DRUŠTVO

PENZIONER IZSOMBORA DVE GODINE ŽIVI BEZ STRUJE

14380

Račun za struju koji deluje veći nego što je objektivna potrošnja, nije retkost – našoj redakciji gledaoci su se više puta žalili tim povodom, međutim, slučaj Nenada Ružića iz Sombora je po mnogo čemu specifičan – osim što je dobijao mesečne račune za struju od po nekoliko desetina hiljada dinara, dešavalo se i da mu tokom jednom meseca stigne tri računa, sa različitim iznosima. Zbog duga koji po mnogo čemu deluje sporno, na kraju mu je i obustavljena distibucija električne energije. Duže od dve godine ovaj 79-ogodišnji Somborac živi u kući bez struje.

Da bi nam otvorio kapiju svoje kuće u Vojvođanskoj uici u Somboru, Nenada Ružića smo morali da pozovemo telefonom. Zvono ima, ali ne radi, baš kao ni jedan drugi električni uređaj u njegovoj porodičnoj kući, u kojoj salonski lusteri, već treću godinu služe samo kao ukras.

„Bez struje nikad niko ne može verovati kako je živeti bez struje. Eto ja danas tako živim. Sad mi je već 79 godina, imam tri-četiri vrste bolesti, lečim se, sad sam u subotu bio na intervenciji u hitnoj hirurškoj prokrvario sam od te hladnoće već i ne znam ni ja čega“, kaže Ružić.

Na konstataciju da je tek septembar, a u kući je prilično hladno, Ružić kaže: „Pa hladno je, ovde se još može boraviti još 15 dana i onda se više neće moći boraviti ovde.“

Ekonomista u penziji sve dokumente uredno čuva – svedoče o tome kako je nastao astronomski, po papirima sudeći, sporni dug – zbog kog mu je struja isključena u julu 2019. godine.

„Ja vam mogu ovde pokazati za februar 2019. sam dobio tri računa koja su sva tri različita i svaki naredni račun je viši od recimo ne znam sad mogu pogledati tačno – 7-8 hiljada, pa 30.000, pa onda na 150.000. I onda sam pitao šta se ovo događa u jednom mesecu i to se tako događalo 2-3 meseca uzastopce, su dolazila dva tri računa u toku meseca“, priča on.

Pred Osnovnim sudom u Somboru Elektroprivreda Srbije sada od njega potražuje 156.000 dinara, što je navodno cena struje koja je u kući potrošena i neplaćena tokom 13 meseci. Ipak i sam sudski veštak, proverom strujomera, ustanovio je da ni u teoriji dug ne bi mogao da bude ni približno toliki.

„Treću godinu na sudu smo, angažovali smo veštaka, veštak je bio, konstatovao je ovde potrošnju, konstatovao je da za 13 meseci u tom periodu kad ja kao nisam plaćao, mogao sam potrošiti struje za 42.000 ili 39.000 hiljada, tako da nije ni u kom slučaju 150 i nešto hiljada. Tražio sam, molio sam, podnosio sam zahteve, na sudu sam molio da se ukjuči, niko to neće ništa, samo se odlažu ročišta i to se odlažu na tri meseca, četiri meseca i kažem treću godinu se suđenje odugovlači“, kaže Ružić.

Obraćao se na više adresa, jedini odgovor stigao mu je iz kabineta ministarke energetike, iz kog je u julu Elektrodistribuciji Srbije poslat dopis sa zahtevom za postupanjem u vezi sa ovim slučajem.

Na naša pitanja upućena Elektrodistribuciji Srbije dobili smo odgovor da su sva naša pitanja u nadležnosti JP Elektroprivreda Srbije, ogranak „EPS snabdevanje“. Na pitanja koja smo uputili njima, još čekamo odgovor.

Podsetili smo javna preduzeća i na 86. član Zakona o zaštiti potrošača, koji kaže da je zabranjeno obustaviti pružanje usluge snabdevanja toplotnom energijom, ukoliko u domaćinstvu živi neko ugrožen zbog godina ili bolesti. Pitanje koje je za Nenada Ružića ključno je da li će još jednu zimu dočekati u hladnom. O tome sada odlučuje sud, a pravda, poslovično pa i u ovom slučaju, ne žuri nigde.

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!