DRUŠTVO

PRIČE IZ KOMŠILUKA: Put od ljubavi prema biciklizmu do dvodecenijske brige o biciklima

14926

Opšte je poznato da je bicikl jedno od osnovnih prevoznih sredstava Apatinaca. Verujemo da ne postoji kuća u našem gradu koja nema bar jedan bicikl, a naš sugrađanin Dušan Ivanišević dvadeset godina unazad brine upravo o tehničkoj ispravnosti naših omiljenih prevoznih sredstava. Dule, nadimak po kom ga većina Apatinaca zna, u ovaj posao je krenuo iz ljubavi prema biciklizmu kojim se bavi gotovo ceo svoj život, ali i iz potrebe.

- "Radio sam u brodogradilištu, a kada je situacija u firmi postala loša, moralo se nešto drugo početi raditi. U to vreme sam se uveliko bavio biciklizmom, poznavao sam mehaniku i onda je sve dalje bilo logično. Našao sam lokal i tako je krenulo. Bilo je malo bolje vreme tada. Već prvu godinu nisam bio u minusu. Bilo je više para u opticaju, bilo je velikih firmi koje su dobro radile, bilo je više ljudi u Apatinu", priseća se Dule.

Prema njegovim rečima, u sezoni se jako puno radi, po deset sati dnevno, ali preko zime, naročito kada padne sneg, gotovo da ne bude posla.

Pitali smo ga na šta posebno treba da obratimo pažnju kada su naši dvotočkaši u pitanju.

- "Ako kupujete bicikl, morate znati da su kineska dosta slabija, dok su ova sa Zapada, pa i polovna, mnogo bolja, čak i od novih kineskih. Kada je održavanje bicikla u pitanju, jako je važno da ima kočnice, da je dobro osvetljeno kad je noć, da ne budu prazne gume, da ne šeta točak levo desno, u suštini, da bicikl bude tehnički ispravan", objašnjava Ivanišević.

Kako smo saznali od našeg sagovornika, ljubav prema biciklizmu krenula je kad je imao 17 godina. Već  tada je zabeležio prve uspehe na Sportskoj olimpijadi školske omladine Vojvodine.

- "Nekad je u Vojvodini postojalo takmičenje pod nazivom Sportska olimpijada školske omladine Vojvodine. Sve opštine su imale školska takmičenja, pa potom opštinska, zonska, i na kraju Olimpijada, u svim sportovima je to bilo, i bilo je prelepo. Mi smo bili drugi u Vojvodini na  SOŠOVu u Subotici, davno je to bilo. A što se ljubavi prema biciklizmu tiče, ona je zapravo počela zahvaljujući mojoj braći koji su osamdesetih proputovali sve republike i pokrajine bivše Jugoslavije, i sve pogranične zemlje. Oni su u to vreme studirali i svaki raspust su koristili da sednu na bicikl i idu na turneje. Uživao sam kao klinac u tim njihovim pričama", priseća se Dušan.

Osim uspeha na SOŠOV-u, Dule je tokom svoje biciklističke karijere učestvovao i na mnogim drugim takmičenjima, a jedan od najvećih uspeha mu je svakako drugo mesto na brdskom prvenstvu Vojvodine.  Jedno vreme se rekreativno bavio i atletikom, uglavnom, ceo život je u sportu. Verovatno je upravo to i razlog što mnogi ne mogu verovati kada im kaže da ima 62 godine.

- "Evo, juče sam prešao 20 km kroz atare, kroz šumu. Vozim često, kad mi vremenski uslovi dozvoljavaju i kad nemam puno posla. Svo slobodno vreme se rekreiram, a najviše volim da je to u prirodi", zaključuje naš sagovornik.

14927

related articles

Pratite nas

Naxi Radio Apatin 105,8

FM & PRESS DOO
Petefi Šandora 57, sprat I, lokal 6,
25260 Apatin

Tel/Mob:
+381 25 780 200
+381 63 82 94 653

e-mail:
radioapatin@gmail.com
info@radioapatin.com

O nama

NAXI RADIO APATIN - 105.8 MHz FM
Našim talasima pokrivamo deo Bačke - opštine Apatin, Sombor, Odžaci i delovi opštine Kula. Od momenta kada su se prvi taktovi začuli na frekvenciji 105,8 MHz 2011. godine, Vi, slušaoci ste nam bili na prvom mestu i uz kvalitetnu muziku, prijatne voditelje, objektivan i tačan informativni program ušli smo u Vaše domove, a zatim i u vaša srca - a tu planiramo i da ostanemo.

NAXI NACIONAL RADIJSKA MREŽA
Naxi Nacional je najveća radijska mreža u Srbiji, uz koju slušaoci u preko trideset gradova uživaju u kvalitetnom zabavnom i informativnom programu, kao i najboljoj domaćoj pop i rok muzici.

Svakog dana, preko pet miliona slušalaca Naxi Nacionala informiše se na pravi način, uz kratke govorne segmente zanimljivih voditelja, spremnih da u svakom trenutku prenesu novosti o najaktuelnijim dešavanjima. Naxi Radio Apatin Vam, pored već dobro poznatih lokalnih sadržaja, pruža mogućnost da svakodnevno uživate u priči o interesantnim temama, uz dozu kvalitetnog humora i pažljivo odabranih tema, kao i u uključenjima iz svih krajeva Srbije.

"Naxi nacionalne vesti" okosnica su informativnog programa najveće radijske mreže naše zemlje i emituju se na svaki pun sat. Uz njih, Srbija je na najbolji način informisana o aktuelnim temama iz zemlje i sveta. Termin od 18 do 19 časova svakog radnog dana rezervisan je za emisiju "Mojih 50". Zahvaljući Naxi Nacionalu, čuvena radijska emisija prisutna je u svim krajevima naše zemlje. Gostujući u "Mojih 50", poznate ličnosti otkrivaju interesantne detalje iz svoje karijere i prisećaju se najlepših trenutaka života.

"Dodir noći" emituje se svakog radnog dana od 21 čas do ponoći. Dejan Avramović govori jezikom "ljubavi i romantike" koji, u kombinaciji sa odabranim hitovima domaće pop i soft-rok muzike, osvaja na prvo slušanje.

Uz kvalitetan izbor domaće muzike i tačne i precizne informacije u svakom trenutku, NAXI RADIO APATIN i najveća radijska mreža Naxi Nacional, čine celu Srbiju preplavljenom talasom pozitivne energije pod prepoznatljivim sloganom "Opusti se i uživaj"!

Ukoliko zahtevate bogat program, kvalitetnu muziku i kratke i tačne informacije, na pravom ste mestu.

Slušaj NAXI RADIO APATIN - opusti se i uživaj!