempom smo veslali 4 sata, pristali da ručamo i nastavili dalje. Hrana je bilo pretežno arapska, jelo se rukama, kao što i priliči njihovoj tradiciji. Imao sam utisak da je tim srećan i zadovoljan, što je bilo važno na ovakvim turama. Moral je stalno morao biti visok pošto nakon 6 i više sati na suncu i pod fizičkim naporom stvari se često otmu kontroli, ali je tim biofantastičan po tom pitanju. Na kraju dana, 56 km uz dosta smeha i truda. Ceo dan su vremenski uslovi bili fenomenalni. Niko iz tima nije popustio. Važno je navesti da tempo nije bio jak, cilj je bio da u dvosedima, sa opremom koju smo imali i sa plimom ili osekom, održavamo brzinu približno 6 km/h. U najboljim trenucima smodostigli i do 8km/h, ali uz pauze i nepovoljan vetar ili kretanje vode prosečno bi bilo oko 5,5 km/h.Isti dan smo spakovali opremu i kombijem prešli na drugu stranu poluostrva gde smo i kampovali. Taj emirat se zove Ras Al-Khaimah i spečifičan je po tome što je brdovit. Ima najviši vrh u UAE koji je na 1943 m nadmorske visine. Tu se takođe i nalazi najduži i najbrži Zip line na svetu.

Drugi dan

Spavanje u Ras Al-Khaimanu je bilo dobro. Zbog dobrih vremenskih prilika nismo postavljali šatore, već smo spavali u vrećama, pod otvorenim nebom. Našli smo malu zabačemu plažu gde nije bilo nikakvog osvetljenja pa je i pogled na zvezde bio očaravajući. Ceo tim se dobro odmorio i rano ujutru, već oko 6 sati svi smo bili budni. Deo tima je spremao doručak, dok su ostali pregledali i pripremili čamce, vesla i opremu za dalji put. Bilo je jako važno da se sva oprema svaki dan pred spavanje opere slatkom vodom. Mora oko emirata su izrazito slana i sva oprema bi bila skorena od soli. Samim tim, pod suncem bi se brzo oštetila. Majica bi se pocepala nakon samo dva dana u takvim uslovima ukoliko je nismo isprali slatkom vodom. Već oko 7 sati smo krenuli sa novim izazovom. Planirao je da se taj dan izvesla do 50 km. Vremenske prilike su bile iste u jutarnjim satima kao i dan pre, ali je popodne počeo da duva lagan vetar iz pravca istok-severoistok. Vetar nam je po pravcu bio povoljan, ali je problem predstavljala temperatura, jer kada duva vetar u leđa, nismo mogli da se nadišemo dovoljno kiseonika zbog visoke koncenteracije vlage. Taj dan smo imali prosečnu brzinu od 5 km/h, što nije loše, ali je to uzelo svoj danak na zamoru pa smo taj dan napravili svega 35 km. Emirat u koji smo stigli je Umm Al Quwain. Tog dana smo prolazili kroz prirodni rezervat koji je zaštićen od strane UAE kao leglo koranjča. Bilo ih je na desetine, velikih i do preko 1 m u prečniku. Ali pod vodom toliko brze da nismo uspevali napraviti kvalitetan snimak. Iskustvo koje se pamti celog života. Imao sam utisak da je to timu podiglo moral na najviši nivo. Spavali smo opet pod otvorenim nebom, temperatura je to veče pala na 18 stepeni i bilo je idealno za roštilj, druženje uz vatru i spavanje.

Treći dan

Rano jutro, oko 5 sati, svi smo bili na nogama i premni za novi dan. Raspoloženje u timu je bilo odlično.Oni koji su juče pravili doručak danas proveravaju i spremaju opremu za veslanje, a druga polovina se bavi pripremom hrane. Startovali smo u 6 sati sa planom da preveslamo ukupno oko 45 km, odnosno da se dođe do sledećeg Emirata što je Ajman (Adžman), napravimo pauzu za ručak i nastavimo do Sharje (Šardža). Vremenski uslovi su bili dobri. Jutro bez vetra, vlažnost je bila umerena pa smo i pritisli da pređemo planiranu rutu što brže. Pošto smo spakovali hranu i vodu za put, a nigde na priobalju nismo mogli pristati pošto je od ovog dela puta obala bila ili u privatnom ili u vojnom vlasništvu, odmore smo pravili na vodi. Ono što je počelo da pravi veliki izazov je bilo pristajanje na obale i vetar koji je počeo da nam duva sa boka, odnosno sa severa. Podigli su se talasi i do 1,5 m i to nas je drastično usporilo. Kako god, bez žurbe i pritiska odlučili smo da nastavimo i ako je obalska stražila predložila da odmorimo dan ili dva da se vetar smiri. Moja odluka je bila da je tim spreman da se nosi sa takvim uslovima,što i jeste bio, pošto smo već trenirali i na većim talasima. Nastavili smo bez incidenata i brzinom od skoro 4,5 km/h. Tim je odradio svoj deo posla odlično. Pred kraj se počela javljati frustracija, ali smo odlučili da taj dan završimo u Sharji i odmorimo do sutra.

Četvrti dan

Po meni, najzanimljiviji i najlepši dan.Veslali smo kroz Dubai, između ostrva koja su nastanjena sa raznim marketima, hotelima i restoranima. Tradicionalni čamci koji su stalno krstarili pored nas, javljali nam se i slikali se sa nama. Posle toga smo izašli nazad na otvoreno more i uživali u pogledu na Palm Jumeiru, Burj Khalifu. Prešli smo planiranih i ostvarenih 35 km.Burj, sa prevoda sa arapskog znači “veliki toranj”. Međutim, momci iz tima su objasnili da se taj izraz koristi samo ako je u određenoj zoni neka zgrada najveća. Pa zato i ako u Dubaiju ima mnogo izuzetno visokih zgrada, samo Khalifa i Al Arab nose taj prefiks Burj, pošto su najveće. Burj Khalifa, kao najviša zgrada na svetu i Burj Al Arab, kao jedan od najviših hotela na svetu.

Peti dan

Do ovog dana je sve izgledalo idealno. Ništa što nismo predvideli nas nije iznenadilo. I onda je došao dan kada je bilo strašno,uzbudljivo ali uz odličan timski rad i komunikaciju svi smo završili dan bezbedno. Tog dana je vetar duvao do čak 27 ili 29 čvorova, talasi su bili i do 8 fita. Čak je i obalska straža htela da odustane od pratnje u dva navrata. Ipak, na kraju svi smo prošli neverovatnih 50 km bez pauze, za koju pak nije ni bilo prilike ni mesta. Organizovali smo se tako da smo na najviše 2 - 3 m razmaka, uz konstantno dovikivanje. Pevali smo i dozivali se da ne bi nekoga izgubili u vetru i talasima, pa smo na kraju i proveslali kroz najveću luku na bliskom istoku Jabal Jais. Na žalost, sa tog dana nemamo slika, nismo bili u mogućnosti da slikamo ni mi, ni obalska straža. Taj dan smo završili oko 5 sati posle podne, zaspali posle večere oko 7 sati i spavali do 6 ujutru.

Šesti dan

Nakon dana koji je bio izuzetno naporan i stresan, stvari su opet krenule na bolje. Vreme se smirilo, temperatura i vlažnost pali. Kraj je bio na vidiku. Ostalo je još malo. Odlučio sam da ne srljamo, nego da ostatak podelimo u dva do tri dana veslanja da se neko ne bi povredio. Plan je bio da izveslamo 32 - 33 km, što smo i uradili. Ušli smo u Abu Dabi i to veče smo otišli kućama da se okupamo, operemo opremu i spremimo da poslednji dan ture izgledamo za primer pošto smo zaintrigirali najviše zvaničnike policije, koji su najavili novinare na dočeku. Taj dan smo baš uživali na vodi. Nismo pristali na ručak, nego smo poneli sendviče. Imali smo priliku nekoliko puta da se nađemo u centru hranilišta ribe. Valjda su nas ribe grabljivice koristile da sakupimo sitniju ribu i onda bi je okružile i krenule napadati. Mi smo imali priliku da vidimo ajkulina peraja svuda oko nas i sitnu ribu koja skače, pa čak i udara u nas. Bilo je izuzetno zanimljivo prisustvovati tome. Takođe su nas tog dana posetili i delfini. Nisam imao prilike da saznam sa sigurnošću koja je to vrsta, ali je bilo jako lepo i uzbudljivo.

Sedmi, poslednji dan

I, tako dođe i kraj fantastičnom iskustvu. Posle šest, fizički prilično napornih dana, ali izuzetno zanimljivih, spremali smo se da rano ujutru oko 5 i 30, krenemo put Abu Dabi Jahting i Jedriličarskog kluba. To nam je bila krajnja destinacija.Vreme je bilo idealno. Ovaj dan smo svi jedva čekali - da stignemo u klub. Nismo fotografisali, niti mnogo obraćali pažnju na okolinu. Preveslali smo neverovatnih 52 km sa dve kraće pauze, od oko 20 minuta. Obe pauze su bile na vodi. Iako smo imali mnogo ostrvaca gde smo mogli malo da „protegnemo noge“ ali smo hteli da stignemo u klub što pre, pošto smo znali da će nam slikanje i pozdravljanje sa svima uzeti dosta vremena. I tako, poslednjih 500 m smo imali doček kakav nisam doživeo do tada. Obalska straža, novinari, razni zvaničnici. Prizor, kakav dolikuje nekome ko je prvi put u svojoj zemlji napravio ovakav podvig. Tura je bila uspešna sa aspekta bezbednosti, organizacije i ukupnog subjektivnog utiska. Čamci, koje smo imali nam nisu omogućili veću brzinu, ali je samim tim izazov bio veći. Za 7 dana napraviti toliko kilometara u ovim čamcima je naporno, neudobna sedišta, mala odmorišta za noge. Ovi čamci su, zapravo, čamci za ribolov, stabilni, široki, spori i teški. Ali to nam ni u jednom trenutku nije predstavilo problem da izađemo i završimo turu. Ovim podvigom smo skoro preko noći postali jedna od najpoznatijih sekcija u Abu Dabi policiji. Najdraže mi je što nam je ovo otvorilo vrata za mnoge druge ture kasnije, koje su bile jednako izazovne i zanimljive. I u svakoj smo jedni od prvih koji rade ovakve stvari.

13812

13813

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!