DRUŠTVO

PRIČE IZ KOMŠILUKA: Ljubaznost i strpljenje osnovni recept apotekarke Ljube

16359

 

Da su ponekad samo osmeh i lepa reč dovoljni za bolji dan svakog od nas, svedoči priča o Ljubi Lukić, jednoj od, po mišljenju većine naših sugrađana, najljubaznijih apotekarki u Apatinu. Ova tiha i skromna Apatinka gotovo tri decenije unazad, sa jednakom predusretljivošću, uslužuje na istom mestu, a mnogima je pomogla svojim savetima, posvećujući svakom ponaosom podjednaku pažnju. Kako nam je otkrila, ljubav prema apotekarskom poslu kod nje se rodila od malih nogu, pa iako se u međuvremenu sve modernizovalo, na šta se teško navikava, i dalje uživa radeći u apoteci.

Moja majka je bila jako bolesna i još kao dete sam dolazila u apoteku i samo sam sa prstićima mogla da dohvatim recepturu. Opčinjena sam gledala sve te police, male teglice, nameštaj… Tada je sve bilo drugačije nego sada i apotekari su uživali mnogo veće poštovanje. Verovatno me je sve to potaklo da apotekarstvo bude moje životno opredeljenje. Kad sam upisivala školu, želela sam samo farmaciju, ništa više, te sam tako završila srednju medicinsku školu - smer farmaceutski tehničar u Somboru i ubrzo potom počela raditi”, prisetila se naša sagovornica.

Ljuba je najpre radila dve godine u Zagrebu, potom isto toliko u Bosni, da bi 1995. godine prešla u apoteku u kojoj i dan danas radi. 

Ovde sam kod gospođe Mire u Markoniju počela raditi 1995. godine. Tri vlasnika sam promenila, ali je suštinski sve ostalo isto, osim savremenijeg rada kakav je danas. Ja se prilagođavam ovim novinama i promenama, ali teško. I dalje se aktivno edukujemo. Svake godine sakupljamo određeni broj bodova zbog licence, radimo određene teme…  Kada nam programer uvede neke novine u računar, tu mi pomažu mlađe kolege da to savladam, te se kombinacija nas dve starije i dvoje mlađih kolega pokazala kao idealna”, smatra Ljuba.

Naša sagovornica, iako su joj 62 godine, i dalje radi jednako posvećeno i strpljivo kao na početku, a kako saznajemo od nje, baveći se ovim poslom, spoznala je da je najbolji recept za sve bolesti najpre ljubaznost, a potom i strpljenje.

Naš posao je jako lep i human. Trudim se da svakoj osobi posvetim jednako pažnje. Imam strpljenja da saslušam problem, da pomognem koliko mogu, što je u našem domenu, što se tiče saveta, leka, preporuke, ali nekad je samo možda bitan taj kontakt sa osobom. Bude im već pola lakše. Naslušamo se svakakvih priča. Zovu nas i telefonom za savete. Svako hoće neku pažnju, a danas toga, nažalost, najmanje ima. Drago mi je kad građani dođu, koji su npr. otišli u inostranstvo pre mnogo godina, a dolazili su kad su bili mali, pa me prepoznaju. Bude mi drago jer me nisu zaboravili”, iskrena je Ljuba.

Kako nam je otkrila, slobodnog vremena nema mnogo, jer se puno radi, pa i vikendom, a najradije ga deli sa porodicom. Ponosna je majka dvoje dece i baka troje unučadi. Nada se penziji za oko dve godine, pa iako smatra da će joj posao nedostajati, raduje se što će imati više vremena koje će posvetiti porodici, prvenstveno unucima. Mi joj od srca želimo da penziju dočeka u zdravlju I veselju, te zasluženo uživa u godinama koje slede.

 

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!