DRUŠTVO

MUKAMA VLASNIKA „MALOG PETROVOG SALAŠA“ NIKAD KRAJA

14312

OD SKIDANJA TABLI I ZATVARANJA PUTA, DO KAZNE OD 2.500 EVRA!

 

Mukama vlasnika „Malog Petrovog salaša“, Petra Rašete, sudeći po novim dešavanjima, neće skoro doći kraj. Od, na prvi pogled, bezazlene komšijske razmirice sa direktoricom Banje Junaković oko tzv. Žikinog brda (o čemu su Nove Apatinske novine svojevremeno pisale), za nekoliko meseci sukob je postao sve otvoreniji, a samo dalje funkcionisanje njegovog salaša kao Prirodnjačkog centra ozbiljno ugroženo.   

-Sve što želim da uradim za dobro dece, za dobro prirode i životinja se u ovo vreme proglašava „protivpravnim radnjama“. Očistim, sa prirodnjacima, zaraslu livadu i pretvorim je u izletište, godinama održavam put do Spomenika prirode „Šuma Junaković“ i mog salaša prohodnim, uredimo staze za šetnju kroz šumu i lepo ih obeležimo, sredimo „Žikino brdo“ za šetnju i izlete i za sve to se ispostavi da nismo smeli da uradimo. I ne samo to, sve što smo uradili su porušili, a put preorali, ogorčen je Rašeta.

Ovih dana problemi su dostigli vrhunac. Naime, zato što je „protivpravno koristio državno zemljište“ pored svog salaša, stigla mu je ponuda za vansudsko poravnanje po kojoj bi trebao da plati skoro 2.500 evra!

-Neverovatno je šta se dogodilo ovih dana. Preko 26 godina radim jednu njivu ispred mog salaša, koju sam kupio, a oni deo te njive dadoše na licitaciju ove godine na 15 godina, jer kažu to je državna zemlja. Takođe to isto uradiše i sa njivom do ove, na kojoj sam posejao detelinu pre oko tri godine, a pre toga najmanje dve sam kosio korov i ambroziju da ne prelazi na moje njive, jer su mi ljudi iz ZZ Svilojevo, koji su ovu i još jednu njivu do nje (ja sam mislio da je to sve jedna njiva) kazali da se to njima ne isplati i da mogu ja da je radim. Međutim, poljoprivredna inspekcija kaže da to nisam smeo da radim, jer je to državna njiva i izdata je na licitaciji na 15 godina. I, kao šlag na tortu - stigla mi je ponuda od Ministarstva poljoprivrede za vansudsko poravnanje u kom mi se nudi da bez suda rešimo ovaj problem tako da im ja do petka, (prošlog) uplatim 2499,66 evra za protivpravno korišćenje 40 ari i 40 m2 državnog poljoprivrednog zemljišta i to za šest „agroekonomskih godina“, objašnjava šokiran vlasnik „Malog Petrovog salaša“ i u neverici se pita da li je moguće da treba da plati zakup za njivu,  koja je godinama pre nego je on uredio, bila obrasla korovom i ambrozijom.

Predlog za vansudsko poravnanje je odbio i na njega odgovorio dopisom upućenim Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Upravi za poljoprivredno zemljište. U odgovoru je naveo da, pre ovog predloga o vansudskom poravnanju, nikada nije dobio ni jedno rešenje, opomenu, zaključak ili neki sličan dokument, iz koga bi saznao da čini nešto protivpravno.

-Država, odnosno Ministarstvo poljoprivrede, kao vlasnik ove parcele, je bilo dužno prema Zakonu o poljoprivrednom zemljištu da ga redovno obrađuje i postupa kao dobar domaćin, što očigledno nije bila, jer je zemlja bila prepuna korova i ambrozije. Osim toga, teško je razumljivo da vlasnik zemljišta šest godina ne zna da se na njegovom zemljištu obavljaju poslovi bez njegovog znanja i bez pravnog osnova. Država je bila dužna da se preko svojih izvršioca svake godine upoznaje sa stanjem svog vlasništva. Da je to činjeno, onda bi primetili korov i ambroziju (za čega su vlasniku predviđene kaznene mere) i mene na vreme upozorili da obrađujem tuđe, tj. njihovo poljoprivredno zemljište i tada ne bi došlo do ovog problema. Nikada mi na pamet nije palo da ugrožavam nečiju imovinu. Bio sam ubeđen da radim dobro delo i da uz blagoslov ZZ Svilojevo obrađujem pored svoje i njihovu zemlju, kako bi zaustavio širenje korova i uredio prostor oko salaša, objašnjava, uz ostalo, u svom odgovoru Ministarstvu, Petar Rašeta.

Dakle, Rašeta ne osporava da je, u neznanju, počinio neke protivpravne radnje. Takođe, ukazuje i na propuste predstavnika države, koji su, da su domaćinski upravljali svojim vlasništvom, na to trebali na vreme da ga upozore i zaustave. No, činjenica je da im to godinama nije smetalo. I da je, ovoj razrezanoj kazni od 2.500 evra i iznenadnoj zainteresovanosti za njive oko salaša i raspetljavanju oko vlasništva, prethodio čitav niz neprijatnih dešavanja - od zabrane penjanja na tzv. Žikino brdo, preko uklanjanja tabli i putokaza za salaš do zatvaranja i preoravanja puta i pešačkih staza.

Ciljano ili slučajno?

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!